суботу, 23 жовтня 2021 р.

Європейський марафон

Насолоджуйтесь здоровою їжею! Традиційна іспанська кухня.

Іспанія відома у всьому світі своєю середземноморською кухнею, в основі якої лежать оливкова олія, овочі і свіжі сезонні продукти. Завдяки цьому її рецепти особливо смачні, і вона включена в список нематеріальної Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.


Оливкова олія - «рідке золото»

Оливкова олія в Іспанії є справжнім національним продуктом і її часто називають «рідким золотом» Іспанії. Саме оливкова олія - ​​одна з головних складових середземноморської дієти - мабуть, однієї з найбільш здорових систем харчування в світі. Її використовують на кухні практично у всіх стравах. В даний час Іспанія є світовим лідером з виробництва та експорту цього цінного продукту. Для порівняння, в Іспанії споживання оливкової олії 12 кг в рік на людину, тоді як в усьому іншому світі середній показник - 0,4 кг на людину.

Страви з рису: рис - всьому голова

Часто головним її інгредієнтом іспаньскої кухні є рис, він - основа багатьох страв у всіх куточках країни. Самою знаменитою іспанською стравою з рису, безсумнівно, можна назвати паелью "paella". Це страва з рису, підфарбованого шафраном, з додаванням оливкової олії. Крім цього в паелью можуть додаватися морепродукти, овочі, курка. Паелья готується у спеціальному посуді, який і дав назву страві . Назва страви походить від латинського слова patella - «пательня». Паелья, має близько трьохсот різних рецептів її приготування! 

«Великий і могутній» іспанський хамон

Iспанський хамон вважається справжнім гастрономічним символом своєї країни. "Jamоn" в перекладі означає просто «окіст». Але у всьому світі він відомий як унікальний сировялений делікатес з неповторним смаком і ароматом. Продукт виготовляються за спеціальною рецептурою та при певному температурному режимі довгий час, від 7 до 15 місяців. Його відмінна риса в тому, що він виготовляється з м'яса свиней, які перебувають на вільному вигулі та харчуються натуральним кормом, в основному жолудями.Одна з особливостей національної кухні полягає в тому, що хамон додають чи не в усі супи, м'ясні та овочеві страви.
В Іспанії існує справжня професія "кортадор" - нарiзчик хамона. Щорічно в різних країнах світу проводяться чемпіонати серед кортадоров - майстрів по нарізці хамона. Це вважається справжнім мистецтвом.

Сири Іспанії - одні з кращих в світі

Iспанські сири - це не просто корисна і популярна страва, це яскравий прояв самобутності національної кухні, здатне скласти гідну конкуренцію знаменитим швейцарським та французьким сирам. Сир в Іспанії виготовляється за старовинними технологіями, без додавання сучасних смакових добавок і нетрадиційних інгредієнтів. У різних регіонах Іспанії виготовляється більше сотні сортів сиру, причому в кожному регіоні є свiй "фірмовіий", виготовленний за унiкальною технологiєю. Іспанський сир готують з коров'ячого, козячого, овечого молока або з суміші всіх трьох. Місцеві жителі практично не використовують сир для приготування багатокомпонентних страв, вони люблять сир, просто порізаний скибочками.
На сьогоднішній день iспанські сири увійшли в ТОП-3 кращих в світі, розділивши подіум з Францією і Голландією. В даний час кількість сирів, вироблених в Королівстві, налічує більше 600. І це тільки відомі сорти, без урахування продукції маленьких сімейних сироварень.

Риба повинна бути свіжою

Іспанію омивають Середземне море, Атлантичний океан і Кантабрійське море, тому рибні страви в Іспанії є невід'ємною частиною традиційної кухні. Велика частина морепродуктів готується дуже просто, їх варять або смажать на грилі, поливають оливковою олією і посипають невеликою кількістю солі. Головне правило - риба повинна бути свіжою. Іспанська кухня є другою в світі після Японії за споживанням морепродуктів. Основною рибою є тунець, який готують відразу після улова з моря. Скред улюблених іспанцями видів морепродуктів можна виділити креветки, мідії, морські гребінці, устриці.

На столі завжди вино

Вина Іспанії є одними з найвідоміших вин в світі. За обсягом виробництва вина країна поступається лише Франції та Італії. Традиційно вважається, що іспанські вина більш терпкі і міцні, ніж італійські і французькі. Іспанці люблять вино, і воно відноситься до найпопулярніших напоїв серед них. Вино п'ють на народження людини, вино п'ють на його весіллі, вино п'ють на всіх подіях, що відбуваються з ним протягом життя. Лідером у виноробстві вважається червоне вино. За тисячоліття своєї історії виноробства країна подарувала світу культову червону Ріоху, легендарну ігристу Каву, знаменитий кріплений Херес тощо.
Іспанська кухня - одна з кращих в світі за якістю і різноманітностю використовуваних продуктів, є гордістю країни. Вона завжди проста, смачна та ситна. Buen provecho!
Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh


Немає коментарів:

Дописати коментар