понеділок, 14 травня 2018 р.

Одягни вишиванку- зроби цей день яскравим!



17 травня 2018 року українці відзначатимуть Всесвітній день вишиванки. Це чудове свято не має певної фіксованої дати, його відзначають щорічно у третій четвер травня. Метою свята є збереження народних традицій створення та носіння вишитого українського одягу.
Це свято зародилось у 2006 році, як студентський флешмоб у Чернівцях.

Дата поки що не офіційна, це відносно нове народне свято. Але масштаби поширення традиції носити вишиванку вражають: такого розмаїття вишиванок, як у третій четвер травня, ви не побачите ніде.

 Історія вишиванки на теренах України має не одну тисячу років. Особливого ж значення набула в останні кілька століть. У вишивці сакральне значення має все — від ниток, походження тканини до орнаменту, кількості стібків і кольору. Найдавнішою є вишивка білим по білому. Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі.

Кожен регіон України може похвалитися своїм унікальними вишиванками. Вони відрізняються фасонами, кольором, способом вишивання, орнаментом і візерунками. Але всі вони є важливим носієм традицій і зв'язком багатьох поколінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар