пʼятницю, 14 травня 2021 р.

Європейський марафон

Корковий дуб - феномен Португалії

Людина давно навчилася використовувати дари природи собі на благо. Екологічно чисті надійні матеріали застосовуються в багатьох сферах людської діяльності. Одним з дивних дарів природи є корковий дуб. Матеріал, що видобувається з нього, вважається воістину унікальним. Корковий дуб росте в основному в країнах Північної Африки та країнах Західного Середземномор'я. Однак батьківщиною коркового дуба вважається Португалія, на території якої знаходиться більше 33% світових пробкових плантацій. Практично по всій території країни можна зустріти дубові гаї. Їх плантації займають площу в 660.000 га., Велика частина з яких припадає на рівнини регіону Алентежу. Ця країна має унікальні природні та кліматичними умовами для зростання цих дерев.

Що таке Корковий дуб?

Корковий дуб - потужне розлоге вічнозелене дерево, здатне відновлювати кору після зняття. Тривалість життя дерева, в залежності від поводження з ним і становить 150-170 років. Пробкові дуби дуже красиві. Висота коркового дуба до 20 м, діаметр стовбура до 1 м. Дерево віком 80 років дає близько 200 кг кори. Португальський уряд жорстко контролює догляд за корковими деревами. У Португалії перші заходи щодо захисту пробки прийняті ще в 14 столітті. Зараз штраф за знищення одного дерева близько 75 тисяч євро.

Як знімають кору і чи гине дерево?

З дуже молодого дерева кору не знімають. Рослині має бути як мінімум 20 років. Збір кори можна починати, коли її верхній шар покриють тріщини. Вони означають, що кора буде відділятися від дерева. Одне доросле дерево дає приблизно 2 кг продукту. Після зняття кори дерево не гине. Більш того, якщо процедура проведена правильно, воно поступово відновлюється. За рік відбувається нарощування шару кори до 5-8 мм, і пробку можна буде зняти знову через 9-10 років. Перший раз кору знімають на висоті стовбура 1,5 м від землі. З кожною наступною процедурою висоту можна збільшувати на 50-60 см. Є й обмеження за кількістю: дозволяється зняти до 70% пробки. Цікаво знати, що кора, знята з дуба в перший раз, буде досить груба, вона може застосовуватися не для всіх цілей. Найціннішим вважається сировина, яку отримують при третій і наступних процедурах.

Де використовується?

Пробка - чудовий матеріал для виготовлення виробів, використовуючи спеціальні технології. У Португалії з пробки можна зустріти все що завгодно! Це корисний, екологічно чистий і нешкідливий для здоров'я продукт. Кора легка, міцна, вогнетривка та еластична, та й крім того має звукоізоляційні властивості. Всі ці властивості виявилися особливо корисні для виноробів. Саме тому з кори коркового дуба роблять найкращі пробки для закупорювання винних пляшок. У старі часи в Португалії з пробки робили взуття та інші вироби. Сьогодні вона також застосовується для виготовлення різних аксесуарів, взуття, сумок, рюкзаків, капелюхів, ременів, рукавичок, парасольок, біжутерії і навіть краваток, тощо. Високотехнологічний матеріал масштабно застосовується в будівництві, автомобілебудуванні та інших галузях промисловості.
Найстаріший корковий дуб росте в самому серці Португалії, а саме в провінції Алентежу. його вік 230 років. Поважний корковий дуб був занесений в книгу рекордів Гіннеса в 2003 році.
Корковий дуб - важлива частина культури Португалії, предмет її національної гордості. У 2011 році португальський парламент з ініціативи громадських організацій одноголосно затвердив проект резолюції про надання корковому дубу статусу Національного дерева Португалії, поряд з такими символами, як прапор і герб.
Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh

Немає коментарів:

Дописати коментар