четвер, 24 грудня 2020 р.

Історія новорічних іграшок

Новий рік - саме чарівне свято у році. Воно вабить чарівною атмосферою, чарує сяйвом тисячою різнокольорових вогнів, огортаючи всю Землю в святковий настрій! Думаючи про Новий рік, ми частіше уявляємо собі красиве вбране новорічне дерево - ялинку або сосну, прикрашені різнокольоровими кулями, пухнастими гірляндами і іншою яскравою мішурою. При погляді на блискучу, блискучу, як дзеркало, ніжну і крихку новорічну кульку в кожному дорослому прокидається дитина, в душі прокидаються спогади з дитинства і прагнення знову доторкнутися до магії свята. А чи замислювався хто-небудь, чому саме ялинка або сосна? І звідки взялася традиція наряджати святкове дерево?
Новорічні ялинкові іграшки пройшли довгий шлях розвитку, а історія їх виникнення бере свій початок задовго до християнства. Наші предки вірили в лісових духів, і щоб задобрити їх злих представників, особливо активних у зимовий час, їм підносили дари. Ялинку вибрали тому, що в зимовий час тільки вона залишалася зеленою. На дерево вішали дари природи і всілякі солодощі, з яких і почалася історія прикраси ялинки.
Вбрані ялинки як домашній атрибут Новорічних свят з'являються в першій половині XVII століття в Німеччині і в Прибалтиці. Перші прикраси були досить прості і слідували християнській символіці: верхівкою служила Віфлеємська зірка, на гілках розвішувалися яблука як символ плодів з дерева пізнання Добра і Зла, прикріплялись і запалювались свічки, як символи ангельської чистоти. До середини XVIII століття ялинка прикрашалася тільки їстівними «прикрасами» - яблуками, вафлями, горіхами в золотих папірцях, іншими фруктами та солодощами, пастилою і медовими пряниками.
 
І тільки, починаючи з другої половини XVIII століття, з'являються перші «неїстівні» ялинкові прикраси. На цьому етапі вони ще були примітивними, в кожній родині вони виготовлялися своїми руками з паперу, яєчної шкаралупи і ялинових шишок, покритих напиленням. Незабаром з'являються і перші іграшки, виготовлені майстрами, це були фігурки з латуні і карбування, що зображують, головним чином, казкових фей і невинних янголят. В кінці XVIII століття для прикраси різдвяної ялинки стали використовувати блискучі сріблясті зірочки, різні паперові квіти і всіляку мішуру.
Що стосується сучасного уявлення, історія новорічних іграшок почалася в німецькому містечку Лауша в 1848 році. Тут, на склодувному заводі, з'явилась перша скляна куля. Ці кулі не були такими легкими і крихкими, як сьогодні, вони виготовлялися з важкого скла, прозорого або кольорового, а для додання дзеркального блиску з внутрішньої сторони покривалися тоненьким шаром свинцю. Такі кульки зовні покривалися різнобарвними блискітками, але, варто відзначити, таке нововведення коштувало недешево, і дозволити собі покупку ялинкових куль міг не кожен.  Технологія виготовлення куль змінилася вже після 1867 року, коли на території міста Лауша був відкритий газовий завод. Застосування газових пальників в склодувному виробництві дало можливість розігрівати скляну масу до досить високих температур, завдяки чому стало можливо виготовлення ялинкових кульок з тонкого скла, вони були набагато легшими попередніх, і  менше обтяжували гілки різдвяного дерева своєю вагою. Свинцеве покриття, здатне завдати шкоди здоров'ю, на кульки більше не наносилося, а дзеркальний блиск надавався за допомогою нітрату срібла. Так народилась знайома сьогодні всім ялинкова куля. 
Довгий час іграшки виготовлялися тільки в Лауші і експортувалися в багато країн. У 20 столітті завод з виробництва ялинкових прикрас з'явилися в США, а потім і в інших країнах, де відзначали Новий Рік.
Традиція прикрашати ялинку палаючими восковими свічками була потенційно пожежонебезпечна, але люди йшли на цей ризик заради слідування традицій і заради «природності» прикрас. Ідея використовувати більш безпечні електричні гірлянди прийшла в кінці 1870-х років до американського телеграфіста Ральфу Морісу з Нової Англії. Нитки маленьких сигнальних електричних лампочок вже використовувалися на телефонних пультах, проте Морріс першим здогадався розвісити їх на ялинці. Ідея була оцінена його колегами, а потім підхоплена виробниками. У 1895 році в США була виготовлена ​​перша вулична новорічна електрична гірлянда, яка прикрасила ялинку перед Білим домом.
Зараз нам доступні ялинкові прикраси на будь-який смак і колір. Але якщо подивитися на історію новорічних прикрас, можна сказати, що в нинішній час ми використовуємо їх майже всі, жоден з матеріалів не можна назвати застарілим. Використовується скло, пластик, дерево, глина, папір, пап'є-маше, тканини, фольга, метал, живі квіти, рослини, природні матеріали, їжа. Можна робити іграшки самим або купувати їх в магазині, замовляти у майстрів унікальні колекційні речі, або обмежитися тим, що повісити на ялинку звичайні мандарини і палички кориці.




Немає коментарів:

Дописати коментар