вівторок, 9 червня 2020 р.

Захоплююча мандрівка Європейськими провінціями України

Дземброня - місце, де народжуються хмари

Продовжуючи нашу подорож Європейськими провінціями України, сьогоднi ми завiтаємо в село, яке є найвисокогірнішим в Українi. Говорять, що тут народжуються хмари...


Село Дземброня - унікальне місце українських Карпат. Воно дивовижне й оповите легендами. Розташоване на крутих схилах Чорногірського хребта. Тут неймовірні краєвиди, чисте гірське повітря, прадавні ліси та полонини. В гірських лісових хащах Дземброні в минулому водились зубри, які і дали назву селу.


Дземброня - прикордонне поселення, зовсім недалеко розташований румунський прикордонний пункт. Населення становить близько 250 чоловік, село розкинулося на 10 кілометрів. У самому селі колорит неймовірний. Чого тільки варта мова дзембронців, що не лише пронизана говіркою і діалектом, а й м’яка і тепла: тут кажуть не «вода», а «водичка», «травичка», «ягідки», «корівки»... Може, то гори надихають на такі мовні пестощі?
Гора Чорногора (Піп Іван)
Цікаво, що саме від цього селища беруть свій початок популярні туристичні маршрути на гору Піп-Іван, її ще називають в народі - Чорною Горою. Гуцули вважають цю гору священною. В давнину гора служила місцем поклоніння язичницьким богам. Тут збереглася давня народна традиція масового сходження на Чорногору в ніч на Івана Купала.
«Білий слон» на Чорногорі

На вершині Піп-Іван знаходяться руїни колишньої обсерваторії, що є самою вищою будівлею на нинішніх українських землях (2028 метрів над рівнем моря). Звели її польські піддані з метою науки і розвідки, а цінне обладнання збиралося з усього світу. Назву обсерваторія отримала «Білий слон». В період з 1938 до 1941 року тут постійно жили люди. На сьогоднiшнiй день обіцяють її повну реконструкцію в самому найближчому майбутньому.

Село в мистецтві

Чимало українських письменників, надихалися красою мальовничих місцин і згадували її у своїх творах. Наприклад, усі дії роману «Згори вниз» Тані Малярчук відбуваються у Дзембронi. В творчості іншого відомого письменника Тараса Прохаська часто зустрічаються посилання на ці місця. Є свідчення того, що ці гірські стежки відвідував Василь Стефаник і Леся Українка - письменники-титани XX століття. Віддаленість від цивілізації цього села спонукала українського кінорежисера Сергія Параджанова зняти кіно-шедевр «Тіні забутих предків». Дзембронські полонини стали рідними для багатьох художникiв.


Закiнчуючи нашу подорож, хочу сказати, що це просто чарівне місце, наскрізь пронизане автентичністю, особливим гуцульсько-гірським колоритом. Розташована Дземброня на кордоні небесного і земного, іноді здається, що хмари можна зловити в долоні...



Немає коментарів:

Дописати коментар