вівторок, 20 квітня 2021 р.

Європейський марафон

Нідерланди, які вас здивують! 

Цiкавi факти про країну

Нідерланди - крихітна країна, розташована між Бельгією та Німеччиною на заході Європи. Вона являє собою ідеальне переплетіння традицій та інновацій, з приголомшливою архітектурою і всесвітньо відомими пейзажами. Ця країна сповнена загадок і сюрпризів! Сьогодні я розповім про неї більш детально. Я впевнена, Нідерланди вас здивують!

Голландія чи Нідерланди?

Якщо ви думаєте, що Голландія і Нідерланди - це одне і те ж, то ви сильно помиляєтесь. Правильна назва країни, звичайно, Нідерланди. Точніше - Королівство Нідерланди. Голландія - назва історичного регіону, розташованого на заході Нідерландів. В нього входять два регіони менших: Північна і Південна Голландія. Це лише дві з дванадцяти провінцій нинішніх Нідерландів. Впродовж всієї історії ці провінції були найрозвиненішими і тому найбільш відомі за межами Нідерландів. З цієї причини в багатьох інших країнах Голландією часто називали всю країну. Самі нідерландці не люблять, коли їх країну називають Голландією.

Нідерланди - найнижча країна в Європі

26% території Нідерландів знаходиться нижче рівня моря, близько 60% населення живуть на 5 метрів нижче рівня моря. Найвища точка країни - Ваалсерберг - знаходиться всього на 322 метрів вище рівня моря, а найнижча - Зёйдпласпольдер - на 7 метрів нижче рівня моря. Також, це одна з найбільш густонаселених країн в світі. Нідерланди мають щільність населення 405 чоловік на квадратний кілометр. Таким чином, Нідерланди є 15-ю за щільністю населення державою в світі.

Офіційний кольор держави вважається помаранчевий

Історично склалося так, що помаранчевий колір вважається національним кольором Нідерландів, а правляча династія носить горде ім'я "Будинок Оранских-Нассау", що в перекладі означає "Будинок помаранчевих". В країнi, навіть, є помаранчеве свято! 27 квітня, Нідерланди святкують своє найвеселіше свято - День народження Короля! В цей день вся країна стає помаранчевою - люди, будівлі і навіть дерева. Практично, у кожного жителя Нідерландів, спеціально, до цього свята припасений помаранчевий наряд. Вулиці прикрашають помаранчевими стрічками, гірляндами, кулями та прапорами.

Велосипедів більше, ніж людей

Сказати, що нідерландцi люблять велосипеди - значить не сказати нічого... Велосипеди в Нідерландах - це не просто спосіб пересування, це - особливий стиль життя. Користуються велосипедами в Нідерландах всi - від мала до велика. Практично кожен житель має велосипед, деякі - не один. В країні проживає 18 мільйонів жителів, а велосипедів на 2-3 мільйонів більше. В середньому нiдерландець проїжджає на велосипеді 2,9 км в день. У Нідерландах велосипедисти мають переваги на дорогах. Згідно із законом, при зіткненні велосипеда і автомобіля, винним завжди буде водій останнього.

Жодного тюльпана

В це дійсно важко повірити, але історично в Нідерландах не росло ... жодного тюльпана. Насправді тюльпани для Нідерландів зовсім не рідні, а привезені з Туреччини в далекому 1599 році і з тих пір стали одним із символів країни. Сьогодні ж Нідерланди є найбільшим виробником і експортером тюльпанів в світі. Парк тюльпанів Keukenhoff - це 32 гектари землі, засадженої квітами, є самим фотографованим місцем в світі.

Найвища нація в світі

Багато хто здивується, але саме голландці є найбільш високими на землі. Який же у них середній зріст? Середній зріст чоловіка складає 182 см., жінки -170 см. Але так було не завжди. Причина такої переваги в рості над жителями інших країн до останнього часу залишалася таємницею. Вчені не знали, чому нідерландці стали найвищими людьми планети. Найпоширеніше пояснення - посилене харчування і висококалорійна дієта, в якій важливе місце займають м'ясо і молочні продукти.

Країна млинів

Млини - один з невід'ємних символів Нідерландів. Починаючи з середніх століть вони відкачували воду із затоплених і болотистих територій, даючи простір для нідерландців. Найбільше млинів в Нідерландах було в XVII столітті - 9 тисяч! Згодом пар витіснив енергію вітряків, але в Нідерландах намагаються зберегти старі традиції, тут до цих пір працює близько 1000 вітряних млинів.

Незаконне - законно

У Нідерландах законодавством закріплено право вирощувати вдома для особистого споживання марихуанну, але не більше 5 кущів. А в 20х числах листопада в Амстердамі проводиться фестиваль коноплі. Незважаючи на те, що в Нідерландах легалізовано куріння марихуани, рівень її споживання нідерландцями один з найнижчих в Європі. Також в Нідерландах один з найнижчих показників смертності, пов'язаних з прийомом наркотиків - вісім випадків на мільйон жителів.

Північна Венеція

Амстердам по праву вважається одним з найбільш вражаючих і колоритних європейських міст. Це місто було засновано понад 700 років тому, за часів будівництва невеликої дамби на річці Амстел. Численні канали Амстердама утворюють кілька десятків островів, які з'єднуються між собою мостами. За кількістю мостів, а їх в місті налічується більше 1200, столиця Нідерландів займає друге місце в світі. Амстердам часто називають «Північною Венецією». Для порівняння в італійській Венеції налічується тільки 400 мостів.
Все це - дивовижні і колоритні Нідерланди. Цікаві факти, на жаль, не вмістити в одній статті, адже ця країна справді унікальна.


Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh


ББільшБільше велосипедів, ніж людейе велосипедів, ніж людейільше велосипедів, ніж людей

Немає коментарів:

Дописати коментар