вівторок, 11 січня 2022 р.

Харківські мандри

 Ближче до зірок. Харківський планетарій

Подорож до космосу тобі здається нереальною? Даремно, адже ми можемо віртуально вирушити до космосу, дослідити глибини Всесвіту, дізнатися як «живуть» інші планети та галактики. У Харкові є унікальне місце - планетарій, де фантастика стає реальністю, а далеке зоряне небо стає ближчим до нас. Тож запрошую вас у захопливу подорож до зірок!
Харківський планетарій — справжній центр захоплюючої науки про зірки, всесвіти та галактики. Він є одним із найбільших планетаріїв світу і провідним планетарієм України. Сьогодні в Україні працюють лише шість планетаріїв і тільки в Харківському планетарії є обсерваторія при планетарії. Ініціював створення планетарію в Харкові академік Микола Барабашов, відомий українсткий астроном, який майже все своє життя присвятив популяризації космосу. 1957рік - рік заснування Харківського планетарію. Цей рік оголосили роком Сонця. Передбачалося, що  саме у цей рік плям і спалахів на Сонці буде більше, ніж у інші роки. Харківський планетарій став другим українським планетарієм, після київського. У 1962 році установі надали ім'я першого у світі космонавта Юрія Гагаріна.
Основа планетарію - це зоряний зал в якому можна подорожувати в космос. Над зоряним залом є обсерваторія при планетарії, завдяки якій є можливість стежити за місяцем, планетами та іншими астрономічними явищами, що відбуваються на небі. Найвища точка планетарію - купол обсерваторії з телескопом "Meniscas", який встановлений в 1975 році і може давати максимальне збільшення до 375 крат. Відвідувачі не тільки мають можливість подивитися в телескоп, а й взяти участь у пошуку і наведенні телескопа на об'єкти, повороті купола обсерваторії. З 2011 в Харківському планетарії також є малий зоряний зал і віртуальний телескоп, який робить космос ближче. У ньому можна побачити кратери і гори на Місяці, планети і деталі їх поверхонь, далекі блискучі зоряні скупчення і галактики.
У березні 2008 року у стінах Харківського планетарію розпочав роботу перший в Україні Музей космонавтики та уфології. Серед експонатів музею зменшені копії корпусів ракет та орбітальної станції «Мир», першого місяцехода, точна копія двигуна ракетоносія, фігури прибульців, тощо. У Харківському планетарії є близько 500 експонатів. Один з найголовніших - рельєфний глобус Землі, який є найбільшим на пострадянському просторі.
У планетарії проходить безліч програм для дітей та дорослих, показують науково-популярні фільми про Космос та нашу планету. Глядачі разом із ведучими вчаться шукати сузір'я та окремі зірки на нічному небі, а також зустрічають схід сонця над Харковом.
Тут буде цікаво і дорослим, і дітям відчути себе космонавтом і дослідником інших планет!

 
Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh

Немає коментарів:

Дописати коментар