середу, 30 червня 2021 р.

Харківські мандри

Печеніги селище з «морем» і «пустелею»

Якщо ви втомилися від шаленого темпу робочих буднів, бетонних стін великого міста та міркуєте де відпочити на вихідних! Ви будете здивовані, але недалеко від Харкова є селище Печеніги з "морем" і "пустелею". Печеніги - популярне місце відпочинку серед харків'ян. Це відмінний варіант відпочинку для всієї родини. Тут ви зможете позасмагати на березі Печенізького водосховища, прогулятися по Кицівський пустелі і відпочити серед мальовничої природи. А також  познайомитесь з історією цього унікального краю.

Селище міського типу Печеніги - районний центр в центральній частині Харківської області. Він розташований в 42 кілометрах на південний схід від Харкова. Розкинулися Печеніги на правому березі Сіверського Дінця. Печенізькі землі з часів Київської Русі обросли легендами і містикою. Назва місцевості походить від кочового народу печенігів, які проживали в цьому регіоні в давньоруський період. У літописах щодо цієї місцевості згадувалося назва Печенізьке поле.Тут слов'янські племена охороняли свій край від ворожих набігів. Печеніги, як населений пункт, вперше згадується в 1654 році, його заснували козаки. А в 1957 році Печеніги стали селищем міського типу.
Є дві версії щодо назви селища. За однією з них землі назвали через кочових племен печенігів, які жили тут колись. За другою - на території сучасних Печеніг була розташована в'язниця, де практикувалися різні тортури. Найпопулярнішою з них були тортури розпеченим вугіллям, яка називалася «пече млості», тобто «пече ноги». Сьогодні Печеніги - досить сучасне селище з розвиненою інфроструктурою i улюблене місце відпочинку городян.

Салтівське море

Печенізьке водосховище - одне з наймальовничіших місць Харківщини i найбільше водосховище Харківської області. Водосховище штучне, його спорудили в 1962 році для постачання прісною водою Харкова. Його довжина 75 метрів, а глибина - 20 метрів. Ще інакше його називають Салтівським морем, в честь однойменного селища. Мальовничий куточок Харківської області притягує до себе увагу, немов магніт, величезне число туристів. Правий берег водосховища порадує наявністю численних баз відпочинку, піонерських таборів та безліччю піщаних пляжів. По лівому березі до самого Куп'янська тягнеться сосновий ліс. А ще це ідеальне місце для риболовлі. Тут також розташований ландшафтний парк «Печенізьке поле». У Ландшафтному парку займаються діяльністю з охорони природи. Тут росте близько 500 видів рослин, багато з яких занесені в «Червону книгу України». Цей парк є домiвкою для рідкісних тварин: сірих журавлів, горностаїв, борсуків і орланів-білохвостів. На території Печенізького району діє розплідник диких і екзотичних птахів, в якому за міжнародною програмою розводять дрохв.

Краєзнавчий музей

У Печенігах можна не тільки насолодитися красою природних місць, а й побувати в цікавих історичних місцях. До революції 1917 року в Печенігах розташовувався Новобєлгородський централ або, як його ще називали Харківський централ - одна з каторжних тюрем. Тут знаходилося чимало «політичних» злочинців. Заарештованих від зовнішнього світу відділяв чотириметровий паркан, а навколо паркану стояло 13 постів солдат. За роки існування в'язниці жодному арештанту не вдалося втекти. Багато споруд збереглися до наших днів. Сьогодні в цих спорудах працює Краєзнавчий музей імені Т. Сулими ( відомий історик і краєзнавць). У колишніх кімнатах в'язниці відтворили обстановку тих часів. Кімнати в'язнів збереглися практично в первозданному вигляді. Щорічно музей відвідує близько 22 тисяч туристів і гостей міста. Відвідавши музей, ви дізнаєтеся про історію регіону. Всього в музеї 13 тематичних кімнат, де зібрані експонати різних періодів історії.

Українська Сахара

Неподалік від села Кицівка Печенізького району розташувалася унікальна для України природна зона – піщана горбиста місцевість, яка отримала назву Кицівська або Харківська пустеля. Вона розкинулась серед соснових лісів і річки Сіверський Донець. Харківська пустеля мініатюрна - її площа близько дев'яти квадратних кілометрів. Але і тут є дюни, бархани і невеликі оазиси. Тут надзвичайно красивий теплий чистий пісок. У минулому тут був танковий полігон, де проводилися військові навчання. Ця пустеля стала домівкою для рідкісних видів комах, які не трапляються більше ніде на території України. Пагорби пісків подекуди поросли мохами, лишайниками, чагарниками і травою. Місце дуже популярне серед туристів. «Пустеля» приваблює любителів екстремальних гонок по бездоріжжю, а також тих, хто віддає перевагу пішим походам.
Печеніги - відмінний варіант для сімейного відпочинку влітку в екологічно чистому місці. Тут ви побачите гарні природні об'єкти і познайомитеся з історією цього унікального краю.
Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh

Немає коментарів:

Дописати коментар