пʼятницю, 31 липня 2020 р.

Захоплююча мандрівка Європейськимин провінціями України

Бакота - село, якого немає на карті


Недалеко від Кам'янця-Подільського є затока, повна чарівності і тихої величі - Бакота. Для кожного Бакота – це щось своє... Для когось це містичний куточок сили, а хтось сприймає її як святе місце, де можна відмовитися від світу і побути наодинці зі своїми думками. Але, безумовно, ви ніколи не забудете Бакоту завдяки її пейзажам.
Колись Бакота була селом, а в стародавні часи містом, але тепер на її місці панує повноводний Дністер. І в ньому, немов величезні міфічні істоти, купаються зелені пагорби - Товтри, що представляють собою залишки узбережних рифів. Саме ці пагорби-велетні, надають місцевості особливу чарівність і ні з чим не зрівнянний колорит. Подібні скельні утворення є тільки в США і Великобританії.


Українська Атлантида

Територія Бакоти відноситься до Національного природного парку «Подільські Товтри». Бакота – це колиска історії Хмельниччини. Є дві версії походження назви, одна трактує її, як «бажане місце», інша - як «шматок хліба» - по-румунськи «боката». Вперше місто було, згадане в історичних творах в 1024 році. У тринадцятому столітті Бакота позначена як велике місто, в якому розташовувався політичний і адміністративний центр Дністровського Пониззя. Історія і розвиток Бакоти переривається на початку вісімдесятих років на тлі будівельних робіт Дністровської ГЕС. Жителів примусово переселили в інші місця, а їх рідне село повністю затопили водою. Зараз важко повірити, що на місці цього спокійного темно-синього плеса багато-багато століть поспіль вирувало життя.


Печерний монастир - найстаріший на Поділлі

Та не лише чарівні краєвиди та трагічна історія манять туристів у ці місця. На березі Бакотської затоки збереглася одна з найдавніших пам’яток поширення православ’я на Поділлі — Бакотський скельно-печерний Свято-Михайлівський монастир. Вiн розташовується на висоті близько сімдесяти метрів над обривом берега Дністра. Вперше про нього згадується в Литовсько-руському літописі в 1362 році, де зазначається, що монастир існував задовго до появи литовців на цих землях. Пам’ятка являє собою групу з видовбаних у скелястому урвищі лівого берега Дністра споруд: розташованих у 2 яруси 3-х печер та однієї ніші. Теперішня загальна площа пам’ятки має розмір близько 760 квадратних метрів.


Цілющі води

В Бакоті є три джерела цілющої води: Північне, Південне і Найпівденніше. У спекотні літні дні температура води досягає дванадцяти градусів. За смаком вода дуже приємна. Люди вірять, що вони лікують безпліддя, хвороби серця і очей. За словами місцевих жителів, джерела зцілили багатьох людей, які після молитви в монастирі випили цієї води.
Метеорологи відзначають, що в районі Бакоти спостерігається унікальний мікроклімат. Скелі і дерева оберігають берег річки від вітрів. Бакота нагадує Ялту – гірське повітря, зігріті променями сонця скелі, вкриті галькою береги і чиста вода. Завдяки своїй історії і розташуванню біля Дністра, Бакота – набула популярності серед паломників.


Бакотська затока - одне з реально iснуючих українських див. Якщо є ще люди, які ще не були на Бакоті, то тих, хто про неї не чув, певно, вже немає. Отож, подорожуйте i захоплюйтесь неймовiрними українськими пейзажами.








Немає коментарів:

Дописати коментар