четвер, 11 березня 2021 р.

Європейський марафон

Бельгійські традиційні страви

Бельгійська кухня йде корінням в далеке середньовіччя. Національні кулінарні традиції формувалися під впливом французької, німецької та нідерландської кухонь. З одного боку, вона по-німецьки щедра і ситна, з іншого - по-французьки вишукана і витончена. Але є в Бельгії і абсолютно дивовижні страви, і особливі кулінарні традиції - те, що робить цю маленьку країну такою неймовірно привабливою для гурманів з усього світу. Національна бельгійська їжа вважається в світі однією з найбільш корисних і калорійних. Готуються всі страви виключно з місцевих продуктів за сезонним принципом, тобто на столі у бельгійців і гостей країни зазвичай знаходиться найсвіжіша їжа, що не заморожувалася, що не транспортувалася та пройшла лише елементарну обробку, зберігши всі ті корисності, які містяться в ній від природи.
Зараз в Бельгії не дуже багато місцевих, споконвічних страв. Але вони є. Бельгійська кухня знаменита в першу чергу шоколадом, вафлями, картоплею фрі та пивом.

Картоплю фрі вперше приготували в Бельгії

Бельгія є батьківщиною картоплі фрі. Саме тут вперше почали підсмажувати на різних видах масла тонкі соломинки картоплі. Її часто подають, як гарнір до м'ясних і рибних страв або як самостійну страву, найчастіше з майонезом або кетчупом. Існує легенда, в якій говориться, що винайдена картопля фрі в районі Льєжа. З давніх-давен тут були популярні серед бідного населення невеликі смаженi рибки, виловлені з річок та озер. Але в кінці XVII століття вдарили морози і всi водойми замерзли. Тоді власник корчми вирішив замість рибок смажити картоплю, порізану на шматочки, таких же розмірів, як і рибки. Незабаром після цього, це блюдо отримало поширення по всій країні. Бельгійці настільки обожнюють картоплю фрі, що навіть відкрили присвячений їй музей.

Бельгійський шоколад - кращi «ліки» в світі

Незважаючи на те що в Бельгії шоколад з'явився пізніше, ніж, наприклад, в Швейцарії, але його виробництво тут за лічені десятиліття стало мистецтвом. Спочатку, в другій половині 18 століття, він призначався виключно для відновлення сил і оздоровлення, а тому, як і інші ліки, продавався в аптеках. Зараз у Бельгії виготовляється 172 тисячі тонн шоколаду в рік, який потім продається більш ніж в двох тисячах кондитерських магазинах по всій країні. При його виробництві не використовуються рослинні жири, тому він має приголомшливий справжній аромат какао.

Бельгійські вафлі

Бельгійські вафлі знамениті на весь світ. Тут їх випікають в маленьких кіосках або продають в  невеликих магазинах. Є два найпопулярніших види бельгійських вафель: брюссельські вафлі i льєжські вафлі. Брюссельські вафлі м'які і пухкі, прямокутної форми. Їх подають теплими посипаними цукровою пудрою, збитими вершками, морозивом, шоколадом або фруктами (як правило, полуницею і бананами). Льєжські ж вафлі овальної або круглої форми і більш тверді з шматочками карамелізованого цукру. Бельгійські вафлі стали відомими на весь світ після Всесвітньої виставки Expo в 1958 році.

Жодне пиво в світі не зрівняється з бельгійським


Бельгійці люблять пиво. Більш того, вони люблять і вміють робити гарне пиво, тому і п'ють тільки своє. У цій маленькій країні чи то 500, чи то 600 різних марок пива - все ніяк не вдається порахувати точніше. Деяким з них по 400-500 років. Не так давно бельгійське пивоваріння увійшло в список нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Бельгія завжди переймала найкращі пивоварні традиції інших країн, надаючи їм бельгійське звучання. Найвідоміші марки пива: Blanche de Bruxelles (Бланш де Брюссель), Hoegaarden (Хугарден), Blanche de Bruges (Бланш де Брюгге), Blanche de Namur (Бланш д Намюр).

Мідії - це одна з візитних карток бельгійської кухні

Одна з найпопулярніших страв в Бельгії - мідії в гірчичному соусі. Вони часто подаються з порцією бельгійської картоплі. У соус кладуть чебрець, часник, рибний бульйон, два види гірчиці: дижонская і гостра. Але головне, мідії варяться у власному соку і виходять надзвичайно смачними, зберігається їх натуральний запах. Подають їх у великій посудині, в яку налито соус-бульйон і викладені мідії. Бельгійці їдять мідії, а потім стулками раковини вичерпують соус. Це дуже смачно. Мідії - дивовижний продукт. У них міститься гормон щастя - серотонін. Так що після порції мідій ви відчуєте себе особливо бадьорим і щасливим.
За статистикою, середня тривалість життя бельгійців перевищує вік 80 років, нація вважається однією з найбільш здорових у світі. На думку самих жителів Бельгії, цьому активно сприяє їжа, яку люди завжди і готують, і їдять з великою любов'ю.


Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh


Немає коментарів:

Дописати коментар