вівторок, 28 грудня 2021 р.

 Цікаві факти про новорічну ялинку

Незабаром настане одне з найулюбленіших свят дорослих та дітей — Новий Рік. Зараз складно уявити зустріч Нового року без його символу — пухнастої, вічнозеленої красуні ялинки. Напередодні цього чудового свята її встановлюють у кожному будинку, прикрашають іграшками, мішурою та гірляндами. Але ви колись замислювалися, звідки узялася ця традиція — приносити додому ялинку? Ось невеличка підбірка цікавих фактів про новорічну ялинку та її історію.

Чому саме ялинка ?

У давнину люди прикрашали просто дерева. Вважалося, що всі дерева наділені добрими силами, що живуть добрі духи. Традиція ставити та прикрашати ялинку на Новорічні свята з'явилася вперше в Німеччині. Ще в дохристиянський період німецькі племена вважали ялинку символом вічного життя та відродження, оскільки це дерево ніколи не втрачає листя.

Новорічна кулька 

Першими прикрасами ялини були прості яблука, проте під їхньою вагою гілки часто ламалися. Пізніше почали використовуватися цукерки в гарних обгортках, печиво та інші солодощі. Першими робити ялинкові кулі зі скла стали саксонські майстри у XVI столітті. А до середини XIX століття в Саксонії почалося промислове виробництво ялинкових іграшок – до скляних куль приєдналися дзвіночки з картону, фігурки птахів та звірів, різнокольорові шишки та горіхи.

Один два три! Ялинко, гори!

Першим запалив свічки на ялинці Мартін Лютер в кінці 16 століття. Це були звичайні свічки з воску, таким чином він хотів імітувати мерехтіння зірок серед нічної темряви. Поряд із новорічним деревом завжди стояла ємність із водою – на випадок пожежі. Так з'явився звичай запалювати новорічні вогні на новорічних ялинках.

Вогники щастя

Використовувати електричні гірлянди на новорічні свята здогадався американський телеграфіст Ральф Морріс. Він розвісив на ялинці нитки маленьких сигнальних електричних лампочок, які використовувалися на телефонних пультах. Ідея була оцінена його колегами, а потім підхоплена виробниками. Першу вуличну електричну новорічну гірлянду було виготовлено в США в 1895 році — вона прикрасила ялинку перед Білим домом. З цього моменту електричні вогні стали неухильно витісняти з ялинок пожежонебезпечні традиційні свічки.

Штучна ялинка

Перші штучні ялинки були створені у Німеччині у 1747 році. Вони були зроблені з фарбованого зеленого гусячого пір'я, прикріпленого до "стовбура" дротом. Сучасні штучні ялинки виготовляються із ПВХ-пластику.

Перша новорічна ялинка

Вважається, що найпершу публічну новорічну ялинку встановили у Ризі  (Латвія) в 1510 році. Свідченням цього є не тільки документи, знайдені в ризьких архівах, а й найстаріша у світі ялинкова іграшка.

Найвища святкова ялинка

Найвища новорічна ялинка, яка потрапила до книги рекордів Гіннеса, була встановлена ​​у 1950 році у Сіетлі (США). Висота її складала 67 метрів (це висота майже 20 поверхів).

Ялинка догори ногами

Давним-давно у  Європі, щоб відігнати від своїх домівок злих духів, підвішували ялинові гілки до стелі. Пізніше  гілки ялинки замінили деревом. Дерево підвішували до стелі, причому за коріння.   Підвішене дерево прикрашали солодощами, а діти мали їх зірвати.

Перша  електрична  гірлянда

Першу вуличну електричну новорічну гірлянду було виготовлено в США в 1895 році — вона прикрасила ялинку перед Білим домом.  З цього моменту електричні вогні стали неухильно витісняти з  ялинок пожежонебезпечні традиційні свічки. 
Вітаю з Новим роком! Бажаю, щоб майбутній рік приніс нам стільки радощів, скільки днів у році, і щоб кожен день дарував нам посмішку і частинку добра.
Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh






Немає коментарів:

Дописати коментар