вівторок, 22 червня 2021 р.

Мандруємо Україною

Мальдіви по-українськи: острів Джарилгач

Продовжуємо подорожувати нашою чудовою країною. Літо — чудовий час позитивного настрою, нових емоцій та неймовірних вражень. А у спекотний день більш за  все хочеться відчути приємну прохолоду морського бризу... Ну що ж, не будемо зволікати, відправляємось скоріше до теплого і чистого моря, на острів Джарилгач, який називають українськими Мальдівами за його кілометри білих піщаних пляжів  і блакитну воду біля узбережжя.
Цей чарівний острів знаходиться на півдні України у Каркінітській затоці Чорного моря на півдні Херсонської області. Це найбільший остров нашої країни та Чорного моря. Загальна довжина Джарилгач – 42 км, з яких сам острів становить 23 км.  Вся територія острова та частина прилеглої акваторії входить у Національний природний парк "Джарилгацький". Місце унікальне тим, що до цих пір не заселено і не забудовано. А природа тут така, як і сотні років тому. До недавнього часу він був відомий лише небагатьом, хоча його по праву можна назвати райським місцем України.
За легендою острів Джарилгач був створений богинею. Прекрасна Іфігенія, не бажаючи бути дружиною легендарного героя Ахілла, побігла до моря, щоб назавжди зануритися в хвилі. Але богиня Артеміда, бажаючи врятувати свою вірну жрицю, почала сипати перед нею пісок. І чим довше та бігла, тим довше ставала піщана доріжка. Так з'явився Джарилгач... Острів відділяється від суші вузькою морською протокою, яка і допомагає створити і зберегти неповторну атмосферу.
Візитною карткою острова по праву вважають старий 100 річний маяк, який гордо височіє до небес через десятиліття. Навколо цієї споруди як і про сам острів ходять неймовірні історії і легенди. Сьогодні достеменно відомо, що маяк був виготовлений за індивідуальним замовленням і на особисті кошти С. Скадовського (засновник м.Скадовськ) в Парижі. Роботою займався французький інженер Г. Ейфель, його знають як творця Ейфелевої вежі. Чому Скадовський замовив цю 24-х метрову споруду у легендарного архітектора і встановив її на безлюдному острові ніхто не знає, одні припущення і здогадки.
На перший погляд може здатися, що рослинність острова Джарилгач абсолютно одноманітна. Але насправді тут росте близько 500 видів рослин і понад 50-ти з них вважаються ендемічними, тобто, ростуть тільки в межах острова. Найбільш поширені полин, очерет, молочай, типчак, осока. Виростають також такі рідкісні рослини, як золотобороднік цикадових (рослина, яке має властивості утримувати хиткі піски), меч-трава болотна, ковила дніпровська, близько 7 видів орхідних рослин - практично всі вони занесені до Червоної Книги.
Серед мешканців моря варто відзначити кам’яну та трав’яну креветки та два десятки видiв крабiв. Часто можна побачити навіть дельфiна бiлобокого, а також морську свиню. Справжньою цінністю тутешніх вод є осетровi риби – стерлядь та севрюга. А біля прісних водойм можна зустріти болотну черепаху.
Безлюдний острів належить птахам їх тут дуже багато, в найактивніші сезони тут мешкають близько 150 тисяч. Прогулюючись по його околиці ви зможете побачити: сріблястих і чорноголових чайок, лебедів, поморника короткохвостого, морського голуба, чорного лелеку, фазана, пелікана, чаплю, гусей і качок. Тут без втручання людини в дикому середовищі живуть безліч рідкісних видів звірів. На острові зустрічаються: єноти, козулі, муфлони, зайці, дикі кабани і коні, лисиці, лані, олені, зубри.
Джарилгач багатий на лиманні озера, тут їх близько 200. Він відомий своїми лікувальними грязями та солоними озерами. Бромисто-йодисті, сірчисті з'єднання і мікроелементи, що містяться у воді Джарилгацької затоки, не тільки підвищують імунітет, але і благотворно впливають на весь організм. Навіть повітря тут насичене сполуками цих елементів та озоном.
Острів Джарилгач - це дивовижне місце... Дикі тварини, пляжі з білосніжним піском і неходжені стежки - що ще потрібно для того, щоб відчути єднання з природою?!
Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh

Немає коментарів:

Дописати коментар