пʼятниця, 12 липня 2024 р.

 

Вишиванка: мова твого краю

Магія квіткових візерунків

Українська вишиванка — прекрасна! Це не просто одяг, а полотно, насичене символікою та культурним значенням. У кожному виробі відображається історія нашої Батьківщини, її природа, символізм. Одним з найбільш красивих та яскравих видів українських вишиванок є різновид, популярний на Буковині. Її надзвичайна краса, багатство орнаментів та фантазійне поєднання яскравих кольорових ниток не можуть залишити байдужим жодного. Саме тому буковинські вишиванки користуються величезною популярністю як в Україні, так і далеко за її межами. Тому сьогодні ми спробуємо дослідити її глибокий символізм та традиції вишивання цього регіону.

Символіка та значення орнаменту

Буковинські майстрині надихалися красою природи рідного краю, відтворюючи у своїх візерунках красу гірських і лісових пейзажів, стрімких водоспадів, яскравих квітів, соковитої трави, милозвучного пташиного співу, тощо. Тому одяг розшивали геометричними візерунками, у вигляді рослинних, весняних мотивів. Кожен вишитий мотив, стібок і відтінок несе в собі історію, переплітаючи нитки традицій, духовності та національної гордості. Виготовляли сорочки з особливою ретельністю, передаючи традиції та техніки цієї майстерності з покоління в покоління. Головною відмінністю буковинської вишиванки є її надзвичайна барвистість. В ній гармонійно поєднуються насичені червоні, помаранчеві, жовті, зелені, сині та фіолетові кольори, рідше чорний та білий. Тому через велику кількість кольорів і велику кількість пишних квітів, така вишиванка в народі отримала назву «ляпанка». Окрім квітів й листя зустрічалися інші орнаменти – птиці, крилаті коні, символічне «Дерево життя», але значно рідше.

Значення квітів на вишиванці

Квіти на вишиванках - це символ цвітіння духовності та життєвої сили. З давніх часів на вишиванках зустрічаються різноманітні квіткові орнаменти, які символізували різні ідеї та прагнення. Наші предки кожну квітку, вишиту на вишиванці наділяли магічними властивостями. Ось деякі приклади, що означає кожна і від чого захищає. Одним з найпоширеніших орнаментів на вишиванках є троянда. Троянда - це не просто квітка, а символ верховенства, урочистої краси, особливої й величної вроди. Калина – символ надії або розлуки, волошки говорять про скромність і ніжність, півонія – символ розквіту дівочої краси й жіночої зрілості, соняшник символізував собою відданість і вірність, барвінок ­– символ щирого чистого кохання та міцного шлюбу, м’ята – давній оберіг малої дитини та її здоров’я, цвіт яблуні або вишневий квіт – материнська відданість, мальва – символ мудрості та віри, лілея символізує сильні дівочі чари, привабливість, чистоту та цнотливість.

Особливості крою та оздоблення

Повсякденним жіночим одягом на Буковині була "хлоп’янка", яка мала простий крій, вузькі вишиті смужки в основі рукава та по його краю, а от святкові сорочки прикрашалися на плечах, по всій довжині рукава, зліва й праворуч на грудях, спині, з боків. Передня частина, особливо зона грудей, вишивалася менш рясно, ніж рукави, бо закривалася іншим національним одягом. Чоловічі — оздоблювали переважно в зоні манжетів, коміра У кожному селі сорочки своїми індивідуальними візерунками. Наприклад, у східних регіонах краю вишивали переважно дрібні візерунки, у західних — об’ємні геометризовані рослинні малюнки. Візерунки виконувалися різними техніками – хрестиком, гладдю, крученим швом чи низинкою. Часто застосовували мережку, яка називалася «цирка» і виконувалася білими, рідше кольоровими нитками.
Ще однією характерною особливістю буковинських вишиванок є те, що в зоні рукавів розміщена широка уставка — смуга (5-15 см), зроблена в техніці кафасор (вишивається справа наліво і знизу догори), переважно жовта. У селах, розташованих поблизу річки Дністер, вона була зеленою, іноді синьою, білою або чорною.
Сучасна буковинська вишивка відрізняється тим, що вона поєднує традиційні візерунки та орнаменти з сучасними дизайнерськими рішеннями. Наприклад, використання більш яскравих кольорів та нестандартних форм додає вишивці більш сучасний вигляд. Проте незмінною залишається його символічна сутність та глибинний зміст.

Буковинська вишиванка — найважча в Україні

Окрім свого різноманіття та популярності, буковинські вишиванки славляться тим, що вони – найважчі в Україні. Справа в тому, що їх рясно прикрашають дрібним бісером, який значно додає ваги. А деякі моделі вишиванок повністю вишиваються бісером, тому їх вага інколи може досягати до 10 кілограм. Раніше такі вироби були доступні тільки заможним людям. Тому, що бісер у ті часи завозили купці з Австро-Угорщини і коштував він дуже дорого. Ще найдорожчі вишиванки обробляли золотими або срібними нитками.
Отже ми переконалися, що буковинська вишиванка – дійсно унікальна, цікава та одна з найпопулярніших моделей на території України. Буковинська вишиванка – це перш за все яскраві квіти та сміливе поєднання кольорів!
Традиційно пропонуємо спробувати свої сили і продемонструвати знання, взявши участь  у вікторині "Мова орнаментів буковинської вишиванки".


Немає коментарів:

Дописати коментар