четвер, 16 липня 2020 р.

Національна фінська кухня: поєднуючи непоєднуване

Кухня Фінляндії не настільки відома в Європі, як середземноморська або, скажімо, французька. Однак, кулінарні традиції цієї країни не менш цікаві... Особлива принадність фінської кухні полягає в її простоті і використанні натуральних продуктів, але зустрічаються вони, часом, в самих неймовірних поєднаннях.
Для країни, суцільно вкритою лісами і озерами, основою раціону її жителів становить риба і дари лісу. Саме рибі в щоденному раціоні фінів відведене особливе місце - її їдять практично щодня. До того ж, суворий північний клімат країни вимагає вiд страв, щоб вони були кориснi і поживнi одночасно. За багато століть фінська кухня, зрозуміло, увібрала в себе кулінарні традиції найближчих сусідів - Росії та Швеції, але в основі своїй вона залишилася самобутньою і до сих пір вважається однією з найоригінальніших в Старому світі. Крім того, часто говорять і про унікальність фінської кухні, маючи на увазі, що аналогів фінським страв немає більше ніде в світі.
В першу чергу, фінська кухня  дивує незвичайним поєднанням продуктів, наприклад, в одній страві може бути присутнім кілька видів м'яса або м'ясо з рибою одночасно. Але найнеймовірніше, поєднання - це риба і молоко. У цiй кухні воно зустрічається дуже часто.
До перерахованого слід додати ще одну з відмінних рис фінської кухні: громадяни цієї країни перевагу надають не смаженню, а тушкуванню, варiнню, томлінню і запiканню. У національній кухні Фінляндії овочі використовуються не часто. Однак фіни люблять картоплю, використовуючи її як гарнір до основних страв, і брукву. Особливу любов місцеві жителі відчувають до перлової крупи. Перед варінням каші крупу залишають на добу в молоці або кислому молоці. Внаслідок такої «процедури» смак у гарніру приємніший і ніжний.
Жоден прийом їжі у фінів не обходиться без того, щоб не був використаний дуже смачний хліб. У свідомості фіна хліб - це в першу чергу споконвічно фінський житній хліб. Круглі короваї або круглі коржики у вигляді бубликів з «дірочкою» по центру або хліб з вівса, який називається «кауралейпя». А ось білий хліб у фінів не в честі, і зустріти його тут вкрай складно.

У Фінляндії дуже сильне поширення набуло споживання молочних продуктів. Ранок більшості фінів починається зі склянки молока. Показники споживання молока на душу населення у Фінляндії - найвищі в світі. Любов до молока зароджується у фінів ще в дитинстві.

М'ясні страви зустрічаються у фінській кухні значно рідше, ніж рибні. Однак, якщо вже м'ясо використовується в приготуванні, то сповна. З сортів м'яса перевагу віддають дичинi. Адже на просторах Фінляндії в достатку водяться лосі, олені і зайці. Ще Фінляндія славиться великою кількістю ягід і грибів. М'ясні страви доповнюють ягідними гарнірами - з суниці, чорниці, морошки, брусниці, журавлини, поляникі, чорниці.

Улюблений напій фіннів - кава, за її споживання країна впевнено посідає перше місце в світі!

Історія фінської кухні сягає своїм корінням в глибоку старовину. Ще в кам'яному віці, коли не було поділу на мисливців і рибалок, люди навчилися готувати особливі страви, поєднуючи здавалося б не поєднувані продукти: змішували разом м'ясо і рибу. І ці традиції, які дожили до сьогоднішніх днів, свідчить про те, що фінська кухня дуже давня.

Немає коментарів:

Дописати коментар