середу, 28 липня 2021 р.

Іграшковий світ

 Дитячі музеї України

Важко уявити сучасних дітей без модних смартфонів, планшетів та інших гаджетів. У сучасному світі гаджети стали невід'ємною частиною життя маленьких бешкетників, замінивши їм багато іграшок. Але був час, коли хлопчики та дівчатка грались олов'яними солдатиками, пупсами, ляльками та повітряними кульками. Дізнатися трохи більше про історію розвитку іграшок, побачити, якими були ляльки багато років тому, наших маленьких читачів запрошують дитячі музеї країни.

Державний музей іграшки. Київ.

Державний Музей іграшки в Києві відкрито в 2005 році. Тут зібрано близько 15 000 експонатів з усіх куточків України, які демонструють процес розвитку іграшкового виробництва в Україні. Зустрічаються тут як старовинні іграшки, так і сучасні екземпляри. Мета у музею не тільки розважальна, а й освітня - діти і їх батьки зможуть побачити чим грали в стародавні часи, дізнаються більше про історію рідного краю і своїми очима розглянуть, як же розвивалася іграшкова промисловість на території нашої країни. Малюкам буде цікаво побачити знамениті "сирні іграшки" Закарпаття, які дійсно зроблені із солоного сиру! Ви зможете подивитися на колекцію радянських ляльок, що зображують різні професії, побачите сучасних представників іграшок, першого трансформера, діючу модель залізниці, тощо.

Музей дитинства. Харків.

Музей дитинства - унікальний проект, аналогів якому немає в Україні. Експонати музею - старовинні іграшки, ігри, предмети побуту дітей 19-20 століть. Музей є інтерактивним - всі експонати можна чіпати і грати ними. Мета Музею дитинства: показати, наскільки змінилося життя за останні століття, показати, що іграшка може зародити в дитині інтерес в пізнанні світу і себе. Вітрини музею поділені тематично: на одній з них є все про космос: сучасні фігурки космонавтів, меч із саги "Зоряні війни", незвичайний радянський конструктор тієї ж тематики, випущений в 1980-е. У музеї проводяться інтерактивні лекції для дітей та їх батьків на різні теми: «Історія», «Географія», «Археологія», «Палеонтологія», «Астрономія», «Колекціонування», «Каліграфія», «Спорт».

Музей театральних ляльок. Харків.

Харківський Музей театральних ляльок найстаріший в Україні. Тут вас чекає зустріч з дивним і чарівним світом казок. Музей унікальний в культурологічному та історичному значенні, оскільки по всьому світу музеїв з подібною специфікою експозиційних матеріалів не більш двох десятків. Ідея створення Музею театральних ляльок народилася в 1952 році. Сьогодні фонд музею налічує понад 11 тисяч різних експонатів, які зберігають історію мистецтва граючих ляльок і людей, пов'язаних з цим мистецтвом: безпосередньо ляльок, афіш, макетів, сувенірів, ескізів ляльок, театральних програм і фотографій з різних країн світу. В експозиції музею представлено ряд безцінних ляльок, виконаних першими радянськими лялькарями.

Музей «Ремісничий двір». Житомир.

Унікальний музей старовинних інструментів і професій існує вже більше 20-ти років і аналогів в Україні поки немає. В експозиції понад 5000 експонатів. Є єдині в світі, які збереглися в робочому стані пристосування і верстати. Є досить рідкісні і навіть унікальні екземпляри. Вся музейна колекція розділена на частини, в кожній з яких представлене старовинне обладнання та інструменти, які використовувалися представниками різних професій: від цирульників, шевців, залізничників і поліцейських до стельмахів, теслів та ковалів, від сокир (їх тут понад сто примірників), жорен і кіс до верстатів і машин. Подорож до музею є захоплюючою як для дорослих, так і для дітей.

Двір загублених іграшок. Львів.

Це музей під відкритим небом, створений жителями звичайної багатоповерхівки. У колекції можна побачити найрізноманітніші експонати - від старих радянських до сучасних. Особливістю цього двору є те, що сюди можна приносити власні іграшки або забрати ту, яка вам сподобалася. Своєю появою двір втрачених іграшок зобов'язаний простому місцевому жителю. Одного разу, наткнувшись на дві забуті іграшки біля свого будинку, він помістив їх під дах всередині двору. Згодом інші мешканці будинку також почали приносити сюди непотрібні іграшки. Так і виникла ідея створити у дворі музей. Є тут і м'які зайчики з ведмедями, маленькі пупси, заводні машинки, скакалки і багато іншого.

Музей "Машини часу".  Дніпро. 

Музей «Машини часу» — музей у Дніпрі, заснований 2014 року. Основу колекції музею складають раритетні транспортні засоби українського, радянського та іноземного виробництва. Це легкові, перегонові, вантажні автомобілі, мотоцикли та мопеди різних епох. Хоча власники музею позиціонують його як «технічний», колекція музею містить також багато побутових речей радянського періоду — дитячих іграшок, ігрових автоматів, одягу, постерів тощо.
Що може бути кращим подарунком для дитини, ніж подорож в чарівні світи, які знаходяться в дитячих музеях? Влаштувати дітям справжнє свято і самим хоч трошки побути маленькими, можна відвідавши найдитячиші музеї України.
Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh




Немає коментарів:

Дописати коментар