вівторок, 25 травня 2021 р.

Європейський марафон

Національна кухня Португалії

Національна кухня Португалії, протягом багатьох століть, створювалася селянами і рибалками. Тому, більшість страв прості в приготуванні, ситні і складаються з риби, морепродуктів та овочів. За межами країни традиційна кухня не дуже відом, але вона дуже різноманітна і смачна. Варто зауважити, що португальці дуже пишаються своєю національною кухнею і вельми відповідально ставляться до прийому їжі. Чого вартий тільки той факт, що з 12-30 до 13-30 закриваються, практично, всі установи і офіси, і вся країна дружно сідає обідати. Крім того, в кожному регіоні є свої місцеві рецепти приготування, дуже незвичайних для нас, страв.

Характерні продукти

Португалія є країною з високо розвинутою рибною промисловістю, Це й не дивно, адже половину території країни омивають води Атлантичного океану. Португалія має найвищий в Європі показник споживання риби на душу населення і входить в четвірку кращих в світі за цим показником. Португальцi  готують рибу різними способами: на грилі, варять, смажать у фритюрі, тушкують або готують на пару, тощо. Найпопулярніша риба - тріска. Тільки з однієї неї , місцеві кухарі можуть приготувати 365 смачних страв, по одній страві, на кожен день у році.
Цікавий факт: кожен португалець з'їдає 16 кілограмів тріски в рік, при цьому, вона не водиться в місцевих широтах, привозять її з Норвегії.
Головна страва всіх часів португальського народу - "Bacalhau" (Бакаляу) - португальською тріска, а також в кулінарії — солено-в'ялена тріска. Бакаляу практично не продають в свіжому вигляді, після вилову її обробляють старовинним способом: висушують і солять. При такій обробці риба втрачає велику частину своєї ваги. Цей спосіб обробки дуже старовинний, в такому вигляді риба могла зберігатися дуже довго, адже холодильників в ті часи не було. Перед приготуванням бакаляу довго вимочують, змінюючи воду, щоб в рибу повернулася волога і вийшла сіль. Але, риба все одно залишається досить солоною, іноді занадто. Рецептів з бакаляу величезна кількість, практично в кожному куточку країни придумали щось своє. Звичайно, тріскою рибні страви не обмежуються,  для приготування також використовують сардини, окуня, форель, тунець, скумбрію, восьминогів, молюсків, крабів, тощо.
М'ясо португальці люблять не менше, ніж рибу, тому традиційних м'ясних страв теж багато. Найпопулярнішими видами м'яса є яловичина і свинина. "Feijoada" (Фейжоада) - традиційна для португальська страва з квасолі, м'ясних продуктів і фарофу (маніокового борошна). За однією версією, фейжоаду триста років тому придумали раби, завезені сюди  з Африки. Вони змішували шматки свинини, що залишались від хазяйського обіду, і чорні боби - традиційний для тих часів корм для рабів і тварин. Сьогодні фейжоаду готують з гострих ковбасок, копченої свинини, суміші бобів і капусти, подають в глиняному горщику з скибочками апельсина і  білим рисом.
Багата, кухня Португалії, солодкими десертами. Десерти Португалії, як і всі інші страви - прості і без вишукувань. Найзнаменитіший десерт Португалії відомий далеко за межами країни. "Pastel de Belеm" (Паштел-де-Белем) - тістечко у вигляді чашок з листкового тіста з заварним кремом. Тістечка були придумані католицькими ченцями в монастирі Жеронімуш. Кажуть, щоб зберегти рецепт паштел-де-Белем, монахи брали обітницю мовчання. З тих пір старовинну технологію виробництва тістечок тримають в секреті. Сьогодні ніжний десерт можна спробувати в будь-який кондитерської країни. Паштел-де-Белем завоював 15-е місце в рейтингу найсмачніших делікатесів світу. У 2011 році тістечко названо одним з семи гастрономічних чудес Португалії.
Португальські сири не настільки відомі, як швейцарські, французькі, італійські або іспанські, але тим не менш, Португалія - ​​теж країна з давніми традиціями в сироварінні. Сири тут виробляються в основному з овечого молока, а також з козячого і коров'ячого або їх комбінації в різних пропорціях. Рецепти приготування португальських сирів, передавалися з покоління в покоління протягом століть. Кожен регіон країни виробляє свої сири. Всі вони мають свої особливості. Цікаво, що для згортання молока при виготовленні ряду португальських сирів використовуються не сичужні, а рослинні ферменти, одержані з квітів артишоку, який росте в дикому вигляді в Португалії, що робить ці сири придатними для вегетаріанців.
Кращий і найвідоміший португальський сир - "Serra da Estrela" (Серра да Ештрела), історія якого бере початок ще з 12-го століття і вважається в Португалії "королем сирів". Цінність цього сиру за тисячолітню історію не зменшилася завдяки тому, що технологія його приготування збереглася практично незмінною і в наші дні. Цей сорт сиру виготовляють з овечого молока з листопада по березень. Сир дозріває вiд 30 до 120 днів , у міру дозрівання він стає більш м'яким і густим. Сир Серра да Ештрела є однією з семи португальських гастрономічних пам'яток.
Португальці не мислять свого життя без кави, і це не порожні слова. Вперше зерна були завезені в країну з Бразилії, колишньої на той момент її колонією. Але в питаннях обсмаження португальці не стали ні з кого брати приклад. Замість цього вони впровадили власну технологію, яка сьогодні повсюдно використовується на місцевих фабриках і в кав'ярнях. Для приготування фірмової кави змішуються арабіка і робуста, зерна обсмажуються повільно і при низьких температурах, а сам напій вариться з підвищеним тиском води. Каву в Португалії дуже люблять, хоча і п'ють менше, ніж жителі інших країн. І все ж жоден ранок, жодна перерва на роботі тут не обходиться без заповітного напою. Каву з молоком краще пити до обіду, в решту часу замовляють міцний чорний еспресо. В середньому дорослий португалець випиває 4-5 чашок в день.
Хліб в Португалії печуть дуже смачний, причому мало не в кожному регіоні існує свій рецепт, хоча деякі види набули більшого поширення, ніж інші. "Broa" (Броа) - традиційний португальський хліб з кукурудзяної муки з додаванням житнього або пшеничного борошна, на основі дріжджів, а не соди. Назва Броа походить від готського слова «brauth», що означає хліб. На відміну від звичайного кукурудзяного хліба він досить міцний, не розсипчастий, приємний на смак і відмінно зберігається, ідеально, підходить для супу або соусу.
Історія Португалії невіддільна від своєї кухні-справжньої гордості і любові всіх португальців. Національна португальська кухня - кращий приклад того, як пристрасті населення країни не змінилися з часом, а зберегли вірність традиціям. Смак, тонкий аромат, багаті порції, легкі спеції, що не перебивають натуральний смак продукту, а тільки відтіняють його, велика кiлькiсть солодощів і корисної здорової їжі - ось що є візитною карткою національної кухні країни.


Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh

Немає коментарів:

Дописати коментар