понеділок, 30 листопада 2020 р.

Європейський марафон

Культура, традиції та звичаї Данії

Самі данці називають себе сучасними людьми. Вони дуже шанують свою історію і дбайливо її охороняють. Культура Данії дуже цікава, численні війни в минулому, залишили величезний слід в історії країни, але зараз це спокійна стабільна країна, де живуть найщасливіші люди. В їхній країні, головах і серцях панує любов і повага до свободи особистості, чесність і взаємодовіра, трепетне і дбайливе ставлення до природи ...
Народ Данії, завжди відрізнявся своєю винятковою гостинністю і особливою прихильністю до старовинних звичаїв.

"Hygge. Секрет датського щастя"

Датське уявлення про життя, найкраще виражає поняття "Hygge". Дати однозначне визначення "хюгге" досить складно. У данську мову слово «hygge» перекочувало з норвезької і означало воно «благополуччя» або «добробут». Зараз же його краще прирівняти з поняттям «затишок», але якщо «хюгге» розглядати більш глибоко, то, скоріше, це означає «атмосфера або відчуття щастя». Одне з головних правил - насолоджуватися моментом, жити тут і зараз і радіти простим життєвим задоволенням. Хюгге - це коли розумієш, що рай - на землі, і що він не за тридев'ять земель, а ось - поруч, прямо в твоєму домі, в твоїй душі, дарують його рідні люди і прості речі. Головними особливостями цієї нації вважається те, що вони вміють зануритися в домашню, теплу обстановку, повністю відсторонившись від турбот і проблем зовнішнього світу.

Етнічні звичаї країни

Багато традицій Данії зародилися ще за часів глибокої старовини, і нащадки древнiх данців свято дотримуються їх. Ось найбільш цікаві з них:
Святкування дня Святого Ханса. Присвячений найкоротшiй ночі і найдовшому дню в році 23-24 червня. В цей день влаштовують захоплюючі народні гуляння. Крім того, як данину поваги пам'яті предків, на морському березі розводять величезні сигнальні вогнища. Слов'яни називають це свято днем ​​Івана Купали.
Фестиваль вікінгів. Це данське свято проходить на початку липня у місті Frederikssund, розташованому на острові Зеландія. На ньому данці переодягаються в традиційний одяг своїх предків - вікінгів - і влаштовують стилізовані вистави і навіть битви. Закінчується все грандіозними бенкетами, де подають страви і напої національної кухні, приготовані за старовинними рецептами.
Масляна в Данії - Фастелавн. Традиційний карнавал, який відповідає нашій Масляній. Назва карнавалу походить від слова «fastelaghen», що означає «пісний вечір». Фастелавн в Данії вважається святом для дітей, у цей день вони переодягаються в страшні або смішні костюми, зовсім як на Хеллоуїн. Якщо для Масляної традиційною стравою є млинці, то в Данії печуть особливі булочки.
Новорічні традиції Данії. У Данії Новий рік з нетерпінням чекають всі від малого до великого. Здається, що тут свято люблять в два рази більше, ніж де б то не було, адже навіть Дід Мороз тут не один, а цілих два: старший Юлеманден і молодший Юленіссе. А найяскравішою новорічною традицією датчан є биття старого посуду під дверима друзів. Чим більше навалено уламків у дверей, тим вдалішим буде рік. І зовсім сумно, якщо під дверима немає жодної розбитої тарілки, так як це означає, що у господарів будинку немає друзів. Данці люблять новорічні свята і твердо вірять, що, виконуючи давні традиції, приносять в своє життя успіх і щастя.

Незвичайні традиції та звичаї

Деякі традиції і звичаї Данії можуть здатися іноземцям дуже незвичайними. Вони в повній мірі демонструють кров вікінгів, що тече в їх жилах. 
Традиція вбивства дельфінів. На Фарерських островах в Данії існує варварська традиція вбивства дельфінів "Гринда". Юнаки, які досягли 16-річного віку, посвячуються в доросле життя, беручи участь у цій церемонії поряд з дорослими. Вважається, що таким чином вони демонструють відвагу і мужність. Цей звичай існує з початку 18 століття.
Собакам заборонено гавкати на листонош. У Данії собака не повинен гавкати на листоношу. Держава виділяє спеціальні дотації для службовців пошти, щоб вони купували ласощі для собак. Якщо собака заважає роботі, то листоноша пригощає її ласощами.
"Душ" з кориці. Посипати корицею з ніг до голови одиноких молодих людей, які досягли 25 років - це одна з найбільш дивних традицій в Данії. Подібний ритуал з'явився приблизно в XVI столітті. Після такого "дущу" протягом декількох днів аромат спеції тримається на тілі і сигналізує представникам протилежної статі, що об'єкт їх потягу вільний.

Ось такі цікаві культурні традиції є в Данії.



Немає коментарів:

Дописати коментар