неділю, 23 лютого 2020 р.

У нас - Масляна, а у них? Як проводжають зиму в інших країнах

У 2020 році Масляна триватиме з 24 лютого по 1 березня, але чи знаєте ви, що в інших країнах останній тиждень перед постом відзначають з не меншим розмахом? Розкажу, як святкують прихід весни поляки, які млинці печуть в Шотландії, і як Масляний тиждень проходить в Чехії, Данії та інших країнах.


Що у нас?

У Україні Масляну зустрічають веселощами, млинцями та гостями, готуючись до Великого посту. Свято триває цілий тиждень, при цьому кожен день має своє специфічне значення. Закінчується святковий тиждень Прощеною неділею, коли всі люди просять про прощення і прощають один одного.

Великобританія - "Жирний вівторок"

У Великобританії, як, втім, і в багатьох інших країнах християнської Європи, головне свято припадає на так званий «Жирний вівторок». Сенс його в цілому цілком збігається і з нашої Масляною: потрібно вдосталь наїстися перед тривалим постом. Однак, перш ніж починати гуляти англійці дружно йдуть до церкви, щоб покаятися в гріхах перед Великоднем. Традиційно в цей день в Англії, проводиться вельми цікавий захід - «млинцевий забіг».

Францiя - "Мардi гра"



У Франції та франкомовних країнах теж є свій Жирний вівторок, який тут мелодійно називають Марді гра, і тут він святкується в форматі великого національного карнавалу. Маски, костюми, барвисті платформи - причому, в різних країнах такі заходи проходять по різному. Наприклад, в Бельгії вiддають перевагу вбиратися у костюми, що нагадують клоунів в воскових масках, ЮНЕСКО навіть включило свято до списку спадщини. Млинці тут, до речі, печуть також активно, як i у нас. Але найголовнішими ласощами тут вважається великий торт "Цар-торт". Як правило, всередині торта запікається маленька пластикова фігурка дитини - і той, кому вона дістанеться, повинен буде купити торт в наступному році.

Німеччина - "Фастнахт"

У Німеччині Масляну зустрічають оладками, млинцями і домашньою ковбасою, а в святковий вівторок приступають до пончиків. Масляні карнавали в Німеччині не зовсім звичайні: так, наприклад, німці проводять зиму в образі привидів, відьом, чортів, блазнів і всіляких персонажів дитячих казок.

Польща - "Жирний четвер"

Гуляння в Польщі починаються з Жирного четверга - в цей день поляки ласують традиційними пончиками з різноманітною начинкою, найчастіше - рожевим варенням. У неділю вулицями міст проходять ходи. В останній день за традицією скрипаль "продає" незаміжніх дівчат.

Чехія - "Масопуст"



У Чехії масляна відзначається також весело, як і в інших країнах. Називають її «Масопуст». Традиція проводжати зиму прийшла в Чехію з Німеччини в 13 столітті. Починається він після Дня трьох королів і триває тиждень до великоднього посту. У цей період готують і їдять дуже калорійні страви, щоб вистачило сил на весь рік - печені поросята, качки, пампушки, калачі та традиційні страви. У давнi часи в Чехії хлопці ходили по селах з вимазаними сажею обличчями, щоб їх не впізнали, і возили з собою прикрашене дерев'яне поліно "клатік". Його хлопці вiшали на шию дівчині або прив'язували  до ноги або до руки, а щоб його зняти - дівчина повинна була відкупитися.

Данія - "Фастелавн"

Весело святкується в Данії Масляна, яка завжди відзначається перед Великим Постом. Спочатку свято вiдзначали переважно дорослi, які є глибоко віруючими людьми. Але з часом Масляна перетворилася в дитяче свято, яке супроводжується веселими іграми, багатими столами, красиво прикрашеними будинками. Діти одягаються в різнобарвний одяг і виходять на вулиці міста, де повинні провести весь день, співаючи пісні, в надії, що незабаром їхні кишені наповняться домашнім печивом та іншими смаколиками. Той шибеник, якому вдасться зібрати найбагатший «урожай» призначається королем Fastelavn. На голову щасливцеві одягають картонну корону, в якій він і дефілює по місту аж до вечора.

Греція - "Апокріес"


А в Греції в ці дні вулиці і будинки прикрашають святковими вінками і гірляндами, містами проходять веселі карнавали, а у всіх магазинах продаються дерев'яні жезли, які в Греції є головним символом веселощів і Масляної. На кухнях греків в цей час більше м'яса, ніж млинців. Для свята в цій країні вибирають саме соковите і смачне м'ясо, наїдаючись ним досхочу. А в четвер - прощаються з м'ясом.

Масляна – світле і тепле свято, сила якого здатна творити чудеса! Нехай в цей день всі печалі, всі негаразди назавжди підуть з вашого будинку, бажаю, щоб ваше життя було таким же теплим, таким же солодким, як млинці!


Немає коментарів:

Дописати коментар