понеділок, 12 серпня 2024 р.

 

Вишиванка: мова твого краю

Як ви вже знаєте з попередніх розповідей вишиванка – це не просто одяг, а особлива сорочка з вишивкою. Вона вважається найстарішим елементом українського національного костюма і має дуже важливе значення для української культури і народу. Мистецтво вишивать вишиванки передавалося з покоління в покоління, як частина національної спадщини. Вона зберігає в собі традиції вишивання, які мають вікову історію та відображають унікальність кожного регіону та села. В результаті, за багато років, по всій території України виникло безліч технік і стилів, властивих окремим регіонам. Нижче ми ознайомимось з особливостями вишивки які притаманні Слобожанщині.

Чим особлива слобожанська вишиванка

Слобожанщина – історико-культурний регіон на сході України, що охоплює частини Харківської, Сумської, Донецької та Луганської областей. Цей край здавна славився своїми вільними людьми, багатою історією, самобутньою культурою та мальовничою природою. Для вишивки Слобожанщини, де в наслідок історичних обставин відобразилися загальні риси багатьох регіонів України, найголовнішою ознакою є оздоблення вишиванки рельєфною вишивкою з використанням товстої грубої нитки. Це особлива технологія, яка дозволяє створювати рельєфне та об'ємне зображення, самі ж сорочки шилися і грубого лляного домотканого полотна.
Стоячі або виложисті комірці на вишиванці ще одна особливість цього регіону, які були присутні як на чоловічих, так і на жіночих сорочках. Обов’язковим моментом, буле оздоблення цих деталей вишитими візерунками. А ще регіональну своєрідність становили так звані стрілкові сорочки, назва яких походить від «стрілки» — плечової вставки у вигляді трикутного клина, розширеного до коміра. Поліхромія вишивки чоловічих сорочок обмежувалась червоним та чорним кольорами на білій тканині. Жіночий одяг навпаки, розшивався більш яскравими кольорами. Ще більш давній та характерний для східного регіону метод вишивання, це техніка білим по білому. Білий колір вважався символом духовного зв’язку із предками та померлими. Варто зазначити, що до кінця XIX століття на Слобожанщині побутували сорочки полтавського типу. А вже пізніше почали додавати й комбінувати інші кольори.

Не можна не згадати про такий елемент візерунків слобожанської сорочки, як сварга. Наші предки наділяли цей знак тільки позитивним значенням, визначали його як щось дуже світле і сонячне. За однією версією, слово сварга походить від санскритського слова Суасті. Мовляв, «су» - прекрасний, добро і «асти» - бути, тобто "Бути добру!", або по-нашому "На все добре!". Якщо ж копнути глибше, то це не що інше як давньоукраїнське «Сва з тя», тобто «Святість з тобою!» або «Хай перебуває з тобою святість!». Сукні наречених майже завжди прикрашалися сваргами, котрі мали захищати молодиць від дурного ока. Сварга може бути ліво- та правосторонньою. Лівостороння сварга символізувала собою духовне полум'я, а правобічна — знак сімейного вогнища. Досить частим в українському вишитті є мотив так званої повної сварги, а саме накладання лівосторонньої сварги на правосторонню. Це символ гармонії, створений двома врівноважуючими потоками. В українській вишивці він відомий ще як "колядник", знак єднання із мудрістю предків. Сварга – давній, енергетично дуже сильний знак.

Немає коментарів:

Дописати коментар