понеділок, 23 листопада 2020 р.

Європейський марафон

Гастрономічна подорож до Данії

На перший погляд датська кухня не відрізняється від кулінарних традицій скандинавських країн. Проте, справжні гурмани назвуть масу відмінних рис національних страв, багато з яких навіть сьогодні готують по унікальним, старовинним рецептам. Національна кухня Данії в повній мірі відображає характер вікінгів, якi тут ранiше жили. Національна кухня відрізняється багатим асортиментом страв і високою поживною цінністю кожної з них. Це обумовлено кліматичними особливостями, адже в умовах низьких температур життєво важливо забезпечити себе калорійною їжею.

Особливості національної кухні

Одна з назв, яка міцно закріпилася за Данією, - «Країна 700 видів бутербродів». Дійсно, бутерброди - улюблена їжа датчан. Готують їх з величезної кількості інгредієнтів, які складають шарами. У висоту такий бутерброд може мати кілька десятків сантиметрів, їдять його пошарово, знімаючи шар за шаром. В Данії - це повноцінна, калорійна, складна і дуже смачна страва. Всі бутерброди об'єднані в групу під назвою «Smørrebrød». Сморрєброди з датчанами вже понад два століття, у старі часи це був недорогий і простий перекус у вигляді житнього хліба з маслом, сиром і шинкою. Все змінілося в 1888 году, це національне датське блюдо придбало всесвітню популярність и стало візітною карткою Скандинавського Королівства, при цьому в останні роки цей національний продукт став ресторанним трендом.
У Данії дуже люблять свинину, з неї готують рагу, ковбаски, смажать, запікають, подають з овочами і різними соусами. Через таку велиу кількость страв зі свинини кухню Данії часто порівнюють з німецької. Данія є великим виробником свинини. За обсягами її експорту країна займає 3 місце в світі. Стегт-флеск (Stegt Flæsk), одна з найпопулярніших страв датської кухні, являє собою засмажену до хрусткої скоринки свинячу грудинку з картоплею під соусом з петрушки і сметани.
У Данії рибу їдять у великих кількостях. У магазинах продають різні сорти риби і морепродуктів. Однак королем національної кухні по праву вважається оселедець. Щорічно жителі вживають близько 500 тонн цієї риби. Існує більше 60 національних рецептів приготування оселедця - його маринують, засолюють, консервують. Стегте-Сілд (Stegte Sild) - дуже просте традиційне блюдо, смажена риба, приправлена ​​солодкою цибулею.
В якості основного гарніру зазвичай використовуються всілякі овочі, найбільш часто: відварена або запечена картопля, гаряча червона капуста, смажена і маринована цибуля. Серед традиційних датських страв, які подаються в якості гарнірів, перше місце займає червона капуста Рьодкол (Rødkål), яку тушкують з гвоздикою, цукром і яблучним оцтом. До XIX століття на кухнях місцевих жителів переважала білокачанна капуста. Але пізніше, в період розквіту націоналізму, її замінили червоною, яку подавали з картоплею і викладали на блюді у вигляді прапора Данії.
А тепер саме час поговорити про смачнi датськi солодощі. Данія - країна ласунів, смачної випічки і ароматної кави. Пироги, пудинги, млинці з медовою начинкою, імбирне печиво, торти, тістечка, морозиво з сиропами, велика кількість заварного крему, збитих вершків і ягідних мусів... Велику любов до солодкого виправдовують суворим кліматом. Адже, щоб не замерзнути і не засумувати потрібно ласувати калорійно і смачно. 
Вершкове печиво з імбиром (Pepparkakor) - дуже смачне данське печиво традиційно готують на Різдво. Данці свято вірять: щоб наступний рік був щасливим, на святковому столі обов'язково має бути присутнім вершкове печиво з імбиром. В. Данії є навіть різдвяна традиція: печиво затискають в кулаці так, щоб воно розламалося на три частини. Потім по черзі з'їдають кожну частину, загадуючи при цьому бажання.
Данці п'ють дуже багато кави в будь-який час доби. Його по праву можна віднести до національних напоїв. Для датчан кава - це релігія, стиль життя і задоволення в одному флаконі. Точніше, в одній чашці. В середньому кожен датчанин випиває по п'ять чашок кави в день, а чверть населення у віці від 25 до 80 років - більше літра. Чай абсолютно не користується подібною любов'ю.
Національна кухня Данії в повній мірі відображає характер вікінгів, якi колись населяли цю країну. Вона сягає своїм корінням в широко поширені селянські страви і традиції, які існували по всій країні. В основному, всі ці традиції були засновані на необхідності використовувати натуральні продукти, вирощені своїми силами на сімейних фермах. В результаті, хліб, риба, свинина, і овочi були основними стовпами датської кухні.











Немає коментарів:

Дописати коментар