вівторок, 27 квітня 2021 р.

Європейський марафон

Спробуйте -  вам сподобається! Нідерландська кухня.

Фраза «нідерландська кухня» зовсім не на слуху, і в голові не виникає ніяких стереотипів. Дійсно, кухня Нідерландів не має явних відмінних рис і не виділяється якимись вишукуваннями. Вона увібрала в себе з кожної кухні потроху: з німецької, з азіатської, трохи з французької. Якщо придивитися, можна знайти те, що припаде до смаку кожному.
Тільки варто відзначити, що нідерландська їжа дуже проста і дуже калорійна. Національна кухня Нідерландів відрізняється помірним додаванням спецій, простими і доступними компонентами. Давно помічено, що жителі цієї країни не ласують, нічого не вигадують - вони просто їдять. 

Особливості харчування

Нідерландці харчуються досить своєрідно. Гарячу їжу вони їдять лише один раз в день - на вечерю. Сніданок і обід у жителів Нідерландів переважно складається з різних бутербродів і тостів - холодних і гарячих, чаю і кави з десертом. Риба і морепродукти, м'ясо, молочні продукти, картопля та інші овочі - ось основа основ простої і ситної нідерландської кухні.

Гарячі страви 

Erwtensoep або Snert - гороховий суп по-нідерландськи. Одна з небагатьох страв нідерландської кухні, про яку можна сказати, що вона відома у всьому світі. В Нідерландах існує досить багато рецептів приготування горохового супу. Єдине, що трохи відрізняє їх від звичного знайомого нам смачного супчика - серед інгредієнтів зазвичай відсутня картопля. Але сам суп при цьому виходить дуже густим, як пюре або каша, таким щоб «ложка стояла». У теплу літню пору цей суп в Нідерландах готують рідко - більше взимку, ранньою весною і пізньою осінню - коли холодно. І обов'язково багато горохового супу готують на різдво.
Stamppot - пюре з моркви, картоплі і цибулі, традиційне, національне блюдо нідерландської кухні. Ця страва уособлює собою нідерландський менталітет: недорогі інгредієнти, мінімум часу на приготування, максимум енергетичної цінності в порції. Подається стамппот з копченими ковбасками або ж будь-яким іншим жирним м'ясним продуктом.

Морепродукти

В Нідерландах є будь-яка риба і будь-які морепродукти в різних варіаціях: риба, смажена повністю або шматочками, креветки, устриці, мідії, кальмари, копчені вугор, скумбрія тощо. Але найзнаменитіша риба тут - це звичайно ж оселедець.
Harring - нідерландський оселедець, воістину національна їжа i гастрономічний символ цієї країни. Свіжовиловлену рибку спочатку рівно на добу швидко заморожують, а потім відразу солять або маринують в спеціальному маринаді. Через пару днів делікатес готовий до вживання і буквально тане в роті. Оселедець може подаватись до столу рубаним, шматочками, просто з скибочками білого хліба. Або в такому ж вигляді в сандвічі, зверху присипаний гарячою підсмаженою цибулею. Самi ж нідерланцi, як правило, попередньо почищену і обезголовлену рибу, при бажанні посипану цибулькою, їдять, високо піднявши за хвіст, і поступово відкушуючи шматочок за шматочком.
Цікавий факт. Голландці присвятили улюбленій їжі окреме свято - Vlaggetjesdag (День прапорців), який знаменує собою початок сезону вилову оселедця. Його святкують щороку в перший вихідний червня.

Популярні закуски

У Нідерландах дуже популярні різні закуски. Практично вся країна на сніданок і обід харчується закусками - всілякими бутербродами і сендвічами.
Uitsmijter - вид гарячого бутерброда, що складається з великого шматка хліба з шинкою або беконом, сиром і смаженим яйцем. Дивно, як місцевим жителям вдається зробити його таким смачним. Сендвіч входить в список найбільш популярної вуличної їжі в країні.
Patat - дуже смачна картопля фрі в паперових пакетах. Цю популярну закуску тут можна купити на кожному кроці. Вона схожа на картоплю з "MacDonald's", тількм більші скибочки, які подають з різними соусами, на вибір: часниковим, горіховим, з домашнім майонезом або кетчупом. Варто зауважити, тут фрі робиться з натуральної картоплі, а не з пресованого порошку, напевно, саме тому вона тут якогось незвичайного смаку!

Десерти

Жителі Нідерландів люблять солодке. Тому в будь-якій нідерландській кулінарній книзі ви знайдете багато рецептів солодких страв і закусок. Тутешні солодощі не набагато складніші в приготуванні, ніж основні страви нідерландської кухні.
Hagelslag вважається найулюбленішим десертом, не тільки у дітей. Такі солодкі бутерброди зазвичай їдять на сніданок. Це просто шматочки хліба, посипані шоколадною крихтою. І хліб, і сама крихта можуть бути самих різних сортів і видів і навіть кольору. Цей незвичайний хлібний покрив з'явився на нідерландських столах майже 100 років тому.
Vlaai - плоский пиріг, можливо, один з найдавніших десертів в Європі був винайдений саме в Нідерландах. Цей пиріг став справжньою візитною карткою Нідерландів. За переказами, відкрив його світу - пекар із провінції Лімбург, на прізвище - Фладбекер у 1338 роцi. Особливістю є заґратоване декорування смужками тіста, накладеними поверх один одного, з загортанням країв всередину. Начинкою для нього можуть бути будь-які фрукти або ягоди.

Напої

Кава і чай користуються великою популярністю. З 10 до11 годин вранці та з 7 до 8 вечора в Нідерландах - «кавова година». Каву з молоком у Нідерландах називають «неправильною», але п'ють не менше. У холодну пору року тут люблять пити гарячий шоколад і молоко з анісом. У Нідерландах дуже поширене пиво, особливо лагер: Heineken, Amstel, Grolsch. Тут пиво наливають в маленькі склянки, так воно не встигає нагріватися і зберігає свій дивовижний фірмовий смак.

Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh

Немає коментарів:

Дописати коментар