пʼятницю, 8 травня 2020 р.

Чудотворнi джерела Харкiвщини

Вода, яка зцілює... Це словосполучення нікого не здивує. Адже споконвіку народ з вуст в уста передає історії про те, що в деяких місцях з-під землі б'ють цілющі джерела. Унікальні джерела, подаровані самою природою, протягом багатьох століть допомагають вiдновити сили і позбутися від недуг.
Які ж вони чудодійні джерела Харківської області?

Суворовське джерело



Неподалік від Харкова, на березі річки Сіверський Донець є таке село Мохнач ( Зміївський район), де знаходиться святе, так зване, Суворовське джерело або "Руда криниця". Вода сильно насичена залізом і кажуть, що допомагає людям з поганим зором. Біля джерела облаштована купіль, вода в якій +8о С. Кожен повинен зануритися або облитися у святій водичці. За легендою, нібито колись тут проходив Суворов i його вiйсько. Воїни його захворіли кон'юнктивітом. Знайшовши джерело, змучені хворобою люди почали промивати очі водою, і вилікувалися. З тих самих пір джерело носить ім'я Суворовське.

Кіріченкова криниця



В одному з найбільших на Слобожанщині міст, Ізюмі, є місце, яке споконвіку притягує до себе паломників і просто мандрівників. Це Кіріченкова криниця, яку називають також джерелом Божої Матері. Вода в ній особлива, цілюща. Вважається, що Кіріченкова криниця дарує розраду стражденним, примножує життєві сили і навіть лікує від недуг. За легендою в Ізюмі жив козак Кириченко. У нього народилася донька. Дівчинка виявилася повністю сліпа. Батько довго молився про її одужання. І до нього явилось видiння про те, що потрібно викопати у дворі колодязь, який зможе допомогти. Так він і зробив. І вода з колодязя допомогла дочці видужати. Ось так і з'явилось це джерело.

Борисоглібське джерело




Це чудотворне джерело знаходиться бiля Борисо-Глібського жіночого монастиря, с. Водяне Зміївського району. Колодязь біля монастиря з'явився завдяки видiнням настоятеля монастиря. Справа в тому, що на території храму не було питної води, а всі спроби налагодити водопостачання закінчувалися провалом. І ось, одного разу настоятелю монастиря прийшло видiння, де саме потрібно копати. Там виявилася вода.. I була збудована криниця. Пізніше геодезисти з'ясували, що настоятель храму Севастян потрапив хрестом в перетин трьох підземних джерел, а це місце найбільш вдало підходило для джерела. Вода тут, так само виявилася лікувальної. Дивно також і те, що рівень води в колодязі не змінюється.

Озерянське джерело



Знаходиться недалеко від міста Мерефа, селище Нижня Озеряна або Озерянка. Джерело багате на  святу воду. Тут можна і водички випити і скупатися в купелі, як в спеку так і в будь-який час року. Cама купальня знаходиться в дерев'яному будиночку. Біля джерела розташований храм явлення ікони Озерянської Богородиці. За легендою, один селянин знайшов тут в траві розламану ікону, яка через деякий час зрослася сама собою. Там, де вона була виявлена, з'явилось чудодійне джерело, яке довгі роки продовжує зцілювати людей від хвороб.

Джерело преподобного Онуфрія



Теж дуже популярне місце в Харкiвскiй областi ( с.Подворки Дергачівського району). Тут мама Григорія Квітки-Основ'яненка набрала води, перш ніж помолитися за зцілення сина у Озерянської чудотворної ікони. У 17-му столітті тут був храм, але до наших днів він не вцілів. А ось джерело з цілющою водицею залишився.

Наостанок хотілося б сказати, що вірити чи ні в усі ці легенди і історії справа кожного, але відвідати всі ці місця однозначно варто, адже крім цілющої води, тут можна просто помилуватися чудовими видами.

Немає коментарів:

Дописати коментар