середу, 12 серпня 2020 р.

Маршрут по норвезьким фіордам

Маршрут по норвезьким фіордам

Норвегія - одна з найкрасивіших країн на планеті, кожен куточок якої прекрасний і унікальний. Західна Норвегія відома у всьому світі як «Країна фіордів».
Фіорди - візитна картка туристичної Норвегії. Слово «фіорд» має давньоскандинавске походження і означає «місце, яке використовується для проходу і переправи». Фіорди - це вузькі, довгі і звивисті морські затоки, які врізаються глибоко в сушу. Ландшафти фіордів дуже і мальовничі й унікальні. I почнемо ми нашу подорож з найдовшого фiорда Норвегії.

Согне-фiорд

Согне-фiорд - найдовший фіорд Норвегії, другий за величиною після Гренландского Скорсбі. Согне-фiорд - це 204 кілометри дивовижної краси і спокою. Величні гори, льодовики і мальовничі поселення на схилах гір. За чарівну велич його ще називають "Королем фіордів". Всю цю красу можна побачити під час морської прогулянки. Околиці фiорда також дуже мальовничі. Досліджувати околиці можна зупинившись в одному з сіл, наприклад Флам або Гудванген.

Гейрангер-фiорд 

Гейрангер фiорд - один із наймальовничіших фіордів Норвегії, включений в список всесвітньої спадщини Юнеско. Назвою фіорд зобов'язаний селу Гейрангер, яке розташоване на березі фiорда. Від села в горах прокладено багато туристичних стежок, з яких відкриваються фантастичні види на фiорд. Він знаменитий своїми високими і надзвичайно мальовничими водоспадами, які ще й називаються по-особливому: Сім сестер, Фата нареченої і Наречений.

Люсе-фіорд 

Люсе-фіорд - один із живописних і найглибших фіордів Норвегії. Його довжина 42 кілометри, а висота оточуючих його скель - понад 1000 метрів.  Це безсумнівно одна з перлин норвезької природи. Вiн оточений величезними скелястими горами, які створюють драматичні і сьюрреалістичнi пейзажі. Скелі навколо фiорда - видовище незабутнє. Особливо знамениті скелі Прекестулен і Кьераг. Прекестолен - скеля висотою 600 метрів з величезною пологою вершиною, Кьераг - найвища точка гірського плато (1100 метрів), на вершині якого можна знайти Кьерагболтен - величезний круглий камінь, що застряг між двома вертикальними стінами скель на висоті 984 метрів над Люсе-фiордом.

Фіорд Хардангер 

Фіорд Хардангер - фруктовий сад Норвегії. Навесні він потопає в квітучих деревах. Влітку  на кожній вулиці поселень з гілок звисають яблука і груші, тільки руку простягни - і будеш рвати. Кажуть, що тут росте найсмачніша в країні черешня. Завдяки високим горам, що оточують фіорд, сюди не доходять холодні північні вітри, що дозволяє займатися не тільки садово-городньою діяльністю, а й тваринницькою. Тому вздовж фіорда можна побачити  по обидва береги фермерські господарства.
Хардангер-фiорд - другий за величиною фіорд в Норвегії після Согнефіорда. Фіорд простягнувся на 113 кілометрів від острова Стур, що на південь від Бергена, до плато Хардангер.

Нур-фiорд




Шостий за довжиною в Норвегії, він простягнувся на 106 км на західній частині узбережжя країни. Користується великою популярністю у туристів iз-за того, що дає можливість з легкiстю потрапити до найбільшого льодовика всієї Європи - Йостедалсбреен. Також Нур-фiордом називається традиційна область Норвегії, розташована навколо фiорда. До складу цієї області входять комуни Сельє, Вадсьо, Бремангер, Ейд, Глоппен, Хорніндаль і Стрюн (населення - близько 33 тисяч чоловік). Максимальна глибина 565 м, максимальна ширина - близько 5 км.


Немає коментарів:

Дописати коментар