вівторок, 18 серпня 2020 р.

Європейський марафон

Що їдять нащадки вікінгів? Національна кухня Норвеії.

Національна кухня Норвегії розвивалася в рамках суворого північного клімату і відсутності великої різноманітності продуктів. На перший погляд може здатися, що такі умови зробили місцеву кухню нудною та одноманітною. Але це абсолютно не так! Саме унікальне географічне положення і клімат допомогли місцевим жителям створити самобутню кухню з цікавими і смачними стравами. I хоча в норвезькій кухні немає жодного національного блюда, яке увійшло б в міжнародну кухню, однак і в цій країні є страви, які, ні в якій іншій країні не вміють приготувати так.

Риба всьому голова!

Звичайно, головним продуктом на столі норвежців ще з часів вікінгів була риба. У Норвегії її вміють готувати такими незвичайними способами, які нам навіть важко уявити. Перш за все, це лосось, який норвежці називають сьомгою (lacks), з якого готують величезну кількість страв, наприклад, копчену лососину - "реклакс". 
Ракфіск - ферментована форель. Блюдо можуть спробувати тільки відважні туристи, яких не відлякає сильний, своєрідних запах риби, що зберігалася в бочках від 3 до 6 місяців. По суті, ракфіск - норвезьке блюдо з тухлої риби. 
Дуже популярні: тріска (torsk) всіх видів, в тому числі знаменита сушена тріска "кліпфікс", смажені камбала і палтус, різноманітні приготована форель. І ще популярні фрикадельки з фаршированої свіжої риби і сира з козячого молока.
Але, незважаючи на велику кількість різної риби, звичайний оселедець з давніх пір є, безперечно, найулюбленішим видом риби для норвежців. Тут його вважають одним з основних продуктів харчування. І, повірте, є велика частка правди в жарті: "Істинний норвежець їсть оселедець двадцять один раз в тиждень". Яких тільки страв не готують тут з оселедця! Це і холодні закуски, і паштети, і салати, і супи, гарячі страви і навіть пироги. Є специфічне норвезька страва - оселедець в тiсті.
Сьогодні весь світ знає норвезький оселедець під білим соусом. Самі ж норвежці називають його оселедець "Осло". Це такі невеликі відварні рулети (рольмопси) з філе оселедця під вершковим соусом зі спеціями. Варто відзначити, що всі ці страви тут вживаються як в гарячому, так і в холодному вигляді.

М'ясні делікатеси

У норвезькій кухні так багато риби, що можна забути про те, що в ній є місце і м'яса. Найпопулярніше м'ясо в національній кухні - баранина. Справжнім делікатесом вважається "смалахове" - засмажена цілком бараняча голова, традиційно займає чільне місце на різдвяному столі. Історія появи страви проста: раніше це була їжа бідняків. Зате сьогодні бараняча голова по праву вважається делікатесом. Про вишуканость цiєї cтрави можна сперечатися, але в ефектності норвезької страви не відмовиш. Спочатку їдять вуха і очі - поки теплі, а вже потім в хід йдуть всі частини, що залишилися.
Ось  чисто м'ясні страви: різні стейки і біфштекси, печеня і шніцелі, м'ясні юшки із зеленню, страви з м'яса диких тварин, таких як лось і північний олень, і птахів, наприклад з куріпок. М'ясні страви зазвичай подаються з гарнірами з різних бобових, капусти і каш. Національною м'ясною стравою є яловичні биточки "кьетболлер". Ще одне традиційна страва - стейк зі свіжої оленини, оскільки це м'ясо не вважається тут рідкісним.

Молочні продукти i хлiб

Величезну роль в житті норвежців грають молочні продукти: кефір, йогурти, вершкове масло, сири. І тут, звичайно, варто згадати особливий сорт норвезького сиру - коричневий м'який брюнуст з солодкуватим смаком. Для приготування брюнуста молоко, вершки і молочну сироватку разом кип'ятять кілька годин, поки не випарується вода. Під час цієї процедури цукор з молока перетворюється в карамель, що і надає сиру його особливий колір і смак. Колись улюбленим напоєм нації була молочна сироватка, розбавлена ​​водою (blande), сьогодні це молоко. Його п'ють на сніданок, на обід, на вечерю і просто так.

 Хліб є важливим продуктом норвезького раціону. 80% норвежців регулярно їдять хліб, у вигляді бутербродів на сніданок і обід. Майже до всіх страв подається плоский хрусткий норвезький хліб кнеккбред, який випікається з тонко розкачаного тіста. Також популярні пшеничний хліб, багети, чіабатта, бублики. Крім хліба, в Норвегії дуже популярні тонкі, тверді хлібці. Зазвичай їх також роблять з жита.

Норвезькі десерти


На десерт норвежці віддають перевагу простим солодким стравам: рисовий пудинг, млинці з медом і варенням, вафлі, вафельні трубочки з кремом і т.д. Найпоширеніший десерт норвезької кухні - млинці свелл з різноманітними начинками і вафельні трубочки, наповнені ванільним кремом. Традиційне святкове солодке блюдо - рисовий крем, його люблять дорослі і діти. У кожному будинку є своя секретний рецепт його приготування. За традиційним рецептом необхідно відварити рис, змішати з мигдалем, додати вершками, цукор за смаком і ретельно збити. Блюдо поливають варенням з ягід.

Традиційні напої

Крім молока, норвежці обожнюють каву. Кава була завезена в Норвегію дуже давно, і з тих самих пір норвежці п'ють її у величезних кількостях. Завдяки норвезькiй воді і молоку латте і маккіато набувають дивовижний смак. Але не менше норвежці люблять трав'яні настойки, молочні напої. Також готують напої з яблук, приправлені медом.
У країні регулярно проводяться кулінарні фестивалі, де можна оцінити всю палітру смаків різних регіонів Норвегії. Найпопулярніші фестивалі: Гламат, Смак, Трёндешк.
Норвезька кухня самобутня й оригінальна, безсумнівно, заслуговує пильної кулінарної уваги, оскільки заснована на здорових і якісних продуктах.






Немає коментарів:

Дописати коментар