вівторок, 22 лютого 2022 р.

Європейський марафон


Їжа богів: найпопулярніші грецькі страви 
Греція – це країна не тільки казкової краси, а й приголомшливого кулінарного мистецтва. Грецька кухня - це перш за все традиції, які формувалися протягом досить довгого часу – понад 3500 років. Греки дбайливо пронесли через тисячоліття головні секрети, на яких засновано більшість рецептів страв грецької кухні: використання корисних продуктів, мудре використання трав та прянощів, використання оливкової олії майже у всіх стравах, простота приготування страв. Кухня Стародавньої Греції відрізнялася скромністю та простотою – сьогодні ці ж якості притаманні сучасній грецькій кухні.

Перші страви

Першими стравами грецька кухня, на жаль, не славиться. Спекотний клімат Греції не прищепив мешканцям. Особливої ​​любові до перших страв. Але з приходом холодів греки із задоволенням готують свої традиційні корисні супчики. Популярним і буденним супом вважається «фасолада» – квасолевий суп, приготовлений за традиційним рецептом, а також «факес» – улюблена всіма греками сочевична юшка.

Оливкова олія - ​​скарб, народжений у Стародавній Греції

З античних часів олива в Греції була символом миру та перемоги. Оливкове дерево греки вважають даром богині Афіни. Майже у всіх стравах грецької кухні є оливкова олія. Її або додають у страву, або використовують для термічної обробки продуктів. Оливкова олія у поєднанні з лимоном перетворюють прості продукти на кулінарний шедевр. Грецька оливкова олія вважається найкращою у світі.

Найвідоміший грецький сир

Фета - один із найвідоміших грецьких сирів. Вважається, що це один із найстаріших сирів у світі! Сама назва сиру перекладається, як «скибочка», «зріз» або «шматочок». Головна відмінність сиру фета від інших сирів , що він виготовляється виключно з овечого чи суміші овечого і козячого молока. Фета має яскраво виражений молочний смак, а по консистенції нагадує добре спресований сир. У Європейському союзі було прийнято закон, що тільки греки можуть називати свій сир «фета».

М'ясні страви

Греків можна назвати нацією м'ясоїдів. Основні види м'яса у грецьких стравах – баранина та свинина. Традиційні м'ясні страви це, як правило, страви з рубленого або дрібно нарізаного м'яса. Пояснюється такий спосіб приготування досить просто: коли не було холодильників, це був найшвидший спосіб довести свіже м'ясо до готовності. Одне з наймасовіших свят Греції, "Цикнопемпті" або "М'ясний Четвер" щорічно відзначається напередодні Великого Посту.

Страва з риби

Жителі країни з шаною ставляться до морських дарів, адже держава розташована на узбережжі моря. У Греції ви знайдете величезну різноманітність страв із усіляких мешканців моря: креветок, кальмарів, восьминогів, крабів, мідій, устриць, омарів тощо. Коронне національне частування на кухні Греції – лангуст з пастою – «Макаронада ме Астако». Ціна на морепродукти визначається місцем видобутку – місцева риба коштує дорожче за імпортну.

Закуски Греції

Важливим елементом грецької кухні є "мезе". Під цією назвою розуміються різноманітні наїдки у вигляді набору закусок або маленьких страв: оливок, овочів, різних соусів, національних сирів, салатів, тощо. Мезе зустрічається повсюди у Середземномор'ї та Північній Африці, Але саме греки досягли у цьому мистецтві більш очевидних успіхів.

Грецький салат

Відомий по всьому світу «Грецький салат» у самій Греції називається «Хоріатіки» - Сільський салат. Завдяки своїй простоті приготування та насиченості, цей салат раніше був звичайною буденною стравою для сільських жителів, оскільки всі його інгредієнти, в буквальному значенні слова, знаходилися у них під рукою. Звідси він і одержав свою назву. Грецький салат – це поєднання яскравих смаків та ароматів, і букет корисних компонентів!

Солодкі шедеври

Греки – великі ласуни! Солодощі тут настільки різноманітні, що, здається, весь світ смаків зібраний в одній країні. Найпопулярніші з них – "баклавас" (пахлава) та "лукумадес" (пончики з медом та корицею). "Найсолодше" місто Греції — Салоніки, воно вважається кондитерською столицею Балкан.

Головний напій Греції

Одна з улюблених звичок греків – вживання кави. ЇЇ п'ють гарячою і холодною, і зі спеціями. Найпопулярніший холодний "фраппе" – кава по-грецьки : розчинна кава з льодом та молочною пінкою. У кожного грека без повільного смакування філіжанки кави не обходиться жоден день. Чай у Греції майже не п'ють – тут він вважається лікувальним напоєм.

Класична грецька кухня - це своєрідний стиль життя. Люди, що дотримуються його, живуть довше і рідше хворіють.А особливо важливим інгредієнтом у приготуванні їжі греки вважають гарний настрій. Адже без нього страва не вийде ні смачною, ні корисною.
Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtub-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh

Немає коментарів:

Дописати коментар