пʼятницю, 9 квітня 2021 р.

Цікаві факти про космонавтів

Мрiйникам космiчних мандрiв

Люди здавна дивилися на небо і мріяли про політ. Спочатку як птахи, потім коли з’явилися повітряні кулі, дирижаблі та перші літаки, люди стали мріяти злетіти вище від птахів, побачити космос, далекі зоряні світи. 12 квітня 1961 року людина вперше перетнула межі космічного простору. Першим космонавтом, який здійснив політ в космос був Юрій Олексійович Гагарін. Він облетів Землю за 1 годину 48 хвилин та повернувся назад живим і здоровим. З тих пір в цей день відзначається День Космонавтики. І хоча космос – далекий і близький – завжди вабив людей, ми про нього й досі знаємо дуже мало.
Слово «космонавт» походить від грецьких слів, що означають «космос» і «мореплавець». Тобто виходить космонавт плаває в космос, здійснюючи польоти для проведення наукових спостережень і експериментів. Для того, щоб отримати професію космонавта потрібно пройти безліч випробувань і спеціальну підготовку. Космонавт повинен знати космічну техніку, вміти пілотувати свій космічний корабель і проводити ремонтні роботи на орбітальній космічній станції. Шанс стати космонавтом є у людей від 27 до 30 років, зростом до 175 см і вагою до 75 кг. Потрібно мати відмінне здоров'я: ідеальний зір, відсутність хронічних захворювань і шкідливих звичок.
За всю історію космонавтики в космосі ніхто не загинув. Нещасні випадки були, але всі вони відбувалися або при стартах з Землі, або при спуску з орбіти. Всі загиблі космонавти загинули в атмосфері. За весь час освоєння космосу було 18 загиблих.
Багато речей, якими ми користуємося на Землі, були придумані для космонавтів. Почнемо з одягу космонавтiв. Космiчний скафандр - спеціальне спорядження, призначене для ізоляції людини від зовнішнього середовища. Скафандри захищають космонавтів у відкритому космосі від екстремально низької температури і дозволяють їм спокійно пересуватися. На Землі скафандр важить близько 130 кілограм. У космосі він абсолютно нічого не важить, а це значить, що космонавт в ньому може пересуваєтися легко. Скафандри у космонавтів білого кольору, тому що цей колір відображає найбільше сонячного світла і радіації. Кожен скафандр підганяється індивідуально: він збирається з безлічі змінних частин, які підходять під різні типи тіла.
Що їдять космонавти? Космічне харчування - це продукти харчування, спеціально створені і оброблені для споживання космонавтами при космічних польотах. Розробка харчування для космічних польотів - це складний процес. Харчові продукти повинні відповідати ряду критеріїв, щоб вважатися придатним для космонавтів. По-перше, їжа повинна бути фізіологічно корисною. Зокрема, вона повинна бути поживною, легкозасвоюваною і смачною. По-друге, продукти харчування повинні бути розраховані для вживання в умовах невагомості. Продукти, які беруть з собою в космос, проходять сублімацію: їх зневоднюють шляхом заморозки до мінус 50 градусів, а потім за допомогою вакууму висушують. Щоб поласувати такою їжею, космонавту попередньо потрібно додати в неї воду. Хліб в космосі може стати причиною смерті. Щоб його крихти не розлетілеся по космічному кораблю і не потрапляли в дихальні шляхи, їх пакують у упаковки, яких вистачає рівно на один укус. У складі «космічних» продуктів немає хімічних або синтетичних добавок. А значить, вони найбезпечніші і натуральні. 
У космосі можна вирости! Через відсутність сили тяжіння в космосі хребет людини трохи подовжується. У зв'язку з цим зрiст людини збільшується в середньому на 4-6 сантиметрів. Сучасні скафандри і індивідуальне обладнання розробляються з урахуванням цих особливостей. До речі, на зорі космонавтики це призводило інженерів-проектувальників в замішання: під час польоту космонавту раптом ставало тісно в своєму посадковому місці!
Космічна хвороба. Майже всі космонавти схильні до так званої «космічної хвороби»: головний біль, втрата орієнтації в просторі і відсутність нормальної координації. Триває цей стан перші кілька днів перебування в космосі. Ось так непросто проходить адаптація до умов невагомості у новоприбулих космонавтів. Також перебування в невагомості істотно знижує кількість кальцію в кістках.
Космонавт не хропе! Дослідження вчених підтвердили, що космонавти, які страждали від сильного хропіння на землі, під час свого перебування в космосі спали абсолютно без хропіння. Виявилося, вся справа в тому, що в  хропіннi головну роль грає саме гравітація. Немає сили тяжіння - немає хропіння! До речi, космонавти сплять вертикально в спеціальному спальному мішку і в навушниках з активним шумозаглушенням. Спальники прив'язуються до стіни в каюті. Усередині знаходяться стропи, якими космонавти пристібають себе.
За одну добу космонавт можете побачити 16 світанків. Так, на низькій орбіті Сонце встає і сідає кожні півтори години, так що спати при такому циклі практично неможливо. Для того, щоб налагодити життя команди у космосi, була створена звичайна 24-годинна система, заснована на грінвічському часi. До речі, встають космонавти по дзвінку - це звуковий сигнал, мелодія, яку вибирає або сам астронавт, або його сім'я.
Гігієна в космосі. Космонавти очищають шкіру в основному вологими серветками. Як би довго не знаходилася людина в космосі, прийняти душ в традиційному розумінні йому досить складно. На МКС є душовi кабіни, де до початку процедури потрібно вставити ноги в спеціальне взуття. Це дозволяє зафіксувати космонавта в одному положенні. Потім йому слід вставити в рот загубник, через який подається повітря, і закрити спеціальною прищіпкою ніс. І тільки після цього можна включати воду, яку доведеться буквально розтирати по тілу. Голову миють спеціальним "сухим" шампунем, який не потрібно змивати. При чищенні зубів космонавтам доводиться ковтати піну від зубної пасти, тому паста у них спеціальна, умовно їстівна. Одяг космонавти не перуть - вони змінюють її кожні кілька днів. Космонавти носять підгузники при посадці, зльоті і при виході у відкритий космос. Також космічні апарати мають туалети. А ще у космосі плакати не варто, тому що сльози в умовах невагомості не стікають по щоках, а залишаються на поверхні ока у вигляді кульок, що викликає неприємні і болючі відчуття.
Найдовший період перебування в космосі - 438 днів. Довше за всіх у космосі пробув російський космонавт Валерій Поляков. Він залишався на борту космічної станції "Мир" 438 днів (це 14 місяців). Його місія завершилася в 1995 році.
Людство продовжує вивчати космос, і хто знає, може, через кілька сотень років, люди дійсно населять і інші планети.

Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh

Немає коментарів:

Дописати коментар