середу, 31 березня 2021 р.

Захоплююча мандрівка Європейськими провінціями України

Синевир: "Морське око" Карпат


Є чимало в Україні озер і лісів, проте, мабуть, ніщо не зрівняється з красою Синевира - найбільшого водоймища країни, розташованого в серці Українських Карпат, на території Міжгірського району Закарпаття. Озеро Синевир справедливо вважається найкоштовнішим природним скарбом однойменного Національного природного парку та однією з візитних карток Українських Карпат. Воно оточене легендами і загадками. Це найбільше і найзагадковіше гірське озеро України.
Посередині острова розміщена скульптура двох закоханих – хлопця на ім’я Вир та дівчини Синь. Саме завдяки їм озеро отримало свою назву. Давня легенда про озеро Синевир говорить, що гірське озеро утворилося від потоку сліз молодої дочки графа, яку звали Синь на місці, де її коханого, простого пастуха Вира, за наказом графа було вбито камінною глибою за те, що той був з простого народу і любив дівчину. А ось вченi стверджують, що більше 10 тисяч років тому, в епоху мезоліту, стався потужний землетрус в горах Карпат. Води струмка виявилися спійманими в пастку-котлован, створену гірськими кам'янистими породами. Так відбулося народження самого таємничого з озер України - озера Синевир.
Трохи з біографічної довідки про Синевир. Це офіційно найбільше і найглибше високогірне озеро України, розташоване воно на висоті 989 м над рівнем моря. Озеро має площу 4-5 гектарів, яка змінюється протягом року. Середня глибина озера 8-12 метрів, а максимальна 22 метрів, залежить від пори року. Найбільше, найповніше озеро напровесні — коли тануть сніги і стікають водою вниз. Вода в озері дуже чиста, завдяки цьому тут живе три види форелі. Примітно, але саме форель є індикатором чистоти води, оскільки в брудній воді вона жити не буде. Середня температура води 10-19 ° C, але прогрівається лише 1-2 метри. Купатись в озерi заборонено. Тому туристи тут милуються краєвидами. Адже краєвиди навколо нього надзвичайною мальовничі та величні. Схили озера Синевир оточують ялинки віком 140-160 років. Озеро Синевир ще називають Морським оком. Якщо подивитися на Синевир зверху, посередині озера розмістився, немов зіниця блакитного ока, невеликий острівець площею усього кілька метрів. Кажуть, що цей острів час від часу зникає, створюючи відчуття того, що око на якийсь час занурюється в сон, але тільки для того, щоб прокинутися знову ...
Озеро, крім легенди про його походження, оповите ще безліччю стародавніх переказів. Кажуть, воно здатне подарувати вічну любов, якщо його про це попросити. Тому вірите ви в легенди чи ні, шепніть йому ваше бажання, і воно неодмінно здійсниться. Обов'язково підійдіть до скульптур Сині і Вира, особливо, якщо ви наречені, бо за повір'ям, відвідавши це місце, молоду пару чекає сімейне щастя. Це місце підвищеної концентрації позитивної енергії, так зване місце сили. У таких місцях люди можуть не тільки зцілюватися, а й надихатися красою природи.
Недалеко від Синевирського озера, на Чорній річці, можна відвідати унікальний, єдиний у Європі Музей лісу і сплаву. Цей музей - диво-об'єкт, якому у всьому світі немає аналогів - дивовижна гідротехнічна споруда XІХ століття, розташована на воді і зараз це одна з визначних пам'яток Міжгір'я. Колись вона використовувалась для сплаву лісу, який пов'язаний в плоти. Також тут можна ознайомитися зі старовинним знаряддям праці лісорубів, побачити різні побутові та житлові споруди, пройтися по греблі, тощо. А ще На території Нацiонального Папку «Синевир» розвідані і вивчені два з половиною десятка родовищ мінеральних вод, які лікують кишково-шлунковий тракт, опорно-руховий апарат та навіть променеву хворобу.
Якщо ви хочете побувати в казці, зануритися в чари і магію, то вам обов'язково потрібно побувати в унікальному і таємничому місці, оточеному легендами і неймовірними історіями.

Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh


Немає коментарів:

Дописати коментар