вівторок, 25 січня 2022 р.

Харківські мандри

Харків – столиця стінопису. Мурали Харкова.



Харків називають столицею українського стінопису. Все частіше і частіше на стінах непримітних будинків міста з'являються кольорові мурали, які оживлюють одноманітні простори типової забудови в житлових масивах та індустріальних промзонах. Великі зображення заполонили місто, надали йому яскравих фарб, стали його прикрасою, а деякі візитівкою того чи іншого району міста. Запрошую вас на віртуальну прогулянку по вулицях нашого чудового міста, щоб познайомитися з сучасним мистецтвом - малюнком на стіні.

Тараса Шевченко

Мурал із портретом великого українського поета Тараса Шевченка прикрашає фасад 16-поверхового будинку в одному з спальних районів міста. Намальований портрет був у 2014 році та присвячений 200-річчю від дня народження поета. Портрет Шевченка у Харкові внесено до Національного реєстру рекордів України як найбільшого портрета на стіні житлового будинку. Площа портрета складає 570 кв. метрів.

Юрій Гагарін

Мурал присвячений першій людині в світовій історії, що здійснила політ у космічний простір. Тауож на картині зображено Восток-1 – корабель, на якому Гагарін здійснив перший космічний політ. Площа мурала становить близько 500 кв. м. Головним керівником проекту і художником став Андрій Пальваль.

Григорій Сковорода

У центрі Харкова з’явився мурал українського поета та філософа Григорія Сковороди. Проект було реалізовано до 300-річчя від дня народження українського генія, який ми відзначатимемо у грудні 2022 року. Автор проекту харківська художниця Анастасія Худякова. Для створення мурала було обрано найвідоміший портрет Григорія Савича, який зобрадений на купюрі номіналом 500 грн.

Пташині мурали на ХТЗ

Сім муралів з зображенням птахів у районі ХТЗ прикрашають стіни багатоповерхівок. Це серія фасадів, присвячена птахам, які мешкають поруч із нами у нашій місцевості. Автором цих творів є Андрій Пальваль. Кожен мурал - висотою до 8-го поверху, тобто верхня точка зображення знаходиться за 20 метрів від землі.

Лялька-мотанка

Мурал Українська лялька-мотанка є яскравою лялькою, українською «берегинею» домашнього затишку. Вона одягнена в барвистий одяг, а навколо його обвивають довгі кольорові стрічки. Мурал створено у рамках фестивалю «Французька весна». Мурал створений українською арт-групою Ку-2 та Жюльєном Малланом.

Це лише мала частина малюнків на стінах нашого міста. Прогуляйтеся містом і подивіться на них самі і ви зрозумієте, що сучасний street-art давно вже вийшов за межі простих малюнків на стінах, сьогодні – це цілий жанр світового мистецтва, який наповнює вулиці міста та життя городян яскравими фарбами та незабутньою атмосферою. І з кожним роком у нашому місті з'являється все більше цих масштабних творів вуличного мистецтва.
Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtub-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh

Немає коментарів:

Дописати коментар