середу, 9 грудня 2020 р.

Різдвяні традиції в різних країнах світу

Світ готується до Різдва

Різдво Христове є одне з найголовніших і шанованих свят, яке християни відзначають вже понад 2000 років в 100 країнах світу. Це свято, багате на оригінальні традиції і звичаї. Західні християни відзначають Різдво в кінці грудня, як правило, 25 числа, а східні - на початку січня, 7 числа. Різдво у всьому світі вважається сімейним святом, але у кожній країни свої традиції його святкування. Сьогодні я розповім про найяскравіші звичаї, які прижилися в різних куточках нашої планети.

Як святкують Різдво в Україні?

За традицією Різдво в Україні починається 6 січня зі Святого вечора - Святвечора. В цей день вся сім'я, включаючи маленьких дітей, збирається на святкову вечерю. Примітно, що в Святвечір перебувати в чужій хаті не можна. Святвечір зазвичай починається з запалювання свічки в пам'ять про померлих предків і читання молитви "Отче наш". Після чого господар будинку благословляє вечерю. У Святвечір на столі обов'язково повинні бути 12 пісних страв - на честь 12 апостолів. Головне частування - "кутя" ( каша, зварена з ячменю, пшениці або рису). Багато українських господинь в кутю додають горіхи, мак, родзинки і мед. Оскільки на Різдво закінчується 40-денний піст, на святковий стіл крім куті також прийнято ставити велику кількість м'ясних страв. Невід'ємним атрибутом українського Різдва є колядки. У цей день колядники ходять від хати до хати, сповіщаючи благу звістку про народження Божого дитя.

Різдво в Америці

У США діти телефонують до Санта Клауса і вірять, що він приїжджає на санях, запряжених оленями. Він проникає в будинки через димар і залишає подарунки під ялинкою або в спеціальних шкарпеточках, але тільки слухняним дітям. Слід згадати, що вигляд Санта Клауса придумала компанія «Кока-Кола». Усміхненого бороданя в червоному вбранні цей концерн вперше використав для реклами своєї продукції в 1930 році. Американці святкують Різдво по-різному, адже в США живуть люди багатьох культур і традицій. Є тут і ялинки з ангелом на верхівці, прикрашені іграшками, гірляндами, а також багатий урочистий обід, подарунки. Різдвяні пісні звучать з будинків, магазинів, автомобілів.

Різдво в Німеччині

Різдво є родинним святом і даниною традиції. Неодмінний атрибут прикраси будинку – це віночок з чотирма свічками. Ще перед Різдвом, в кожен тиждень Адвенту (передріздвяного посту) запалюється одна зі свічок. Багато німецьких сімей встановлюють біля будинків маленьку модель ясел, куди кладуть немовля Ісуса. У свято співають колядки, ласують за святковим столом, особливо люблять імбирні тістечка.

Різдво в Китаї

Виникнення свята Різдва в Китаї приходиться на початок 80-х років минулого століття. Китайці не мають традиції ставити і прикрашати ялинку у себе вдома. Проте, під час різдвяного сезону, вуличні дерева спалахують різними видами барвистих вогнів, і люди називають їх «деревами вогню». Діти перед Різдвом вивішують на стіни панчохи, куди Дун Че Лао Рен (Дідусь Різдво) кладе свої різдвяні дари. На різдво в Китаї прийнято дарувати яблуко - це символом миру і злагоди.

Різдво в Мексиці

У Мексиці Різдво настільки шановане свято, що вже з середини грудня багато мексиканців припиняють ходити на роботу. Вони готуються до свята, проводять час з сім'єю, відвідують рідних і друзів. А з 16 грудня починається урочиста хода, яка символізує біблійну історію про те, як Марія і Йосип з немовлям Ісусом шукали собі нічліг. Учасники процесії йдуть містом із запаленими ліхтариками і стукають у двері кожного будинку. На Різдво мексиканці обов'язково б'ють тарілки – на щастя і на знак закінчення старого року. Основний атракціон для дітей – розбити піньяту – підвішену на дереві фігурку з пап'є-маше, наповнену різними солодощами.

Різдво в Японії

Японці з задоволенням святкують Різдво, більш того – це свято є одним з найбільших протягом року. Щоправда, офіційним вихідним воно не є. На Різдво тут можна зустріти святого Миколая. Більш того – їх в Японії відразу 2: традиційний дідусь на ім'я Сегацу-сан, а також молодий хлопець, якого звуть Одзі-сан. Молодий Одзі приносить подарунки в різдвяну нiч, а ось старий, досвідчений Сегацу-сан розносить їх аж цілий тиждень, який називається в Японії "золотим". Окрім того, японці вважають Різдво святом закоханих – молоді парочки обмінюються подарунками й планують "особливі" вечори разом.

Різдво в Данії

У Данії на Різдво потрібно задобрювати пустотливого ельфа на ім'я Ніссе. Данські сім'ї готують своєму ельфові рисовий пудинг або кашу. Вважається, що якщо цього не зробити, Ніссе може вкрасти всі подарунки до того, як дитина прокинеться. Головні різдвяні подарунки роблять батьки, причому у дітей є можливість попросити бажане в своїх записках заздалегідь. Санта-Клаус ж радує дітей невеликими сюрпризами кожен день в передсвятковий період.

Різдво в Норвегії

Норвежці вірять, що в різдвяний Святвечір в небі снують відьми та інші злісні духи. Особливо відьми - вони намагаються зробити цей святковий період більш важким для людей. А оскільки мітли вважаються головним засобом пересування відьми, то в норвезьких будинках прийнято приховувати їх в затишних місцях. Адже це поганий знак, якщо злі відьми літають на крадених мітлах.

Різдво в Латвії

Латвія стала першою країною, яка нарядила і прикрасила різдвяну ялину. Згідно всесвітньо визнаної версії, перша новорічна ялинка була встановлена ​​у Ризькій ратуші в 1510 році. Латвійським дітям Дід Мороз дарує подарунки 12 днів поспіль, починаючи з дня Святвечора. Звичайно подарунки він кладе під різдвяне дерево. Традиційними стравами в Латвії на Різдво вважаються горох з беконом в соусі, маленькі пиріжки, сосиски і капуста.

Різдво в Чехії

До різдва в Чехії починають готуватися заздалегідь. На вулицях міст з'являються різдвяні ялинки з Віфлеємською зіркою на верхівках, букети вічнозеленої омели чудесним чином з'являються на вхідних дверях будинків, у вікнах запалюються кольорові гірлянди. За старовинною традицією, за три тижні до Різдва господині чеських будинків починають пекти святкове імбирне печиво і ванільні ріжки. При цьому печиво до Різдва не їдять, а складають у прохолодному місці. В Різдвяну пору на святковий стіл ставлять тарілку з різноманітними ароматними пряниками. Багато господинь випікають подвійну порцію і обмінюються з подругами, для того щоб вийшло багато видів печива, приблизно виходить від 10 до 20 видів.

Різдво в Австралії

Австралія знаходиться в Південній півкулі, тому Різдво у них випадає на розпал літа. А оскільки на вулиці спека, народ прямує на пляж. Так що не дивно, що тут Санта Клаус з'являється зі сторони океану на дошці для серфінгу. Австралійці святкують переважно на пляжі, готуючи гриль-страви. Обдаровують один одного презентами, грають в крокет, пляжні ігри, купаються. Багато пляжників, а також рятувальники, у цей день одягають капелюхи та бороду Санти-Клауса, оленячі роги і кольорові купальники, створюючи різдвяну атмосферу.

Щасливого Різдва!





Немає коментарів:

Дописати коментар