Фінська кухня - це особлива, специфічна кухня, аналогів якої немає ні в одній кухні світу. Найбільш поширені в країні страви з риби, так як Фінляндія - «країна тисячі озер». Національні страви одночасно поживні, і при цьому корисні - головні характеристики для північної країни. Споконвічна фінська кухня - селянська, подекуди відверто груба, шокує деякими поєднаннями продуктів, а традиційні місцеві страви спробувати зважиться не кожен. Те що нормально для фiнiв - дивно для нас. Ось саме про такi кулінарні шедеври мы i поговоримо.
Мяммі (mammi)
Це традиційний фінський пасхальний десерт. Не зовсім апетитна на вигляд маса з житнього борошна, солоду, солі і цукру. На смак цілком нічого, але виглядає не апетитно. Подається з вершками або ванільним кремом.
Солона лакриця (salmiakki)
Чорні цукерки з незвичайним, солонуватим смаком - один з фінських делікатесів. У його склад входить пшеничне борошно, вода, цукор, сироп, деревне вугілля, ароматизатори, барвники і найголовніше - лакриця. Лакриця - це не тільки цукерки, але і рослина, яка по-фінськи так і називається lakritsi (сік з кореня солодки). Та сама солодка, яка продається в наших аптеках і входить до відхаркувальних зборiв, є загальнозміцнюючим засобом.
Лютефіск (lipeakala)
Пікантний лютефіск - це тріска, оброблена лугом, яка відрізняється дуже своєрідним смаком і запахом. У страви той ще, буквально з ніг збиває, «аромат» і желейна консистенція, слизька і напівпрозора. Просто люта риба. Ця страва настільки не сучасна, що її важко знайти навіть в ресторанах національної кухні.
Сілаккалаатікко (silakkalaatikko)
Це запіканка з солоного оселедця, картоплі, яєць. В цiлому, не так страшно але все ж таки гарячий оселедець - це, погодьтеся, щонайменше, дивно!
Мустамаккара (mustamakkara)
Це та сама кров'яна ковбаса в натуральній оболонці. Вона складається зі свинячої крові та сала, а також насіння жита і борошна. Що ще дивовижніше, подається це «чудо» із солодким ягідним соусом. Блюдо цілком звично для фінів, багато хто з них дуже люблять ці дивакуватого вигляду чорні ковбаски: особливо вони популярні в Тампере.
Каалівеллі (kaalilaatikko)
Запіканка з капусти з додаванням перловки, гороху і молока. Поєднання, звісно, викликає жах, але смак тішить не лише фінів, а й гостей країни.
Шоколад з корюшкою, цвіркунами або олениною
I на десерт, як вам шоколад з корюшкою, цвіркунами або олениною? Відносно новi фінськi «ласощі». Для нас це дивно, а для фiнiв нормально! Вони впевненi, що в цих продуктах міститься цілий набір вітамінів, покритих корисним для здоров'я темним шоколадом.
Немає коментарів:
Дописати коментар