понеділок, 30 березня 2020 р.

Найвищi водоспади України


Складно пояснити, чому людей так приваблюють водоспади, але факт залишається фактом - картина падаючої з висоти води заворожує всіх без винятку. Україна, звичайно, не може похвалитися такими величезними водоспадами, як, наприклад, Ніагарський, але і на території нашої країни є цікаві місця.

 Ялинський водоспад

Висота: 26 метрів

Найвищий водоспад в Україні знаходиться недалеко від офіційного географічного центру Європи в селі Круглому Закарпатській області. Особливо гарний навесні під час танення снігів або після дощів, коли повноводний потік Ялина стікає з високої скелі. Сьогодні це місце ще має майже первозданний вигляд і зовсім не справляє враження захаращеного людьми атракціону.

Манявський водоспад

Висота: 20 метрів
Манявський водоспад є одним із найбільших серед водоспадів України. Розташувався він в с. Манява Івано-Франківської області в гірському масиві Українських Карпат — Горгани. Водоспад є гідрологічною пам'яткою природи місцевого значення. Основним джерелом Манявського водоспаду є рiчка Манявка. Це вражаюче чудо Карпат розмістилось в гірській ущелині. Манявський водоспад є каскадним. Спадаючи вода розділяється на дві частини: права частина вузька, а ліва — ширша.

Женецький Гук

Висота: 15 метрів
Водоспад утворився через повені в гірському масиві Горгани під час Другої світової війни. Його назву місцеві жителі пов'язують з гулом, шумом, який виходить від припливу Прута, що розбивається об скелі. Недалеко знаходиться селище Яремче, на висоті 900 м над рівнем моря. Взимку Гук частково замерзає, а скелі вкриваються філігранним льодом, під яким все ще тече вода. На сонці лід виблискує, наче справжній кришталь.

Водоспад Шипіт

Висота: 14 метрів
В Карпатах є три водоспада з назвою Шипіт. Але найпопулярніший розташований біля селища Пилипець. Водоспад народжується з підземного джерела, що має назву "Морське око". Коли водоспад повноводний, то його шум чути за декілька сотень метрів. Це те місце, де ви насолодитесь красою природи та на повні груди вдихнете чисте гірське повітря Карпат.

Водоспад Лужківський

Висота: 14 метрів
Знаходиться водограй в масиві Покутсько-Буковинських Карпат. Щоб побачити це справжнє диво, потрібно завітати до колиски гуцульської культури – Косівського краю. Найближчий населений пункт – село Великий Рожин, що знаходиться за 6,5 км. Він прихований від сонячних променів під кронами дерев. Тому, навіть якщо відправлятися сюди влітку, то бiля водоспаду можна навіть трохи замерзнути.

Бухтівецький водоспад

Висота: 10 метрів
Ще одне диво української природи. Іноді складно повірити, що водоспад знаходиться в нашій країні - здається, ніби він розташувався десь серед каньйонів Бразилії. Бухтівецький каньйон знаходиться в селі Буковому недалеко від річки Бухтівець. У водоспада всього один каскад, він спадає зі скелі рівним потоком вниз. У сімдесятих роках 20 століття водоспаду було присвоєно звання природного пам'ятника місцевого значення.

Водоспад Воєводин

Висота: 5-6 метрів
Водоспад Воєводин, затишно розташувався неподалік популярного українського гірськолижного курорту біля села Жденієво, який щорічно відвідують тисячі туристів. Він по праву вважається одним з найкрасивіших водоспадів Закарпаття. Свою назву диво природи отримало не спроста, падаючий рев водного потоку створює неповторний звук що нагадує вий води, звідси і назва “воє-водін”.
Звичайно ж, в Українi багато і інших цікавих водоспадів. Наступного разу ми вiдвiдаємо найдовші в Україні багатокаскаднi водоспади. Я не перестаю захоплюватися природними чудесами України.





Немає коментарів:

Дописати коментар