суботу, 29 лютого 2020 р.

Полтавщина, яка закохає у себе.

Полтава - неймовірна. Це місто змушує закохатися в нього вже в перші години перебування там. Полтава не потребує представлення - про це подбали класики української літератури - Котляревський, Гоголь, Шевченко. Полтавська область – чи не найяскравіший зразок України. Колоритні традиції, смачна їжа, веселі фестивалі, прекрасна природа, чарівна архітектура, щирі і відкриті люди. У Полтаві є сотні красивих і цікавих місць, які сподобаються вам і назавжди закарбуються у вашій пам'яті. Це і красиві парки і сквери, і колоритні музеї, і виставки, і унікальні історичні та архітектурні пам'ятки.

Розпочнемо знайомство з оглядового майданчика на Івановій горі, одним із символів Полтави - Білою альтанкою


Альтанка, висотою у 9 метрів, має 8 колон, які розташовані у формі підкови. Вперше була збудована у 1909 році. Її звели на залишках земляних валів Полтавської фортеці і приурочили 200-річчю Полтавської битви. Під час війни німці розібрали альтанку і влаштували тут зенітно-артилерійський пункт. У 1954 році альтанку відбудували. Зараз це одне з найулюбленіших місць мешканців Полтави. Саме звідси починається історія міста.
Тут неподалiк на Івановій горі розташований Музей-садиба Котляревського - це справжнісінька українська хатка, поряд є сарай, комора та колодязь із журавлем, а навколо тин із квітами. Це не просто музей, а садиба українського письменника і драматурга Івана Котляревського. 

Будівля має п’ять невеличких кімнат. Саме тут народився Котляревський i тут можна побачити його справжнє життя:  особисті речі письменника, документи, архіви тощо.

На околиці Полтави завiтаємо до музею, який присвячений творчості Панаса Мирного. Тут у 1903 р. письменник придбав невеличку одноповерхову садибу, де прожив 17 останніх років життя. Саме у цій садибі він приймав у гостi Лесю Українку і Олену Пчілку, М. Коцюбинського і В. Стефаника - представників тодішньої творчої еліти. У 1940 році тут було відкрито музей. У семи кімнатах зібрано понад 150 рукописів Панаса Мирного і його брата І. Білика, близько 1000 особистих родинних речей, книжок, документів і фотографій. Більше 20 років музеєм завідував син письменника – М. Рудченко. Згодом у дворі було встановлено також пам’ятник Мирному.
Полтава також відома, як батьківщина Миколи Гоголя. 1 квітня 2009 року до 200-річчя з дня народження геніального українського письменника у місті відкрили алею з персонажами з гоголівських творів - Солоха, Вакула, Тарас Бульба, Ніс.
А у селi Гоголеве розташована родова садиба Гоголя, в якій облаштований чудовий музей - Музей-заповідник Гоголя. У цьому мальовничому куточку пройшли його дитячі та юнацькі роки. Тут він відкрив світ, сповнений зворушливих, сумних і веселих легенд, поетичної фантазії. Музей являє собою комплекс архітектурних і ландшафтно-природних об'єктів, що дають уявлення про епоху, в якій жив письменник: батьківський будинок, флігель, парк-сад із малими архітектурними формами, ставки, могила батьків М. В. Гоголя.

Говорячи про Полтавщину, важко не згадати Диканьку. Кожен дорослий ще зі шкільних років пам'ятає захоплюючу історію «Вечори на хуторі біля Диканьки» М. Гоголя. На місці колишнього родинного маєтку відомої династії Кочубеїв зараз розкинувся неймовірний національний парк, який поєднує неймовірні природні зони з пам’ятками архітектури. Природнi пам'ятники - 4 «Кочубеївських» дуба. Це дерева-гіганти, яким вже 600-800 років, висотою 20-22 метри, діаметром 150-185 см. А також бузковий гай площею близько 2-х га. Звернемо увагу на пам’ятками архітектури: Миколаївську церкву та Троїцьку церкву. Вражає Тріумфальна арка початку 19 століття. А в історико-архітектурному комплексі "Вечори на хуторі біля Диканьки" можна відчути себе у справжньому українському селі.
Одна з туристичних родзинок Полтавщини – дві з трьох європейських пірамід. Усього в Європі є лише три піраміди-склепи, аналогічні єгипетським. І дві з них – у Полтавській області у селі Комендатівка, Кобеляцького району та селі Березова Рудка, Пирятинського району. Вони є справжні піраміди-усипальниці. Вік яких уже понад сто років. Місцеві жителі вважають, що піраміди наділені силою зцілення, туристи з усієї України приїжджають туди за духовним відновленням.

I на останок завiтаємо до унікального загальнозоологічного заказника Руський Орчик. Площа території – майже 800 га. Тут мешкає понад 250 видів тварин, 17 з них занесено до Червоної книги, 7 – до Європейського червоного списку. Також тут живе майже 200 видів птахів, багато з них – рідкісні. Всi тварини живуть у природному середовищі. Більша частина заказника — заплавний комплекс річки Оріль. Включає в себе болота, луги і широколистяні ліси, подекуди степові ділянки.




Немає коментарів:

Дописати коментар