понеділок, 11 січня 2021 р.

Європейський марафон

Що їдять на краю світу? Кухня Ісландії.

Кухня Ісландії не відрізняється великою різноманітністю і багатством. Багато в чому це обумовлено тим, що земля не дуже родюча і клімат несприятливий. Тому споконвіку ісландці викручуються як можуть - в їжу у них йде абсолютно все, що вони можуть добути на суворій землі і в холодному морі. Мимоволі доводилося ставати винахідливими. У сьогоднішні дні ісландці можуть дозволити собі багато гастрономічних принад, що імпортуються з всіх країн світу, але разом з тим є кілька ісландських рецептів, які представляють щось священне, які передаються з покоління в покоління сотні і сотні років.  Давайте познайомимось з деякими такими стравами, більшість з яких здадуться не дуже смачними.

Хаукарль - тухла гренландська акула


 Мабуть одна з найбільш екзотичних страв в Ісландії, адже де ще в світі прийнято їсти тухле м'ясо акули? Хаукарль це в'ялене м'ясо Гренландскої полярної акули, які водяться в ісландських водах. М'ясо акули на 6-8 тижнів поміщають в гальково піщану суміш, зараз це спеціальні ящики, а раніше його просто закопували. Робиться це для того, щоб отруйні соки, які багаті на аміакм з акули витекли і її можна було їсти. По суті, після протухання, м'ясо в'ялиться протягом 2-4 місяців на свіжому повітрі. Після цього м'ясо нарізають кубиками і вживаєть в їжу. Хаукарль дуже популярний на Різдвяні та Новорічні свята. Насправді відлякує тільки запах, на смак м'ясо більш-менш, правда післясмак залишається не з кращих.

Свiд - варена голова вівці

Цілу баранячу голову попередньо очищають від шерсті і мізків, варять і іноді витримують в молочній кислоті. Їдять в цій страві абсолютно все, навіть очі. Найсмачнішими частинами вважаються щічки і язик. Страва виникла як спроба повністю використовувати м'ясо забитої тварини, а згодом стало традиційною закускою. Існує кілька забобонних прикмет, пов'язаних з їжею баранячої голови. Наприклад, вважалось, що не можна їсти вуха - тебе могли звинуватити в крадіжці худоби. А найсмачнішою частиною голови ісландці вважали очі.

Вулканічний хліб

За старих часів навіть хліб вважався розкішшю і не вживався кожен день. У разі, коли селянам вдавалося дістати борошно (житнє або кукурудзяне), воно змішувалось з сушеними морськими водоростями і лишайником. Сьогодні в Ісландії можна спробувати дивовижне блюдо: хліб, приготовлений на верхніх парах діючих вулканів. Ісландія - країна гейзерів і вулканів, і місцеве населення навчилося використовувати їх в домашньому господарстві. Зараз геотермальна енергія спрямовується на обігрів приміщень, а в давнину з її допомогою також готували їжу, зариваючи посуд безпосередньо в землю. Найбільш відомим подібним блюдом є «вулканічний хліб». Житнє тісто поміщають в щільно закриту ємність, а потім її на 24 години заривають біля гарячого джерела. Температура ґрунту досягає +100 ºC, що дозволяє тісту повністю спектиcь.

Слатур - чорний пудинг із крові ягняти

«Слатур» означає буквально «кровопролиття». Чорний пудинг - ісландський різновид кров'яної ковбаси. Готується з крові овець в яку додається борошно і жир ягняти. Все змішується, а отриману масу заштовхують в мішечки з овечих шлунків, зашивають і варять як звичайні сосики. Слатур залишався широко поширеним блюдом серед ісландців до кінця минулого століття. Кров овець, серед іншого, йшла на пудинги, каші і навіть хліб. Кров'яна каша була більш поширена серед жителів півдня, а люди в північних регіонах країни воліли кров'яний пудинг: гаряче блюдо з молока, вершкового масла, борошна і крові, що подається на стіл разом з цукром, корицею і вершками.

Стейк з м'яса Кита


Кит - це не риба, а ссавець, тому з м'яса кита в Ісландії готують стейки за тією ж технологією, за якою ми готуємо стейки з телятини. Китове м'ясо також дуже смачне в сирому вигляді з васабі і соєвим соусом - але воно однаково добре і після варіння, коли його подають з гарніром. Його смак часто описується як щось середнє між яловичиною та тунцем. В кінці вісімдесятих років промисел китів був офіційно заборонений, щоб зберегти популяцію. З 2006 року полювання на китів в Ісландії знову дозволене, але строго регламентоване, тобто китів можна відловлювати, але не більше певної кількості на рік. З цієї причини стейк з м'яса кита є гастрономічною рідкістю.
В останні кілька років Ісландія стала однією з найдинамічніших країн в Європі, що розвиваються в гастрономічному напрямку, регулярно пропонуючи захоплюючі нові рецепти. Кухарі готують сучасні страви з традиційних продуктів, під впливом філософії нової скандинавської кухні, де свіжість і місцеві сезонні інгредієнти грають важливу роль.


 
Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtub-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh

Немає коментарів:

Дописати коментар