понеділок, 16 грудня 2019 р.

Захоплююча мандрівка Європейськими провінціями України

Селище Опішня на Полтавщині – гончарська столиця України

Продовжуючи мандрувати провiнцiями України, сьогоднi завiтаємо на Полтавщину. 
Полтавщина унікальна своєю історією та багата на різноманітні архітектурні пам'ятки. Ця земля надихала таких відомих класиків, як Гоголь, Котляревський, Сковорода. Але наша подорож буде присвячена не таємницям Диканьки та i про полтавськi галушки ми говорити не будемо. Ми вiдвiдаємо відому столицю українського гончарства!
Опішня - багатьом назва цього села ні про що не говорить, але ж уже багато століть воно відомо як столиця українського гончарства. За сорок кілометрів від Полтави на кручах берегів річки Ворскли розташоване це село.

Українські гончарі завжди славилися золотими руками. А в одному з найперших письмових згадок про гончарну справу йдеться якраз про Опішню. Протягом багатьох років гончарство було основним видом діяльності селян, і зараз місцеві умільці довели свою майстерність до досконалості, їх вироби можна порівняти з витворами мистецтва. Територія селища Опішня багата покладами глини, мабуть, тому ремесло прижилося саме тут. 
Жителі міст приїжджають сюди, щоб доторкнутися до української історії і традицій, відчути атмосферу аутентичного ремісничого минулого. Особливість місцевої кераміки - це форма, а також використання при розпису суміші глини з природними пігментами, на вироби наноситься великий рослинний візерунок. Гончарні вироби з Опішні завжди користувалися попитом.

Щорічно в Опішні відзначається тиждень гончарного руху «Здвиг», проводиться вiн в останніх числах червня на території музею-заповідника. Цей захiд проводиться з метою розвитку та популяризації кераміки в Україні.
Найбільш значуща визначна пам'ятка Опішні - Музей-заповідник гончарства, де представлена ​​найбільша колекція виробів з глини. В цілому в музеї знаходяться близько 35 тисяч експонатів, серед яких глиняні форми, скульптури рідкісних тварин, предмети козацької побуту, казкові комахи і багато іншого. У музеї також представлена велика колекція друкованої продукції, в якій описані тонкощі гончарства. І найцікавіше, що кожен може спробувати і відчути пластику глини на своїх руках під керівництвом досвідченого майстра. У музеї майстри кераміки проводять майстер-класи, бажаючі можуть спробувати виготовити своїми руками глиняний шедевр.


Немає коментарів:

Дописати коментар