вівторок, 9 лютого 2021 р.

Харківські мандри

Вулиці Харкова з цікавою історією

Вулиці - вони, як живий організм ... Вони мовчазні свідки трагічних і радісних подій не одного десятиліття, а то й століття. У кожного, навіть самого маленького провулка, своя історія. Про історію вулиць Харкова написані десятки книг і опубліковані тисячі статей. Сьогодні в Харкові налічується понад 2600 проспектів, площ, набережних, вулиць, провулків, проїздів, шосе. Запрошую Вас прогулятись вулицями Харькова, якi мають цiкаву iсторiю.

Вулиця Гоголя


У сучасних містах дуже складно знайти якісь цікаві вулиці. У більшості випадків, вулиці забиті автомобілями і схожі одна на одну як дві краплі води. Але в Харкові є одна дуже цікава вулиця, яка відрізняється від інших тим, що її довжина - всього лише 400 метрів, але кожен її метр просочений історією! Що це за вулиця? Це вулиця Гоголя, і вона є найкоротшою вулицею Харкова. Свою сучасну назву вулиця отримала лише в 1909 році, до сторічного ювілею українського письменника Миколи Гоголя. Хотілося б підкреслити той факт, що Микола Васильович жодного разу не був в Харкові... У 18 столітті вулиця називалася Кокошкінскім провулком, а ще пізніше Мало-Сумська, оскільки проходить паралельно Сумській вулиці. Зараз вона цікава тим, що на ній розташовані як сучасні банки, готелі і магазини, так і старовинні архітектурні пам'ятки. Також варто відзначити, що на вулиці Гоголя є католицький костел - Собор Успіння Пресвятої Діви Марії.

Вулиця Садова

Садова - затишна вуличка в самому серці міста. Вона розташована між вулицею Маршала Бажанова і Театральним спуском. Зараз це тиха зелена вулиця, але ще століття тому вона вважалася однією з найбільш елітних в місті. Тут селилися вчені, збиралася богема, а пізніше жили радянські партійні діячі. А взагалi цю вулицю можна назвати рекордсменкою за кількістю назв. Назва цієї невеликої вулиці за радянської влади змінювалась цілих п'ять разів! На Садовій і зараз можна побачити будинки, яким уже понад 100 років. Найвідомішим будинком є будинок отоларинголога Степана Сурукчі. У будинку за номером 7 своє горло приїжджав лікувати Федір Шаляпін. А ось в будинку під номером 4 свого часу жила родина Каразіних. Тут зосереджено п'ять пам'ятників архітектури.

Вулиця Дарвіна

Розташована в центрі Харкова в історичному районі. Вулиця є відносно короткою ( 700 метрiв ), але відрізняється великою кількістю пам'ятників архітектури. Заснована вулиця в XVIII столітті. Перша назва була Садово-Куликівська, отримана в 1804 роцi. В честь садиби художника Куликівського, який тут жив. Пізніше її змiнили на Губернаторську, так як на ній розташовувалася канцелярія губернатора. Після 1920-х років вулицю назвали на честь вченого Чарльза Дарвіна. Сам архітектор Бекетов жив на цій вулиці в будинку, який  сам і побудував. На вулиці Дарвіна Бекетов побудував всього п'ять будівель: 9, 13, 21, 23, 37. Красива архітектура з елементами неоренесансу повертає нас в позаминуле століття. У наші дні це місце, куди приходять гуляти і фотографувати туристи, фотографи, студенти художніх шкіл.

Вулиця Римарська

Одна з найбільш таємничих вулиць міста. Колись під нею вирувало підземне життя! Існує думка, що під Римарською збереглися тунелі 200 річної давності. Хто і навіщо прорив цi тунелі - невідомо. Підземне минуле час від часу «нагадує» про себе - ямами і проваленим асфальтом. Вулиця з назвою Римарська єдина у всьому світі. Вулиця отримала свою назву через ремісників-римарів, які жили в 17-м столітті і займалися виробленням шкіри. Уздовж цієї невеликої вулиці розташовано багато цікавих, з точки зору історії, будівель. Наприклад, тут ви можете знайти Маріїнську гімназію, яка близько 200 років тому навчала і випускала справжнісіньких шляхетних дівчат. Гарні манери тут прищеплювали актрисі Людмилі Гурченко. На старих табличках будинків по Римарській часто вказано, хто і коли тут жив. Так в будинку 4 жив купець Єгор Урюпін, який тісно спілкувався з українським філософом Григорієм Сковородою, був помічником вченого Василя Каразіна. Кількість відомих осіб, що жили тут, на один квадратний метр, зашкалює.

Вулиця Пушкінська

Одна з головних вулиць міста. Своєму статусу «візитна картка» міста Пушкінська цілком відповідає, адже за довгі роки існування вона накопичила чимало цікавих фактів і обзавелася десятками пам'яток. До 1899 року ця вулиця називалася Німецька, так як в 1805 році сюди приїхали 20 німецьких професорів з сім'ями, викладати в Харківському університеті. Довжина вулиці - близько 5 кілометрів. За проектом Бекетова на Пушкінській спорудили медичне товариство, на місці якого зараз працює Інститут мікробіології і імунології імені І. І. Мечникова. В архітектурі споруд вулиці присутні елементи модерну і ренесансу - на фасадах є скульптури і барельєфи. У 1914 році, використовуючи східний і романський стилі, була побудована хоральна синагога площею 2067 кв. м., яка є другою за величиною в Європі після Будапештської. Примітно, що в грудні 1910 року по Пушкінській почав їздити перший трамвай, а майже через сто років, в березні 2009 міська влада вирішила зняти трамвайні колії з вулиці.

Вулиця Сумська

Одна з найстаріших вулиць, а також центральна вулиця Харькова- Сумська, має в своєму активі кілька цікавих історичних фактів. Назву вулиця отримала в той час, коли вона була основною дорогою до м.Сум. Свою назву вулиця зберегла і понині, лише в 1919-1945 роках вона носила назву вулиці Карла Лібкнехта. Минуле центральної вулиці Харкова не дуже привабливо. Лазарет, старий цвинтар, що виступає притулком для злочинців і маргіналів, фабрика з виготовлення вовняних тканин, стайні, комори з сіном, та непривабливі будиночки харків'ян. Ось власне і вся забудова вулиці на початку 19-го століття. Зовсім не схожа на сучасну Сумську - одну з найкрасивіших вулиць міста. Сьогодні тут можна побачити вишукані будівлі різних архітектурних стилів від суворого класицизму до конструктивізму. Архітектурний вигляд вулиці почав формуватися в кінці 1830-х - початку 1840-х років. Завершилося будівництво будівлі Інституту шляхетних дівчат, а пізніше і Ветеринарного інституту. Виникла кам'яна бруківка, з'явилися масляні вуличні ліхтарі. Зникло старе кладовище, яке кілька десятиліть наводило жах на городян. Зараз на Сумській вулиці розташована будівля без якої неможливо уявити наше місто. Це один із символів міста - фонтан-альтанка «Дзеркальний струмінь». У забудові Сумської вулиці збереглося також одне з найстаріших театральних будівель України - будинок Харківського державного академічного українського драматичного театру імені Т. Г. Шевченка. До Сумської вулиці примикають відразу два міських парка - Сад імені Тараса Шевченка та Центральний парк культури і відпочинку імені Максима Горького, найбільший Лісопарк України і одна з найбільших площ Європи - Майдан Свободи.

Вулиця Благовіщенська

Заснована в 18 віці і її відразу ж облюбували дворяни. Одна з найстаріших вулиць міста, довгий час вважалася однією з центральних вулиць міста. Назва пов'язана з Благовіщенским кафедральним собором, який знаходиться на ній. Після Жовтневого перевороту в 1917 році вулиця носила назву німецького філософа і економіста Карла Маркса. Нині їй повернули історичну назву. Тут розташовані пам'ятники архітектури: садибний будинок з аркою-воротами, що належав колезькому секретарю фон Мюнстреру, міська садиба дворян Ольшанських, будівля театру музичної комедії, побудованого в 1911 році - цирк на 5750 глядацьких місць (найбільший цирк у світі). У 1929 році тут відкрився театр музичної комедії.

Вулиця Дівоча

У серці старого Харкова, між вулицею Маршала Бажанова і Театральним провулком, розташована непомітна, але дуже незвичайна вулиця - Дівоча. Вулиця була закладена в ХIХ столітті, тоді ж і з'явилося її первісна назва: Дівоча. Походження назви має кілька версій, в числі яких нібито знаходилися тут Інститут Шляхетних дівчат, прибутковий будинок для жінок і навіть жіночий монастир. Проте, достовірне походження невідоме. Вона пронесла первинну назву через революції, Світові війни і численні політичні негаразди, поки аж в 1977 році не назвали вуличку ім'ям відомого комуністичного діяча Миколи Демченко. Історичну назву було повернуто тільки в 2015 році рішенням міської влади, через майже сорок років. Вулиця Дівоча воістину є вулицею контрастів. Тут безликі споруди є сусідами з будинками чудової архітектури, які вражають своєю стилізацією під замки середньовіччя. У будинках цікаві не тільки фасади. Усередині також панує готична атмосфера - ковані сходи, ліхтарики біля дверей квартир, вікна-вітражі - шалено красива задумка архітектора Юлія Цауне.
Багато вулиць Харкова мають свою неповторну і захоплюючу історію. Кожен архітектурний пам'ятник на цих вулицях нагадує про минуле, про харків'ян, які жили до нас, будували це місто і милувалися його красою.

Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh   

Немає коментарів:

Дописати коментар