вівторок, 15 червня 2021 р.

Мандруємо Україною

Урицькі скелі - наймістичніший куточок Карпат

В Україні неймовірно багато цікавих місць, справжніх чудес природи і вишуканої архітектури. Щоб побачити печери, каньйони, рожеві озера і величезні скелі не треба їхати за кордон. Цього разу ми завiтаємо до таємничих Карпат.

Урицькі скелі

Урицькі скелі - один із наймістичніших куточків Карпат. Це накопичення урвистих скель висотою до 80 метрів, які знаходиться в селі Урич Сколівського району, Львівської області. Урицькі скелі - пам’ятка природи та археології національного значення, яка не має аналогів у Європі. Скелі являють собою ерозійні останці масивних пісковиків палеоцену, то цілий комплекс, що поділяється на 7 груп. Найбільшими є 4 групи: Камінь, Острий Камінь, Мала Скеля і Жолоб (Орел). Загальна площа скель - 35 684 гектарів, висота над рівнем моря - 600 метрів. Науковці відзначають, що скелі утворилися природнім чином близько 65 мільйонів років тому, на глибині 4800-5000м, за часів існування тут прадавнього велетенського океану Тетіс, про що свідчать коралові рештки у пісковиках.

Фортеця Тустань

Урицькі скелі - не тільки видатний природний, але і археологічний пам'ятник. Тут знайдені рештки стін будівельних конструкцій, які є залишками давньоруської фортеці Тустань (XI - XIII ст). Захисники цієї фортеці на протязі тривалого часу чинили опір татаро-монгольським завойовникам.  Спочатку вона була дерев'яною, кілька разів перебудовувалася, доповнювалася кам'яними будівлями, а природні скелі служили її стінами. У скелях вирубані гроти, підземні ходи, колодязі.  Це був своєрідний прикордонний митний центр між Галицько-Волинським князівством і Угорщиною, а пізніше Польським королівством та Угорщиною. Фортеця Тустань проіснувала включно до XVI ст. Сьогодні в селі Урич діє музей історії міста-фортеці Тустань, а колишня фортеця з 1994 року оголошена Державним історико-культурним заповідником «Тустань» в складі природного національного парку «Сколівські Бескиди».

Археологія

Під час археологічних досліджень фортеці Тустань було зібрано понад 25 тисяч археологічних знахідок. Серед археологічних знахідок найбільш сенсаційними виявилися дерев'яні конструкції Х ст. Крім залишків дерева тут були знайдені металеві вироби, кераміка, скло, шкіряні вироби. Серед металевих виробів знайдено хрестик-енколпіон, щиток персня з гравірованим малюнком птиці, бронзову булаву першої половини XIII століття, кувалду, сокиру, наконечники арбалетних стріл, втульчасті і черешкові наконечники лугових стріл, фрагмент меча, кресала, шпори, сердечники дзвінків, різці по дереву, голки, застібки до книг.

Петрогліфи

Особливістю пам’ятки є те, що на ній зосереджена найбільша у всіх Карпатах, кількість наскельних зображень-петрогліфів. В основному це солярні знаки – символи Сонця, подібні до яких знаходяться по цілому світу, і тим не менше їх призначення до сих пір не розгадане. В даному випадку вони відображені у вигляді кіл, дисків, спарених і концентричних кіл, загальною кількістю близько 270, і належать до ранньозалізного віку. Одним з найцікавіших і найбільш вражаючих петрогліфів є 2-метрове зображення людського обличчя, висічене на скелі. Давньоруським часом датують зображення хрестів і сокир. Є підстави вважати, що зображення сокир свідчать про залишки язичницького культу, пов'язаного з вшануванням бога-громовержця - Перуна. В давнину ці скелі використовувалися населенням різних культур як святилище. Але, незважаючи на накопичений матеріал, багато давніх зображень ще чекають свого відкриття і розгадки.

Фестиваль Ту Стань

З 2006 року на початку серпня проводиться Ту Стань фестиваль, який згуртовує усіх бажаючих, щоб перенестися в середньовіччя. Особливістю заходу є його орієнтованість на визначений період минулого — час існування наскельного міста фортеці Тустань, IX—XVI століття. На фестивалі можна почути музику яка лунала сотні років тому, взяти участь у лицарських боях та штурмі фортеці, спробувати місцеву кухню, та просто насолодитися величчю Урицьких скель і відпочити!

Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh

Немає коментарів:

Дописати коментар