неділю, 28 лютого 2021 р.

Харківські мандри

А ви добре знаєте Харків?

А ви добре знаєте Харків? Можете розповісти, що на його вулицях найстаріше або найбільше? У даній статті хочу запропонувати Вашій увазі  кілька цікавих фактів про рекорди Харкова. 

Найбільший майдан

Майдан Свободи — центральний майдан міста Харкова, є п'ятнадцятим за величиною майданом світу і шостим в Європі. Його територія займає 11 гектарів. Довжина площі майже 750 метрів. За своєю формою майдан Свободи нагадує колбу, яка звертає до вулиці Сумської. Прямокутна частина майдана, яка виходить на Сумську, замощена бруківкою.

Найстаріша будівля

Найстарішою збереженою будівлею міста є Покровський собор, побудований в 1689 році на місці дерев'яної церкви, відомої з 1659 року. Найстаріша громадська будівля - губернаторський палац, побудований в 1777 році. Зараз це головний корпус Української інженерно-педагогічної академії на Університетській. Самим старим житловим будинком вважається садиба кінця XVIII століття міського голови Урюпіна на Римарській, 4.

Найвища будівля

Побудований ще в 1928 році, Будинок Державної промисловості до цих пір вважається найвищою будівлею в Харкові. І хоча найвищий корпус Держпрому в висоту досягає лише 63 метрів, завдяки телевізійній вежі, встановленої на його даху, висота будівлі збільшилася до 108 метрів. На момент споруди він став одним з перших хмарочосів в СРСР.

Найдовша вулиця

Найпротяжнішою вулицею Харкова по праву можна назвати Московський проспект, довжиною понад 18 км. Він перетинає шість районів міста, а по його довжині розташовано сім з 13 станцій метро Холодногірсько-Заводської лінії. Свій початок проспект бере з центру міста від площі Конституції, а закінчується за окружною дорогою.

Найстаріший вуз

У 1805 році в Харкові був заснований Імператорський університет, найстаріший вищий навчальний заклад на території України. Його засновником став знаменитий український просвітитель і вчений Василь Каразін. У 1921 році університет був реорганізований в Харківський інститут народної освіти, а в 1936 році йому було присвоєно ім'я померлого в той рік Максима Горького. І лише в 1999 році вуз отримав звання національного, а також став називатися на честь свого засновника В.Н. Каразіна.

Найбільший вуз

А ось рейтинг найбiльшого вуза очолив Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут". У ньому навчається більше 22 тисяч студентів. Інститут урочисто відкритий 15 вересня 1885 роки як практичний технологічний інститут з двома відділеннями - механічним і хімічним, на які приймалося всього 125 чоловік.

Найбільший парк

Харківський лісопарк - найбільший не тільки в Харкові, але і на Україні за площею. Він займає 1900 га. Велика частина лісопарку є природний ліс, перерізаний просіками, галявинами і балками. Тут ростуть дуби-довгожителі віком 200-400 років. Та якщо вважати його швидше лісом, ніж парком, то перший рядок займе його сусід - Центральний парк культури і відпочинку ім. Горького, площа якого 130 га.

Найстаріший парк

Сад Шевченка - міський парк в центрі Харькова є найстарішим парком нашого міста. Сад був закладений в 1804-1805 роках Василем Назаровичем Каразіним - засновником Харківського університету. З моменту свого заснування сад називався Університетським. У 1935 році, після зведення пам'ятника Шевченку, він став називатися садом Шевченка.

Найглибша станція метро

Пушкінська — найглибша станція Харківського метрополітену. Розташована на Салтівській лінії між станціями «Університет» і «Київська». Висота підйому по вертикалі — 30 метрів. Відкрита 10 серпня 1984 року. Решта станції розташовані значно ближче до поверхні.

Найбільший район


Київський район - найбільший за площею адміністративний район Харкова. Cтворений 26 січня 1919 року. Територія Київського району - 45,7 квадратних кілометри, що становить 13,2% загальної території м.Харкова. Населення - 186,1 тис. осіб, що становить 12,9% населення міста Харкова.

Найстаріший театр

Найдовшу історію з нині існуючих харківських театрів має Харківський національний театр опери та балету ім. Лисенко. Театр був заснований в 1925 році, як «Українська державна столична опера», на базі постійної з 1880 року оперної антрепризи. У будівлю ХАТОБу театр переїхав лише з 1991 року, коли був відкритий великий зал.

Найстаріший кінотеатр

Боммер - перший в Харкові стаціонарний кінотеатр, відкрили його французькі брати Боммер в спеціально побудованому новому будинку. Його будівництво завершилося в березні 1908 року. У 1993 році кінотеатр змінив назву на «Зустріч», а в 2003 році повернув собі історичну назву - «Боммер».
Харків - особливе місто, і воно варте того, щоб ми, його мешканці, знали про нього усе. А якi Ви знаєте факти про "най-най" в Харкові?

Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh


Немає коментарів:

Дописати коментар