вівторок, 27 жовтня 2020 р.

Європейський марафон

Чудовий Стокгольм! Цiкавi факти.


Стокгольм - столиця і найбільше місто Швеції. Його по праву називають одним з найкрасивіших міст Європи. Неповторна архітектура вражає, а атмосфера притягує абсолютно різних людей. Що ж такого незвичайного в найбільшому місті Скандинавії?
По-перше, унікальне розташування Стокгольма - він розкинувся на 14 островах Балтійського моря, з'єднаних 57 мостами. Напевно, тому його часто називають містом на воді. Самі шведи називають це місто "красунею на воді" і "восьмим чудом світу". Тому, де б ви не опинилися, до води буде зовсім близько. 
Назва Стокгольм утворено словами «паля, стовп» (stock) і «острів» (holme), що дає уявлення про спосіб забудови поселення його першими жителями. Ще його називають «Маленьким світом Великого міста» або «Тисячею маленьких міст». Це дивно красиве і зручне для життя місто, де велике значення приділяється якості життя його городян і захисту навколишнього середовища. Тут немає підприємств важкої індустрії, що робить Стокгольм одним з найчистіших міст світi.
Стокгольм став офіційною столицею Швеції в 1634 році. У місті розташовані основні державні органи: головна резиденція шведського короля i уряд. 3. У Стокгольмі проживає десята частина всього населення країни - майже мільйон осіб, це найбільш густонаселена територія Швеції.
У Стокгольмі знаходиться два об'єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО - Королівський палац Дроттнингхольм і Лісове кладовище.
Гамла Стан - один з найбільш добре збережених середньовічних міських центрів в Європі і одна з головних визначних пам'яток Стокгольма. До 80-х років XX століття він офіційно носив ім'я - Місто між мостами. 
Стокгольмський палац або Королівський палац є офіційною резиденцією і головним королівським палацом шведського монарха. Він також розташований в Гамла Стан. Тут знаходяться офіси короля, інших членів шведської королівської сім'ї і офіси королівського двору Швеції. Палац використовується в репрезентативних цілях при виконанні своїх обов'язків глави держави.
В межах Стокгольма знаходиться перший в світі національний міський парк - Королівський екологічний парк - великий природний масив з незвичайною фауною і флорою і численними пам'ятниками культури.
Стокгольмське метро - це окрема пам'ятка міста. Туристи туди ходять як в музей, так як метро Стокгольма названо найдовшою художньою галереєю в світі. Воно було відкрито в 1950 році і сьогодні налічує 100 станцій на трьох гілках. Метро широко відомо оформленням своїх станцій, прикрашених мозаїкою, картинами, скульптурами та нарізними фігурками з 1950-х років. Сама  найбiльш фотографуєма станція стокгольмського метро - T-Centralen. Багатьох заворожують синьо-білі візерунки на нерівних склепіннях скелі. 
Найвужча вулиця в Стокгольмі - це алея Мартена Троцігса, яка має 36 сходiв і ширину всього 89 сантиметрів. Вулиця названа на честь Мартена Троціга, громадянина Німеччини, який емігрував до міста в 1581 році, купив нерухомість на вулиці і відкрив там магазин. Він торгував залізом і міддю і став одним з найбагатших торговців Стокгольма.
Найстаріша збережена будівля в місті - так званий Ріддархольскиркан - використовується як місце, де вічний спокій знаходять монархи Швеції. Будiвля побудована в 1270 році, розташована на однойменному острові Ріддархольмен (в перекладі «Острів лицарів»), недалеко від Стокгольмського королівського палацу.
Стокгольм - одне з найбільш багатолюдних міст-музеїв в світі, що нараховує близько 100 музеїв, які щорічно відвідують мільйони людей. Найбільш відомі з них: Національний музей, Юнібаккен, Музей сучасного мистецтва, музей Васа, Міський музей Стокгольма, Фотографіска (сучасної фотографії), Скансен, Північний музей і музей групи АББА.
Скансен - перший в світі музей під відкритим небом, заснований в 1891 році. Мікросвіт шведського сільського життя, музей ілюструє зміну соціальних умов в Швеції, між 16-м і першою половиною 20-го століття.
У Стокгольмі налічується близько 1000 ресторанів, в тому числі спеціалізуються на кухнях різних народів світу, - азіатської, італійської, турецької, французької, грецької, близькосхідної та інших.
Поняття "шведський стіл" виникло в Стокгольмі кілька століть назад. Коли в будинок приходили гості, шведи всi приготовані страви складали у великий посуд і відразу все виставляли на стіл. Так господарі звільняли себе від додаткових церемоній і економили час для спілкування.
Рибалити, збирати ягоди і гриби в місті можна всюди - навіть на приватних територіях. Човен або невеликий катер жителі можуть купити без всяких дозволів. Для управління ними не потрібні і права. Ставити свій катер або човен можна в будь-якому місці на набережній. У жителів Стокгольма близько 200 тисяч човнів.
З 1901 року Стокгольм є постійним місцем вручення Нобелівської премії. Нобелівські премії з фізики, хімії, медицини і літератури щорічно присуджуються 10 грудня, в річницю смерті Альфреда Нобеля.
Захоплюючі види Стокгольма, його багата і цікава історія, яскраві архітектурні контрасти, дизайн, музика, природа, приваблюють в шведську столицю гостей зі всієї земної кулі.



Немає коментарів:

Дописати коментар