четвер, 16 квітня 2020 р.

"Христос Воскрес! Воістину Воскрес!" Як святкуютю Великдень у рiзних країнах.

"Христос Воскрес! Воістину Воскрес!" - таке вітання ми чуємо один день на рік вже протягом більше 2000 років. Свято Великдень - одне з головних і улюблених свят християн: перемога життя над смертю, світла над темрявою. І як добре, що святкується він саме навесні, коли з'являються перші квіти. Квітами прийнято прикрашати церкви і будинки, святковий стіл, кімнати в будинку. При цьому в різних країнах існують свої традиції підготовки і проведення цього свята, які в чомусь мають багато спільного. Однак є тут і свої цікаві особливості про якi я Вам i розповiм.
Англія

У цій країні Великдень навіть важливіше, ніж Різдво. Cвяткові дні починаються за тиждень до Великодня у Вербну неділю. Жителі Англії святкують прибуття Христа в Єрусалим. У четвер, який тут називається Великий, прийнято подавати милостиню. У Страсну П'ятницю в Англії печуть рулети з родзинками, прикрашаючи їх хрестом. У день Великодня британці обмінюються яйцями. Причому, останнім часом прийнято дарувати яйця шоколадні або у вигляді сувенірних іграшок.
Італія

Великдень для італійців - одине з улюблених свят. Великодні свята тут проходять з особливим розмахом. Причому, особлива увага приділяється релігійнiй складовiй. У Великодню неділю на головній площі Риму збираються тисячі людей, щоб почути привітання Папи Римського, який сповіщає радісну звістку, що «Христос Воскрес». Після цього жителі Італії ходять в гості, щоб рознести освячений вогонь і крашанки своїм сусідам, родичам.
Німеччина

Крім розписних великодніх яєць, у німців є інші символи свята. Наприклад, це пасхальний кролик, який, як вважається, приносить дітям фарбовані яйця. Саме Німеччина вважається батьківщиною пасхального кролика. Є ще один символ - пасхальне дерево, прикрашене яйцями. Цікавою також є традиція готувати в Чистий четвер суп з 7-9 трав, яким тут неодмінно нагодують кожного гостя.

Франція

У цей день у Франції прийнято влаштовувати пікніки. Так що не дивуйтеся, якщо саме свято нагадає вам велику Ярмарку. Французи люблять збиратися всією сім'єю, грати в ігри. Незмінним атрибутом свята є дзвіночки, які дзвенять звідусіль, сповіщаючи про воскресіння Христа. Примітно, що під час Посту дзвони всіх храмів країни мовчать, уболіваючи про розп'яття.
Іспанія

Великдень перетворюється в Іспанії в костюмовані ходи. Причому учасники карнавалу одягаються в скелетів і монстрів, що може нагадати свято Хелоуін. Іспанці готуються до свята за тиждень, який в країні неробочий. У ці дні вони готують пальмові гілки, які стають символом гордості під час релігійного ходи.
США

У США святкують Великдень по-різному, оскільки це багатонаціональна країна. Існує традиція, коли діти приходять до Білого дому з кошиками розфарбованих яєць і беруть участь в змаганні - хто далі прокотить яйце вниз по галявині. Символом Великодня в Америці вважається лілія.
Австралія

Австралійський Великдень - це чотири дні відпочинку, які починаються в Страсну п'ятницю і закінчуються в понеділок. Великдень тут відзначають на природі. В Австралії, як і всюди в світі, дуже популярні крашанки - з шоколаду або цукру. А ось символ цього свята - не традиційний великодній кролик, а місцева тваринка Білбі. Крім того, на Великдень щороку проводять фестиваль великих повітряних куль, виконаних у вигляді великодніх яєць.

Польща

Тут святкують Великдень два дні. За столом збираються всі покоління однієї родини. Святкова трапеза починається з молитви. Сніданок складається з освяченої паски, яєць, хрону, м'яса і ковбаси. На Великдень також прийнято пекти "баби". "Баби" печуться з солодкого дріжджового тіста у величезних циліндричних формах, а їх начинка може бути найрізноманітніша: від марципану до шоколаду.

Словенія

Тут головним героєм Пасхи є курча, який символізує народження нового життя. Тому в цей день тут можна купити красиві сувеніри у вигляді курчат. Це можуть бути свічки, плюшеві іграшки, листівки, різні солодощі.
Україна

Для українців Великдень - головне свято року. Його традиції передаються з покоління в покоління, і багато з них виконуються і в наш час. Традиційно у ніч світлого Христового Воскресіння всі віряни йдуть до церкви на великоднє Богослужіння. Сьогодні свято Великодня в Україні символізує також загальне відродження та оновлення світу. Це свято прийнято проводити в колі близьких людей. З нагоди Великодня господині печуть смачні паски. Ще одним обов'язковим елементом святкової пасхальної трапези є яйця і писанки.
Гарних Вам свят і смачної паски!

Немає коментарів:

Дописати коментар