понеділок, 9 листопада 2020 р.

Міжзоряний політ

 Далекий близький космос. Цікаві факти для дiтей


Подивись на небо. Здається, воно зовсім близько - простягни руки і доторкнешся до сонця або місяця, ну а якщо залізти на верхівку високого дерева, то і зовсім опинишся поряд з ними. Але насправді це не так. Ні ми своєю рукою не можемо дотягнутися до неба, ні дерева своїми верхівками. Сонце, місяць і зірки дуже далеко від нас. Це великі космiчнi тiла, до яких потрібно летіти на космічному кораблі. Сьогодні, за часів космічних ракет, супутників і місяцеходів, нам є що розповісти своїм дітям. Однак масштаби Всесвіту важко уявити навіть дорослій людині. Ми зібрали для вас найцікавіші факти про життя у Всесвіті, які вас точно здивують.

Що таке космос?

Космос - це величезний простір без кінця і краю, який оточує нашу планету. У цьому просторі рухаються зірки, навколо них кружляють планети, літають комети і метеори. Все це і сама наша планета, називається Всесвітом, або космосом. Космос дуже великий, і скільки б ми не летіли в ракеті, ми ніколи не зможемо дістатися до його краю.

Який вік i розмiр Всесвіту?

Ніхто точно не знає, скільки років Всесвіту. Вчені вважають, що Великий вибух, в результаті якого вiн утворився, стався 14 мільярдiв років тому. У результаті Великого вибуху виникла матерія, простір і час. Його причина донині залишається однією з найголовніших загадок науки!
Всесвіт настільки великий, що його розміри важко уявити. Оскільки відстані в космосі такі величезні, вчені, описуючи їх, часто використовуючм не кілометри або милі, а одиницю, яка називається «світловий рік». Світловий рік - це відстань, яку проходить в космосі світло протягом одного року, тобто 9,46 трильйона км. Насправді жодна людина не знає, чи є космос нескінченним або він просто гігантський.

Що таке звуки космосу?

У космосі панує тиша, адже там немає середовища для поширення звуку. Звукові хвилі потребують середовища (повiтря) для подорожі. Оскільки в вакуумі космосу немає атмосфери, царство між зірками завжди мовчить. Тобто у космосi неможливо нi видати звук, нi щось почути. Але звідки тоді взявся вираз «звуки космосу»? Людське вухо їх, зрозуміло, не сприймає, зате можуть уловлювати і ретранслювати спецiальнi прилади. І при бажанні будь-який інтернет-користувач може послухати "голос" інших планет.

Скільки зірок у космосі?

У відомому нам Космосі є незліченна кількість зірок. Вчені оцінюють, що є сотні мільярдів галактик у всесвіті, ні однієї з яких Ви не побачите без телескопа. Крім того у кожній з цих галактик є мільярди зірок, а загальне число зірок у всесвіті приводить до 10 мільярдів трильйонів. Кількість зірок більше, ніж число піщинок на всіх пляжах Землі.

Яка кількість планет у космосі?

За останні 20 років виявили більше тисячі планет за межами Сонячної системи. На даний момент підтверджено існування 1822 планет.

Що таке чорна діра?

Чорні діри – мабуть, самі таємничі і загадкові астрономічні об’єкти в нашому Всесвіті. Чорні діри – це згаслі зірки, які в силу своїх фізичних особливостей володіють настільки високою щільністю та настільки потужною гравітацією, що навіть світлу не вдається вирватися за їх межі. Досі насправді не відомо, що відбувається всередині чорної діри, а вчені поки лише висувають різноманітні припущення стосовно цих неймовірних астрономічних об'єктів. Ми не зможемо побачити чорну діру, але ми можемо спостерігати за рухом об'єктів довкола неї. В центрі нашої галактики Чумацький Шлях також знаходиться надмасивна чорна діра Стрілець A.

Чи можна стати космічним туристом?

Космічний туризм почав активно розвиватися в кінці XX століття. На даний момент в космосі побували сім туристів. Початком космічного туризму був політ американського бізнесмена італійського походження Денніса Тіто на борту російського корабля Союз, 28 квітня 2001 року. Для того, щоб стати космiчним туристом потрібно володіти відмінним здоров'ям "як у космонавта", вільним часом на підготовку і грошима - це не дешеве задоволення. Хоча вартість туру на орбіту складає 30-40 мільйонів доларів, число бажаючих побачити космос постiйно зростає.

Чи можливе переселення людей у космос?

Колонізація космосу — великий крок для майбутнього людства. В силу відносно невеликої відстані до нашої планети і природних характеристик, Марс, поряд з Місяцем є найвірогіднішими кандидатами на заснування колонії людей в майбутньому. Марс розглядається одним з найбільш ймовірних кандидатів як місце першого позаземного поселення. Його загальна площа приблизно дорівнює площі земного суходолу. На Марсі є запаси води, а також присутній вуглець. Ймовірно, Марс піддавався тим самим геологічним і гідрологічним процесам що і Земля. Час польоту з Землі до Марса (при нинішніх технологіях) становить 6-8 місяців.
Звісно, зважаючи на те, наскільки наш Всесвіт є безмежний, цікаві факти про Космос будуть постійно доповнюватися по мірі того як людство буде продовжувати його вивчати.


Немає коментарів:

Дописати коментар