понеділок, 31 травня 2021 р.

Рожеве озеро - природне чудо України

Одне з найкрасивіших і незвичайних місць України - рожеве озеро Лемурійське. Розташоване казкове озеро в селі Григорівка Чаплинського району, в одній з бухт затоки Сиваш. Це кілометрів за сто від Херсона. Лемурійське озеро вважається цілющим курортом міжнародного значення, яке нічим не поступається Мертвому морю і має воду рожевого кольору. Його називають українським Мертвим морем. Але про нього мало хто знає. Так що ж це - міф чи реальність?

Як виникло озеро?

Навколо Лемурійського озера виникло багато легенд. З'явилося воно випадково і відносно недавно: в 1969 році в озеро Сиваш впав радянський літак і створив дуже глибоку яму, яка почала наповнюватися водою набагато більш солоною, ніж в Сиваші. А назву озеро отримало на честь міфічного континенту Лемурія, який нібито колись затонув в Індійському океані. Лемурійське озеро приваблює багато туристів завдяки своєму незвичайному виду та лікувальній воді. Саме озеро невелике, метрів 20 в діаметрі.

Українське Мертве море

Його називають українським Мертвим морем. Чому? За властивостями води і грязей озеро не поступається всесвітньо відомому Мертвому морю - концентрація солі і корисних речовин в мулі зашкалює. Солоність води тут досягає 300 гр на 1 літр, а це на 50 грамів більше, ніж в Мертвому. А в ропі - 35% солі, в той час як в Ізраїльському - 33%! Така вода тримає вас на поверхні. Плаваючи, до дна дістати практично неможливо, вода виштовхує вас і на ній можна просто лежати.

Чому озеро рожевого кольору?

Рожевий колір водойми зумовлений дією одноклітинних водоростей Дуналіелла солоноводна, які під дією сонця виробляють бетакаротин. Чим спекотнішим видається літо, тим більше води випаровується з озера й тим насиченішого кольору набуває ропа. Відступаючи, вода залишає на березі тонни білого соляного «піску». Місцями соляні кристали збиваються, утворюючи справжні «сталаґміти». Білосніжний берег та рожеве озеро справляють незабутнє враження, перетворюючи цю частину Херсонщини на один з наймальовничіших та найзагадковіших куточків України.

Лікувальні властивості озера

Вважається, що воно має цілу низку лікувальних властивостей. Вода Рожевого озера збагачена мінералами (магній, калій, йод, бром), також в ній - ортоборна кислота, вуглеводи, солі. Також рожева вода насичена бетакаротином, вітаміном молодості. Особливо корисна рожева вода для профілактики захворювань шкіри, хронічних захворювань суглобів, захворювання судин, верхніх дихальних шляхів, тощо. Також позитивно впливає на нервову систему, відмінно справляючись з безсонням, вегето-судинну дистонію, зміцнючи імунну систему, корисна при гінекологічних та урологічних проблемах. 
Крім того, тут є ще й грязі. Грязьові ванни творять з організмом чудеса, зцілюючи і омолоджуючи. До речі, грязі рожевого озера сертифіковані. Вони використовуються в косметичній промисловості і поставляються в країни Європи: Чехію, Австрію, Німеччину. Крім води і грязей цілющими властивостями володіє ропа. Ропу озера називають живою сіллю, так як вона дійсно придатна для оздоровлення. Кажуть, що ропу Лемурійського озера направляли на аналіз самому Дмитру Менделєєву. Він знайшов у ній 90% елементів зі своєї таблиці. Це дійсно місце, де відновлюються сили.
Тепер ви знаєте, що Рожеве озеро в Україні - не вигадка, а реальність, про яке досі мало хто знає!

Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh

Немає коментарів:

Дописати коментар