неділю, 22 березня 2020 р.

Вся давня Україна в одному селі Пирогове

Сьогоднi ми зануримось в історію України і своїми очима побачити побут і старовинну архітектуру всіх регіонів країни. Ми вирушимо до найбільшого в Європі музею під відкритим небом, який знаходиться недалеко від Києва. 
Музей Пирогово – це історична частина міста Київ, що розкинулась на пагорбах площею більше 150 га і представляє туристам біля 300 експонатів народної архітектури за останні 500 років: повітряні млини, дерев’яні церкви, пасіки, криниці, господарські угіддя та прості сільські будиночки, вкриті соломою. Музей дає можливість духовно збагатитись і дізнатись багато цікавого про свою батьківщину. Територія музею поділилася на сектори, які представляють народну архітектуру і побут певного регіону країни. Тут виділено шість етнографічних регіонів: «Середнє Придніпров'я», «Полтавщина і Слобожанщина», «Полісся», «Поділля», «Південь», «Карпати». Також присутні експозиції «Вітряки», «Ярмарко

Всі об’єкти музею Пирогово – справжні, за невеликим винятком, твори народної дерев’яної архітектури, привезені сюди з усіх областей України. Ці будиночки розбирали у різних селах по шматочку, маркували, перевозили в Пирогово і тут вже відтворювали в оригінальному вигляді.

Свою назву музей отримав від однойменного села, яке існувало в цій місцевості під Києвом щонайменше з XVI століття. Ідея створення Музею належить Герою України П. Т. Тронько. Будівлі в експозиціях музею згруповані в садиби в залежності від господарських та культурних традицій та особливостей даного етнографічного району України.Кожна садиба являє собою справжній міні-музей, де можна на власні очі побачити побут українців минулих віків.
Церква Святої Великомучениці Параскеви
Це геніальний витвір народних майстрів доби бароко. Саме цей стиль найповніше відобразив щиру побожність та високу естетичну свідомість українського народу. Вона остання у своєму роді, бо принципово відрізняється від решти своїх посестер як висотою, так і архітектурою. Недарма її називають останнім дубовим гігантом Наддніпрянщини… Висота церкви майже 25 метрів і створена вона з важкого «залізного» дуба, в який неможливо забити цвях.

Найстаріший експонат музею - хата 1587 року

Це найстаріша пам’ятка архітектури на всьому пострадянському просторi. Її перевезли з хутора Верестя, поблизу села Самара Ратнівського району Волинської області. Мовою спеціалістів, це однокамерна споруда з трьома вікнами. У хаті нема сіней, а опалення було "курне" - без димоходу, бо за димоходи збирали окремі податки, тож всередині стоїть проста глиняна піч.

Вітряки

Центральним експонатом "Пирогово" вважають групу вітряних млинів, які чудово вписуються в мальовничий ландшафт музейної території та перебувають високому пагорбі.


Храм Святого Архистратига Михаїла
Храм перевезено до музею з села Дорогинка Фастівського району Київської області у 1971 році. У його зовнішньому вигляді збереглися надзвичайно древні, архаїчні особливості. Щодо віку церкви існує декілька припущень. 1600, 1700, 1751 роки — такі дати її побудови зустрічаються в різних джерелах. Церква діюча з 10 березня 1990 року і належить до Української Православної Церкви Київського Патріархату.
Церква Божої Матері Покрови
Окраса експозиції "Карпати" - церква Божої Матері Покрови 1792 р., перевезена з с. Канора Воловецького району Закарпатської області.
Ритуальний дуб
Дуб знайдений у 1975 році під час будівельних робіт у гирлі Десни. Інститутом археології проведені дослідження цієї унікальної знахідки. У розгалудженні стовбура було вставлено 9 щелеп вепра. Культ верховного слов'янського Бога Перуна часто ототожнювався з деревами і сильними лісовими тваринами (ведмедями, вепрами, турами). Такі культові дерева стояли на перехрестях торгівельних шляхів і на берегах рік.
Особливістю, що відрізняє музей у Пирогові від інших, є тематичні гуляння в честь традиційних українських свят, які тут регулярно проводяться. Організатори дбають про те, щоб у відвідувачів народних фестивалів не виникало сумнівів, що вони перенеслись на машині часу в поселення наших предків. Розважають відвідувачів проведенням аутентичних обрядів, народними співами та танцями, прийняти участь в яких може кожен бажаючий.

Немає коментарів:

Дописати коментар