Гастрономічна подорож до Данії

На перший погляд датська кухня не відрізняється від кулінарних традицій скандинавських країн. Проте, справжні гурмани назвуть масу відмінних рис національних страв, багато з яких навіть сьогодні готують по унікальним, старовинним рецептам. Національна кухня Данії в повній мірі відображає характер вікінгів, якi тут ранiше жили. Національна кухня відрізняється багатим асортиментом страв і високою поживною цінністю кожної з них. Це обумовлено кліматичними особливостями, адже в умовах низьких температур життєво важливо забезпечити себе калорійною їжею.
Особливості національної кухні
Одна з назв, яка міцно закріпилася за Данією, - «Країна 700 видів бутербродів». Дійсно, бутерброди - улюблена їжа датчан. Готують їх з величезної кількості інгредієнтів, які складають шарами. У висоту такий бутерброд може мати кілька десятків сантиметрів, їдять його пошарово, знімаючи шар за шаром. В Данії - це повноцінна, калорійна, складна і дуже смачна страва. Всі бутерброди об'єднані в групу під назвою «Smørrebrød». Сморрєброди з датчанами вже понад два століття, у старі часи це був недорогий і простий перекус у вигляді житнього хліба з маслом, сиром і шинкою. Все змінілося в 1888 году, це національне датське блюдо придбало всесвітню популярність и стало візітною карткою Скандинавського Королівства, при цьому в останні роки цей національний продукт став ресторанним трендом.
У Данії дуже люблять свинину, з неї готують рагу, ковбаски, смажать, запікають, подають з овочами і різними соусами. Через таку велиу кількость страв зі свинини кухню Данії часто порівнюють з німецької. Данія є великим виробником свинини. За обсягами її експорту країна займає 3 місце в світі. Стегт-флеск (Stegt Flæsk), одна з найпопулярніших страв датської кухні, являє собою засмажену до хрусткої скоринки свинячу грудинку з картоплею під соусом з петрушки і сметани.
У Данії рибу їдять у великих кількостях. У магазинах продають різні сорти риби і морепродуктів. Однак королем національної кухні по праву вважається оселедець. Щорічно жителі вживають близько 500 тонн цієї риби. Існує більше 60 національних рецептів приготування оселедця - його маринують, засолюють, консервують. Стегте-Сілд (Stegte Sild) - дуже просте традиційне блюдо, смажена риба, приправлена солодкою цибулею.
В якості основного гарніру зазвичай використовуються всілякі овочі, найбільш часто: відварена або запечена картопля, гаряча червона капуста, смажена і маринована цибуля. Серед традиційних датських страв, які подаються в якості гарнірів, перше місце займає червона капуста Рьодкол (Rødkål), яку тушкують з гвоздикою, цукром і яблучним оцтом. До XIX століття на кухнях місцевих жителів переважала білокачанна капуста. Але пізніше, в період розквіту націоналізму, її замінили червоною, яку подавали з картоплею і викладали на блюді у вигляді прапора Данії.

А тепер саме час поговорити про смачнi датськi солодощі. Данія - країна ласунів, смачної випічки і ароматної кави. Пироги, пудинги, млинці з медовою начинкою, імбирне печиво, торти, тістечка, морозиво з сиропами, велика кількість заварного крему, збитих вершків і ягідних мусів... Велику любов до солодкого виправдовують суворим кліматом. Адже, щоб не замерзнути і не засумувати потрібно ласувати калорійно і смачно.
Вершкове печиво з імбиром (Pepparkakor) - дуже смачне данське печиво традиційно готують на Різдво. Данці свято вірять: щоб наступний рік був щасливим, на святковому столі обов'язково має бути присутнім вершкове печиво з імбиром. В. Данії є навіть різдвяна традиція: печиво затискають в кулаці так, щоб воно розламалося на три частини. Потім по черзі з'їдають кожну частину, загадуючи при цьому бажання.

Данці п'ють дуже багато кави в будь-який час доби. Його по праву можна віднести до національних напоїв. Для датчан кава - це релігія, стиль життя і задоволення в одному флаконі. Точніше, в одній чашці. В середньому кожен датчанин випиває по п'ять чашок кави в день, а чверть населення у віці від 25 до 80 років - більше літра. Чай абсолютно не користується подібною любов'ю.

Національна кухня Данії в повній мірі відображає характер вікінгів, якi колись населяли цю країну. Вона сягає своїм корінням в широко поширені селянські страви і традиції, які існували по всій країні. В основному, всі ці традиції були засновані на необхідності використовувати натуральні продукти, вирощені своїми силами на сімейних фермах. В результаті, хліб, риба, свинина, і овочi були основними стовпами датської кухні.
Немає коментарів:
Дописати коментар