четвер, 12 березня 2020 р.

Чернівці – український маленький Париж

Сьогоднi ми завiтає до одного з найромантичніших міст України - Чернівці, за що його і назвали Маленьким Парижем. Красиве і дивовижне місто під назвою Чернівці закохує в себе чи не з першого погляду. А взагалі це місто можна порівняти з будь-яким старовинним містом Європи.

Резиденція митрополитів Буковини та Далмації

Коли мова заходить про Чернівці, то в уяві відразу спливає візитівка міста - чудова споруда, яку часто можна побачити на туристичних листівках і буклетах, колишня Резиденція митрополитів Буковини і Далмації, або інакше кажучи, - університет. Бо саме тут нині розташовані основні корпуси Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича. Сьогодні це також і один з об’єктів культурної спадщини ЮНЕСКО.

Парк імені Юрія Федьковича



Поблизу головного корпусу Чернівецького національного університету розташований парк імені Юрія Федьковича. Він є чудовим зразком садово-паркового мистецтва. Парк був засаджений ще за правління імператора Франца Йосифа. На сьогодні він займає чималу територію й служить чудовим місцем для відпочинку.

Вулиця Ольги Кобилянської

Це місце є самим серцем Чернівців, воно переповнене магазинами, затишними кафе, ресторанами, сувенірними крамницями. Тут поєднуються різні епохи, кожна будівля дихає своєю неповторною історією.

Театральна площа

Одна з найстаріших площ міста вабить великою кількістю зелених насаджень, гармонійно спроектованим архітектурним ансамблем будівель довкола. Розкішні споруди Театральної площі, зведені в минулому сторіччі, вражають своєю величністю і, в той же час, витонченістю.

Кафедральний собор Святого Духа

Вже понад 150 років він виступає однією з головних перлин міста. Над зведенням церкви працювали кращі тогочасні фахівці. Збудований за проектом австрійського архітектора А. Ролля в стилі італійського ренесансу. Перед собором встановлено пам'ятник першому митрополиту Буковини і Далмації Євгену Гакману.

Брати-близнюки

На вулиці Івана Франка у Чернівцях можна побачити цікаву будівлю, відому як будинки-близнюки. На вигляд це два абсолютно однакові будинки, які розділяє вузький прохід, тож складається враження, що сусіди можуть ходити одне до одного в гості, просто перестрибнувши через балкон. Проте зовнішній вигляд цієї споруди оманливий, її секрет у тому, що це насправді один дім, просто має цікаву архітектурну форму. 

Площа Пресвятої Марії

Це місце існує вже кілька століть і ще пам'ятає ті легендарні часи, коли Османська імперія наводила жах на всю Європу. Площа Пресвятої Марії (до 2014 року – площа Турецької криниці) – це один з найкрасивіших куточків Чернівців у районі Нижнього міста. Тут полюбляють відпочивати містяни і туристи. Площу відкрили 2008 року до 600-річчя міста. 

Костел Пресвятого Серця Ісуса

Побудований у 1894 році за проектом архітектора Йосипа Ляйцнера, єзуїтський костел вражальний і прекрасний. Церкву неодноразово перенаправляли іншим релігійним громадам, а за радянських часів і зовсім закрили. І тільки в 1996 році, коли будівля була практично зруйнована, а предмети інтер’єру загублені, мешканці міста Чернівці почали клопотатися про відновлення цієї архітектурної пам’ятки. Храм частково відновили і повернули Римо-Католицькій релігійній громаді. Внутрішню реконструкцію проводять досі.

Будинок-корабель

Дім-корабель вважається родзинкою серед усіх архітектурних пам`яток міста Чернівці. Це один із найперших кам`яних будинків, споруджений наприкінці XIX ст., який і понині називають на старий манер – «шифа», що в перекладі з німецької означає корабель. 

Чернівці – мальовниче старовинне місто з унікальною архітектурою, яке має велику історичну цінність і існує більше 600 років. Шарм давнього міста зачаровує і переносє в уяві у романтичні закутки міста кохання.















Немає коментарів:

Дописати коментар