вівторок, 14 вересня 2021 р.

Мандруємо Україною


Містичні замки України

Чи існують привиди? Споконвіку багатьох людей цікавило це питання. При одній згадці про привидів кров холоне в жилах, серце починає калатати, а в уявi оживають тiнi... Старовиннi замки завжди асоцiюювались з моторошними iсторiями i легендами, адже вони оповитi мiстичними таємницями. На території України є багато цікавих середньовiчних замків та фортець, якi бачили століття війн, десятки династій, безліч інтриг , смертей і народжень. Звiсно, що навколо них утворилися моторошнi чутки, якi i в наш час наводять жах i змушують задуматись про icнування потойбiчного свiту. Пропоную вам пiдбiрку замків, в яких за переказами мешкають привиди.

Замок Паланок м. Мукачеве

Цей замок був колись резиденцією Трансильванського князівства і має свою цікаву, часом унікальну і багату історію. Вiн пережив велику кількість господарів і зумів встояти після десятків нападів, облав, штурмів та повстань. Точний час заснування замку невідомий, згідно з різними джерелами, його будiвництао відноситься до 900 -1300-х років. Незважаючи на свiй вiк, замок просто в чудовому стані, у що дуже важко повірити. Його середньовічні стіни донині зберігають чимало таємниць та легенд. Але славнозвісність замку принесли дві жінки, які мешкали в замку Ілона Зріні та Софія Баторі - невістка і її свекруха. Ці жінки правили замком і постійно вели міжу собою війну. Ілона Зріні вiдома, як хоробрий захисник укріплень замку. А ось Софія Баторі принесла замку страшну містичну славу, до сих пір існують легенди про її «вампірські» схильності. В народі її прозвали «кривавою графинею».

Ужгородський замок м. Ужгород

Цей замок існує ще з ІХ століття. За легендою, у ХVІІ столітті власником Ужгородського замку був угорський лицар Другет і історія привида замку пов’язана саме його правлiнням. У графа була дочка, яка закохалась у воєводу одного із сусідніх графств, який хотів захопити замок. Дівчина розповіла йому про всі таємниці замка, навіть про секретні ходи, про які ніхто, крім князівської родини, знати не міг. Коли її батько довідався про це, він наказав стратити воєводу, а дочку замурувати живцем у стіну. З того часу замком блукає у пошуках коханого привид дівчини, який зникає, коли проспівають перші півні. У народі ж привид дівчини прозвали Білою дівою.

Золочівський замок м. Золочiв

У комплекс Золочівського замку входять: Великий палац і Китайський палац. Даний комплекс особливий, оскільки в його плані була продумана перша система каналізації. Зведений у 1634 році як оборонна фортеця. Оборонний пункт, резиденція королів, в’язниця, катівня... За сотню років значення цього місця неодноразово змінювалося. Холодно і моторошно тут було завжди. Але з появою в замку дивного, незвичайної природи каменя, який привезли сюди для реставрації з лiсу, містичного духу додалося ще більше. Звичайна каменюка, але тільки на перший погляд... На гірській породі проглядаються дивні незрозумілі символи. Але головне, що у камені є отвір. Кажуть, що якщо загадати бажання, вставити палець всередину і прокрутити, воно обов’язково збудеться. З появою каменя, поряд із замком час від часу почав з’являтися Чорний Лицар. Він нікого не лякає і не переслідує, просто мирно проїжджає поряд i охороняє цей загадковий камiнь.

Підгорецький замок с. Підгірці

Замок був побудований в кінці 1630-х років. І всі, кому доводилося провести в легендарних стінах хоча б ніч, бачили його страшну таємницю, напівпрозору, в білому одязі і з чорним обличчям - Марію. Хто ж вона така? Є кілька легенд, що розповідають історію привида цього замку. За однiєю з ниху в стінах Підгорецького замку сталася жахлива трагедія, його власник живцем замурував в стіну свою молоду дружину iз ревнощiв. І саме з тих пір привид Білої Пані, невинної жертви обставин, не може знайти спокою.
Варто цьому вірити чи ні - важко сказати, але точно відомо тільки одне, що у кожного замку є власна історія і купа містичних легенд, які пов’язані із минулим їх володарів.
Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh


Немає коментарів:

Дописати коментар