середа, 20 січня 2021 р.

Європейський марафон

 

Ісландський лайфстайл: стиль життя по-ісландські.



Стиль життя та характер ісландців багато в чому обумовлені природою та кліматом острова, а також історічним минулим народу. Ісландці пов'язані з природою та вважають себе частиною її. Незважаючи на суворий клімат, Ісландія входить в трійку самих щасливих країн в світі. Як їм це вдається? У країні, де півроку полярна ніч, а півроку полярний день, де постійні виверження вулканів є свої способи знаходити гармонію. Я підготувала для вас кілька лайфстайл-фактів, які допоможуть вам зрозуміти Ісландію.

Рецепт ісландського щастя


Ісландці адаптувалися до умов, які їм подарувала природа і навіть навчилися знаходити задоволення у негоді. Ісландці придумали термін "Gluggaveður" (глюггаведур), аналогів якого не має в інших мовах, але він дозволяє нам зазирнути в їхні серця і голови. Це поняття буквально означає "віконну погоду". Це час, коли з вікна погода здається чудовою, але насправді дме сильний вітер або дуже холодно. Найкраще в цей день посидіти вдома і подивитися у вікно. У більш широкому сенсі глюггаведур - це відношення до життя: не переживати через те, що ви не в силах змінити, а подбати про те, що в вашій волі. Зберігати щастя в душі, незважаючи на обставини.

Ісландці товаришують з вулканами

З часів заселення острова ісландці намагалися знайти способи опалення своїх помешкань. Адже в такій холодній країні, як Ісландія, необхідність в обігріві своїх будинків сильніша, ніж в більшості інших країн з більш м'яким і теплим кліматом. За старих часів для опалення осель широко використовувався торф, а також морські водорості. Зараз Ісландія вже де-факто лідер в зеленої енергії. Ісландія - це одна з країн з найбільшою вулканічною активністю.  Ісландцям вдалося "приручити" вулкани і довести, що їх сила пов'язана не тільки з руйнуванням, а може бути корисною для людства. 99% електроенергії в Ісландії видобувається, використовуючи відновлювані джерела енергії: 73% - це гідроелектростанції, 26,8% - геотермальна енергія. 90% будинків в Ісландії опалюються геотермальною енергією підземних вулканів!

Лопапейса символ ісландської ідентичності

Приказка «народився в сорочці» в Ісландії, використовується трохи по-іншому: «От вже пощастило, він точно народився в светрі!»
Знаменитий ісландський светр Лопапейса (Lopapeysa), це не просто вовняна тепла річ. Це багатовікові традиції в'язання, популярні й донині. Дослівно lopapeysa перекладається як - светр (peysa), зв'язаний з лопі (lopi). Лопі - це чесасана шерсть ісландської вівці. Ісландія - рідкісна країна, де національний одяг одягають не лише на великі свята. Для ісландців надіти лопапейсу - це все-одно що носити з собою шматочок рідної Ісландії. Більш того, ісландці змогли зробити з ісландського светра культовий і завжди актуальний предмет гардероба. А туристи-модники з усього світу з'їжджаються сюди, щоб обзавестися своїм автентичним светром з вовни ісландських овець.

Культ кита

Ісландія - рибна нація і китова країна, в водах якої живе аж 23 види китів. Коли ви потрапляєте в цю країну, ви помітите культ кита всюди. У ісландців подвійне ставлення до китів. Для одних кит - це фермерська тварина, і нічого поганого в забої «худоби» вони не бачать. Для них, кит - це їжа. В кінці 80-х років власті офіційно заборонили промисел китів, щоб зберегти популяцію. Але з 2006 року в Ісландії знову дозволили полювати на китів, хоча і з обмеженнями в рамках квоти. Для іншої частини ісландців, кит - це культурний символ Ісландії. Вони виступають проти китобійного промислу. Конфлікти між китобоями і захисниками китів йдуть багато років. В Ісландії кит ще й символ удачі. "Hvelreki" - спеціальне слово для побажання удачі на ісландському, яке означає , щоб біля вашої садиби на берег викинувся кит.

Ісландія - країна, в якій всі жителі є родичами

Ісландія - одна з найбільш малонаселених країн в світі! Зараз там проживає всього 360 тисяч чоловік. Щільність населення становить всього приблизно лише 3 людини на один квадратний кілометр. Це країна, де всі один одного знають. Настільки, що тут немає прізвищ, а для позначення особистості беруть ім'я батька чи матері. Більшість ісландських прізвищ засновані на імені батька з додаванням «-son» для хлопчиків і «-dóttir» для дівчаток. Тому у них є проблема з пошуком партнера - це кровні зв'язки, в Ісландії дуже легко ненавмисно зав'язати роман з далеким родичем. Можна сказати, що це така "сімейна держава". Через те, що населення країни дуже маленьке і довгий час було ізольоване, дуже багато хто має певний ступінь споріднення. У них навіть є національний сайт Íslendingabók, на якому можна в відстежити своє генеалогічне дерево і дізнатися, наскільки далеким родичем ти доводишся будь-кому.
 Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh   








Немає коментарів:

Дописати коментар