понеділок, 22 березня 2021 р.

Європейський марафон

Особливі традиції бельгійців

Бельгія - казкова країна з багатим минулим.  Це країна європейських фестивалів, пишних карнавалів і свят, старовинних фольклорних традицій і обрядів, не одну сотню років чемно переданих з покоління в покоління і блискуче втілених в наші дні, слідуючи канонам і можливостям XXI століття. І всі вони дуже цікаві!

Святкові традиції бельгійців

Національне свято Бельгії
Саме головне свято країна відзначає 21 липня щороку, починаючи з 1890 року. Це Національне свято Бельгії. У цей день в 1831 році в результаті виборів на королівський престол зійшов Леопольд I. Новий король Леопольд I приніс присягу бельгійському парламенту на вірність Конституції країни. В нашi днi святкові і урочисті заходи на честь Національного дня проходять по всій країні. Це свято бельгійці дуже шанують. Найбільш масштабні святкування, звичайно ж, розгортаються в Брюсселі, серед яких найбільш яскраве - це грандіозний військовий парад "Гран-танок", який проходить на  площі Гранд-Плас після традиційного урочистого звернення до народу короля Бельгії. У своїй промові монарх вітає підданих з пам'ятною датою і закликає їх об'єднатися для збереження цілісності і величі держави. Після параду вулиці столиці наповнюються натовпами бельгійців і туристів, всюди звучить музика і виступають музичні колективи, танцювальні та театральні трупи. Також в цей день багато державні музеї та історичні пам'ятки можна відвідати абсолютно безкоштовно. Завершується свято, за традицією, грандіозним феєрверком.
Різдво Христове
Одне з найважливіших християнських свят - Різдво Христове - святкується в Бельгії 25 грудня. Різдво в Бельгії теж має свої особливості, для них це серйозне свято і готуються до нього відповідно. Бельгійці вірять в магічну силу різдвяної ночі, коли збуваються всі бажання. Цікаво те, що cвято тут тільки для людей, а й для тварин! Собак, котів і хом'яків прикрашають яскравими шовковими стрічками і пишними бантами. Вітають нарівні з рідними і близькими, дарують подарунки, пригощають «вишуканими» ласощами. А ще ця країна відома різдвяними ярмарками. Перші різдвяні базари і ялинки з'являються в Брюсселі в середині листопада. Поступово неймовірна атмосфера, створювана завдяки костюмованим шоу, маскарадам, барвистим ходам, розтікається по всіх вуличках столиці і навколишніх містечках. Їх осередок - площа Grand Place.
Карнавал у Бінше
Важлива частина культури країни - карнавали. Вісім століть поспіль, починаючи з XIV століття, щорічно місто Бінш проводить найпопулярніший в Бельгії і найстаріший вуличний карнавал в Європі. Свято включене в список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО і є другим за величиною після найвідомішого в світі Венеціанського карнавалу. Час проведення вуличних гулянь випадає на кінець лютого і асоціюється з проводами зими, зустріччю весни і, найголовніше, початком Великого посту. Головний персонаж свята, він же символ свята, велика лялька на ім'я Жиль. Під час свята ряджені персонажі кидаються в глядачів апельсинами, зловити які вважається великою удачею. У слов'янській традиції - подібним святом є Масляна.
Фестиваль Каттенстут
Ще однією незвичайною традицією в Бельгії вважається фестиваль Каттенстут, сенс якого полягає в викиданні кішок через вікно. Святковий парад проходить в бельгійському місті Іпр. Проводиться регулярно у другу неділю травня з 1955 року. Існують різні легенди щодо того, як з'явилася традиція кидання кішок. Одним з можливих пояснень є віра в зв'язок цих тварин з чаклунством, а їх кидання з висоти, неминуче приводило до загибелі, символізувало знищення злих духів. Остання згадка про подію такого роду відноситься до 1817 року. Сьогодні мало хто пам'ятає витоки цієї традиції, але вона продовжує святкуватися і до цього дня. У самий розпал свята з Центральної дзвіниці міста в натовп викидають іграшкових котів. Сьогодні це одине з найвідоміших, барвистих і веселих бельгійських свят. Учасники урочистості часто одягаються в костюми кішок, відьом, мишей і середньовічних городян.
Фестиваль Тиждень шоколаду в Брюсселі
Це один з наймасштабніших святкових фестивалів, який буквально охоплює все місто. Брюссель - столиця Бельгії, відома своєю красою і ніжним запахом справжнього шоколаду - проводить такий чудовий фестиваль, як Тиждень шоколаду. Зазвичай ця подія проходить в третій тиждень листопада. Цей фестиваль проводиться місцевою владою для популяризації свого шоколаду. Тут є можливість подивитися на різні шедеври шоколадного мистецтва - починаючи від найдовшого в світі шоколадного поїзда до ювелірних прикрас, також виконаних з шоколаду. Тиждень шоколаду в Брюсселі завжди був популярним святом, на яке з'їжджалися люди з усіх куточків світу. Шоколадне мистецтво давно стало невід'ємною частиною світової культури. На цьому заході був встановлений не один рекорд, який удостоївся книги рекордів Гіннеса. Найцікавіші і незвичайні вироби після фестивалю відправляються в брюссельський Музей шоколаду і какао.

Весільні традиції в Бельгії

Весільні традиції в Бельгії чудесним чином поєднали в собі старовинні звичаї та сучасні віяння. Однією з романтичних і ніжних традицій вважається пропозиція руки і серця своїй коханій. У той самий момент, коли молодий чоловік вирішив одружитися і готовий висловити свої почуття коханій, він садить саджанець якого-небудь дерева під вікнами її будинку. Найчастіше це молода берізка, яка в Бельгії ще відома як «травневе дерево». Свою згоду наречена висловлює організацією полуденок, де неодмінно подають солодощі та кава. Коли молоді вирішують одружитися, насамперед вони роблять запрошення на весілля для своїх сімей. Запрошення друкуються на двох аркушах, одне запрошення призначене родині нареченої, інше сім'ї нареченого. Така бельгійська весільна традиція символізує возз'єднання двох сімей. В Бельгії здавна існує звичай, згідно з яким, за кілька днів до весілля, наречена на спеціальній хустці вишиває своє ім'я. В день одруження ця хустка є складовою частиною весільного вбрання нареченої. Потім ця хустка перетворюється в особливу реліквію. Як тільки закінчується церемонія шлюбу, молоді роздають милостиню. Бельгійці вірять, що це забезпечить благополучне і досить безбідне життя молодим.


Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh


Немає коментарів:

Дописати коментар