неділю, 31 січня 2021 р.

Китайський Новий рік

Китайський Новий рік

Для більшості Новий рік - це всесвітнє свято, що проходить 1 січня з невеликим зрушенням за часом залежно від часових поясів. Одне з найстаріших свят на землі бере свій початок ще в стародавні часи. Святкування Нового Року з розмахом проходить у багатьох країнах. Для мільйонів людей це свято є головним у році, і готуватися до нього багато хто починає ще влітку. Хтось проводить новорічну ніч в колі сім'ї, хтось віддає перевагу галасливим вечіркам, для когось це своєрідне перезавантаження або момент, коли все можна почати спочатку. А як щодо тих країн, де Новий рік святкують зовсім не 1 січня?
Для багатьох країн в Азії, а також для азіатської діаспори, яка присутня практично у всіх країнах світу, Новий рік проходить в період з кінця січня по середину лютого. Китайський Новий рік або Фестиваль весни - найважливіша подія в китайському календарі. Китайський Новий Рік святкують понад 20% населення нашої планети. 

Свято Весни - "Чунь цзе" або Весняний Фестиваль

Китайський Новий рік з давніх часів є головним і самим тривалим святом в Китаї і інших країнах Східної Азії. На відміну від свого західного аналога постійної дати початку Китайського Нового року немає, і кожен рік вона призначається на різний час. Його дата визначається на основі місячних фаз. Він припадає на другий молодий місяць після зимового сонцестояння, на період між 12 січня і 19 лютого. Таким чином, новий рік за китайським календарем настане 12 лютого 2021 року. Історія Китайського Нового року налічує більше 4000 років. Спочатку святкування символізувало боротьбу китайських трудівників зі злими силами Ніян. У наші часи Новий рік в китайській культурі став символізувати початок весни: приплив нової енергії, пробудження від зимового сну. Китайський Новий рік став Святом Весни - Чунь цзе. Це найдовше китайське свято. Свято Весни триває pівнo 15 днів. Протягом цього часу жітeлі Китаю веселяться, відпочивають і святкують свято в колі сім'ї.

Символи китайського Нового року

На Новий рік китайці наряджають не ялинку, як це відбувається відповідно до європейської традиції, а прикрашають Дерево Світу. Його теж прикрашають, але паперовими ліхтариками, гірляндами та квітами. Квіти - обов'язковий елемент, адже, як ми пам'ятаємо, китайський Новий Рік - свято весни. Як Дерево Світу можна використовувати будь-яку велику рослину, яка є в будинку. А ось ім'я китайського Діда Мороза вимовить не кожен ... його звуть Дун Че Лао Рен або Шань Дань Лаожен. Він пересувається на ослику, а його шовковий одяг і біла борода розвіваються на вітрі, адже у нього дуже багато роботи - потрібно привітати всіх дітей і розкласти в їх панчохи подарунки за одну новорічну ніч - в цьому він абсолютно не відрізняється від нашого Дідуся. Так само важливим атрибут ом китайського Нового Року - хлопавки.

Китайський новорічний стіл

Китайський новорічний стіл виглядає по-різному в різних провінціях Китаю. Але загальні символи виглядають так: курка позначає щастя, риба - достаток, капуста фа тай - багатство, мандарини - щастя і прибуток, персики - довголіття, гарбуз - стабільність і довге життя. Рисові булочки, зварені в солодкому бульйоні, або рисове печиво символізують солодке життя, а довга локшина - довголіття. Але головним блюдом вважаються пельмені, вони подаються на стіл першими. Новорічні пельмені називаються "цзяо" або "хунь дунь". Перша назва перекладається як "перехід до нового", а друга - "розкриття початку". Традиційно в один пельмень загортають мідну монетку, і той, кому він дістанеться, розбагатіє першим.

Феєрверки і червоний колір

У Китаї існує величезна кількість різних легенд, що відносяться до різних аспектів життя суспільства. Ось і Новий Рік не став винятком. Ось одна з легенд. У стародавньому Китаї люди постійно зазнавали напади рогатого монстра на ім'я Нянь. Напередодні Нового Року чудовисько вибиралося з дна моря, щоб нападати на людей і худобу. Тому люди замикалися в будинках і виставляли зовні їжу, щоб задобрити монстра. І ось одного разу в село забрів жебрак. Самотня старенька дала притулок йому. Натомість він пообіцяв їй, що захистить місто від злого чудовиська. Жебрак позначив будинки червоною фарбою. А коли з'явився злий Нянь, жебрак почав усюди підривати петарди і феєрверки. Таким чином злякав монстра i той втік. Його налякали гучні вибухи петард, яскраве світло феєрверків і червона фарба на будинках. З тих пір важливою частиною святкування Нового року є феєрверки і червоний колір. Зустрічати свято весни прийнято в червономц одязi.

Кожен рік присвячений одній з дванадцяти тварин

Китайський гороскоп заснований на 12-річному місячному циклі і має велике значення для китайців. Вони вірять, що знак, який управляє роком, сильно впливає на долю і здоров'я всіх людей. Згідно з китайським східним календарем, кожен рік присвячений однiй з дванадцяти тварин і одній зі стихій - Метал, Земля, Дерево, Вогонь і Вода. Також кожна тварина отримує свій колір. Порядок тварин по роках такий: Щур, Бик, Тигр, Кролик, Дракон, Змія, Кінь, Коза, Мавпа, Півень, Собака і Свиня. А ще всі позитивні риси цих тварин даруються людям, народженим у відповідному році.

Яка тварина править у 2021 році

За східним календарем цей рік буде вже не 2021-м, а 4719-м, його покровителем стане білий металевий Бик. Китайці вірять, що тварина передає свої відмітні ознаки року, в який вона править. Ця тварина володiє рішучістю, працьовитістю, врівноваженістю, волею і впевненістю. Бик любить чесних, відповідальних і працьовитих людей. Це впевнений в собі і спокійний знак, він не любить активність і зміни. Бик-трудяга буде «допомагати» всім, хто має намір серйозно попрацювати. А почнеться Рік Бика за східним календарем 12 лютого 2021 року.
Хоча у нас Новий рік вже давно пройшов, але зайвий раз порадіти і повеселитися, думаю, ніхто не проти! Зі святом Весни!

Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh   


Немає коментарів:

Дописати коментар