вівторок, 14 травня 2024 р.

 

Вишиванка: мова твого краю


"Одягнімо вишиванки, друже, 
Хай побачить українців світ –
Молодих, відважних, дужих,
У єднанні на багато літ."
                                                                                                Автор: Василь Дерій.

Щорічно у третій четвер травня в Україні відзначають День вишиванки, цьогоріч свято припадає на 16 травня. У цей день в кожному куточку Землі українці одягають свої найкрасивіші вишиті сорочки, заявляючи усьому світові, що вони – представники українського народу, який був, є, завжди буде і що українську історію, культуру, українську душу та Українську державу не знищити нікому. Вишиванка є символом національного єднання та гордості, а День вишиванки - це справжнє свято, яке спалахує розмаїттям кольорів. Воно покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Тож пропонуємо вам дізнатись трошки більше про найвідоміший український символ, котрий вражає своєю красою весь світ.

Історія виникнення

Історія появи Дня вишиванки розпочалась не так давно − у 2006 році. Це день не привʼязаний до жодного національного свята, він виник як флешмоб. Леся Воронюк, будучи студенткою Чернівецького національного університету імені Федьковича, якось запропонувала їм одногрупникам, хто має вишиванки, обрати якийсь день і прийти на пари у вишиванках. Її ідею підтримали, молоді хлопці й дівчата долучились до акції. Так відбувся перший День вишиванки, що згодом став історичною подією. У наступні роки кількість учасників акції збільшувалась, захід підтримали викладачі вищих навчальних закладів, вчителі та студенти з інших міст. Тепер День вишиванки набув міжнародних масштабів. В цей день український традиційний одяг одягають люди у 70 країнах світу.

Вишиванка — одяг вільних людей

Українська вишиванка має надзвичайно давнє походження. Численні дослідження свідчать, що вишите вбрання створювали ще до VI ст. Проте це не тільки прадавня частина гардеробу нашого народу, що передавалась нащадкам та служила оберегом для його власника. Вишиванка – це код нації і не просто одяг, а частина душі. Сьогодні, як і колись, вишита сорочка є надважливою річчю для кожного українця. Вишиванка ще з давніх давен була для українців символом нескореності й того, що вони є українцями. Крізь віки українці пронесли любов до вишиванки, зберегли особливі традиції її створення. Кожна вишиванка особлива і неповторна.
Кожен регіон України може похвалитися своїм унікальними вишиванками. Вони відрізняються фасонами, кольором, способом вишивання, орнаментом і візерунками.
Однак у цьому різноманітті можна побачити і єдність українського народу. Колір сорочки та символізм орнаменту є однаковим у будь-якому куточку України. Наприклад, калина символізує незламність українського духу, а грона винограду - сімейне щастя та благополуччя. Наші предки вірили, що кожен елемент на полотні має конкретне значення. Знавці переконують, що символізм елементів вишиванки має дуже сильний вплив на життя того, хто її носить. Існують свідчення, що у деяких регіонах країни процес створення вишиванки мав вигляд особливої церемонії. Жінки під час вишивання молились і вірили, що це зробить вишиванку сильнішою та зарядженою тільки позитивною енергією. Тоді ж сформувалися символічні значення вишиванки та елементів на ній. 

Кілька цікавинок про вишиванку


Перша школа вишивки
Першу школу вишивки в Київській Русі було створено ще в ХІ столітті. Її заснувала Анна, сестра Володимира Мономаха. У ній опановували мистецтво гаптування золотом і сріблом.
Сорочки могли вишивати лише жінки
Вишивати цей одяг бралися тільки жінки, адже саме вони дарували виробу потужну позитивну енергетику, а вишиванка символізувала добро, вірність та любов. Це ремесло матері передавали своїм донькам, бабусі – онукам.
Магія та Захист
Перші вишиванки несли не лише естетичне значення, але й містили у собі магічні властивості. Слов’янські народи вважали розшитий виріб ефективним оберегом від негативних впливів. Орнаменти на комірі, рукавах та поділі служили як захист від зла.
Вишиванка - не повсякденний одяг
Багато людей вважає, що наші пращури носили вишиті сорочки мало не щодня, однак це твердження є хибним. Оскільки процес прання був важким, а вишиванки створювалися з великими зусиллями, а сам по собі процес створення орнаменту вважався кропітким - такий одяг був дуже цінним і не одягався українцями кожного дня. Сорочки на кожен день називали “буденками”, вони нічим не прикрашалися та використовувалися для буденних справ українців.
Вишиванки для новонароджених
Один з цікавих фактів про вишиванку для дітей полягає в тому, що цей одяг оздоблювався орнаментом та дарувався новонародженим з метою захистити дитину від хвороб та злого духу. Така традиція з’явилася не просто так, а через віру в те, що вишиванка є оберегом від біди. Першу сорочку новонародженому малюкові шили з ношених батьківських речей. Люди вірили, що в цьому одязі зберігається батьківська енергія, яка захистить дитину від пристріту і хвороб. Причому, дівчаткам робили сорочку з сорочки матері, а хлопчикам – з батьківських. Перші візерунки-обереги були особливими: для дівчинки вишивали сорочку чорним візерунком, символом родючості, який в майбутньому повинен захистити від безпліддя. На хлопчика одягали сорочку, вишиту синім і зеленим, захищаючи від природних стихій і травм.
Колір ниток
До появи штучних барвників, ниткам надавали потрібний колір за допомогою природних фарб. Це могли бути відвари кори, квітів, плодів. Так, майже всі відтінки жовтого отримували з пшеничної соломи, а золоті нитки отримували шляхом запікання ниток у печі в житньому тісті.
Унікальна техніка вишивання
Існує цікава і унікальна техніка – вишивання соломою. Нею володіють лише декілька людей на Поділлі. Вироби, вишиті соломою, викликають величезний захват у всього світу, адже виставляються у найвідоміших музеях планети.
Перший модник у вишиванці
Першим новатором, який поєднав вишиванку зі світським піджаком, був Іван Франко. Навіть на 20-гривневій купюрі письменник зображений у своєму улюбленому стилі.
Рекорд, пов’язаний з вишиванкою
Найбільша кількість людей у вишиванках, яка зібралась в одному місці, була зареєстрована у 2011 році у місті Рівне. У День Незалежності на центральний майдан міста прийшло 6570 людей у вишиванках. Цю цифру зафіксовано у Книзі рекордів України.
Професійне свято вишивальниць
Це свято святкується 17 грудня. Цей день був вибраний не просто так – це день святої Варвари. З давніх давен Свята Варвара є покровителькою вишивальниць. За народними віруваннями в цей день жінки не займалися домашніми справами, не прали, не прибирали а от вишивати дозволялось, тому дівчата збиралися разом, молилися і вишивали долю.

Нині День вишиванки має особливий сенс – українці змушені відстоювати свою національну автентичність і боротися за неї, віддаючи свої життя на страшній війні. Одягнена вишиванка 16 травня стане символом незламності українського духу, заявою на весь світ про те, що українці - вільний народ!

Традиційно запрошуємо взяти участь у вікторині "Вишиванка єднає серця!"


Немає коментарів:

Дописати коментар