понеділок, 23 грудня 2019 р.

ДИВОВИЖНА ХАРКІВСЬКА ОБЛАСТЬ


Харківщина – найстаріша і найбільша область Східної України, що вабить туристів своєю сучасністю і водночас неймовірною красою природи. Кожен знайде тут для себе щось особливе і неповторне, адже регіон багатий на цікаві мiсця, які виділяються своєю історією і особливою архітектурою. Багатогранність Харківського краю дозволяє цікаво про нього розповідати.
Всю мальовничість і особливість регіону неможливо передати лише кількома словами. Тому, якщо ви досі не подорожували Слобожанщиною, пропоную пiдбiрку найцікавіших для відвідування місця Харківської області, які потрібно відкрити для себе у цьому чарівному куточку України.

Шарівський палац


Шарівський палац - приголомшлива своєю красою білокам'яна будівля кінця XIX століття. Своє сьогоднішнє ім'я він отримав від селища Шарівка, в якому і знаходиться. «Шарівка» – найгарніший та найрозкішніший парково-палацовий ансамбль на Сході України, справжнє диво садово-паркового мистецтва. Вiн був побудований на початку XIX століття поміщиком Ольховським. Наприкінці XIX століття його купив цукровий магнат Леопольд Кеніг. Остаточний свій вид садиба одержала на початку XX століття.

Національний літературно-меморіальний музей Г.С. Сковороди

Музей українського філософа і поета Григорія Сковороди з'явився у Сковородинівці 1972 року. Експозицію розмістили в особняку поміщиків Ковалевських – старовинному будинку, зведеному як садовий павільйон у 18 столітті. Саме тут упродовж останніх років свого життя мешкав і працював Григорій Сковорода. В 2008 року музей отримав статус національного. Частиною музейного комплексу є старовинний парк, вигляд якого майже не змінився відтоді, як ним гуляв Сковорода. Тут збереглося місце першого поховання філософа, яке, за легендою, він сам собі обрав, передбачивши точну дату власної смерті.

Співаючі тераси

У Харківській області між райцентром Краснокутськ та с. Городнє знаходиться дуже цікавий багатоярусний об'єкт садово-паркової архітектури, який отримав романтичну назву «Співочі тераси». Так називають незвичайний по плануванню фруктовий сад у вигляді величезного амфітеатру, який в XIX ст. заклав на березі р. Мерла відомий цукрозаводчик І. Харитоненко. Місцеві кліматичні умови не дозволяли вирощувати тут екзотичні сорти дерев, проте був знайдений оригінальний вихід. На схилі балки було побудовано 6 звернених на південь терас, які протягом цілого дня висвітлювалися сонцем. Тепло акумулювала і сама кам’яна кладка, що дозволило вирощувати тут південні плодові дерева. Сад-амфітеатр в Городньому має ще одну особливість – унікальну акустику. Навіть самі тихі звуки можна почути на відстані до 60 м.

Краснокутський дендропарк


Краснокутський дендропарк — один з найстаріших дендропарків України, історія якого налічує понад 200 років, знаходиться він в селі Основинці Харківської області. Заснував брат Василя Каразіна (засновник ХНУ) – біолог – Іван Каразін. Завдяки йому, на території України з’явилися і в подальшому поширилися по всій території такі рослини як біла акація і американський клен. Всього ж в парку Каразін посадив близько 200 видів декоративних рослин і близько 600 видів плодово-ягідних. Після смерті в 1836 році, справу Каразіна продовжив його син Іван Іванович Каразін. Він ще більше розширив парк, додав безліч нових видів рослин, а також провів величезну роботу по селекції та акліматизації різних сортів для нашої місцевості.

Гора Крем’янець

Одне з найдивовижніших місць харківської області це, напевно, гора Кременець - яка є унікальним місцем. Геологічна пам’ятка природи гора Крем’янець – це найвища точка Харківської області (218 м над рівнем моря). На вершині пагорбу розташовані так звані "кам'яні баби" - кам'яні монументи, що сприймалися давніми людьми як ідоли-обереги. Існує легенда про те, що колись тут проживало плем'я людей, що поклонялись сонцю. Але ці люди розгнівали сонце і воно перетворило людей у кам'яні статуї.
На височині зберігся вал і рів Ізюмської фортеці, побудованої в 1681 р для відбиття набігів кримських татар.

Козача гора


В Харківській області, недалеко від Змієва, в мальовничому місці під назвою «Коробові хутори» знаходиться унікальне в історичному сенсі слова місце - Козача гора.

Козача гора - це висока круча, висотою десь 60 метрів, що знаходиться на південь від Коропово та здіймається на Сіверським Донцем. За легендами, саме на Козачій горі жив Змій Горинич, якому приводили у жертву дівчат. І саме тут і відбувся бій між Змієм та Микитою Кожум’якою. Також саме тут розташовувався козацький Свято-Миколаївський монастир, що був останнім центром волелюбного козацтва. Він був знищений одразу після того, як була ліквідована Запорізька Січ, так як в ньому ховалися бігли козаки. Зараз гора називається саме на їх честь, і в честь цього на ній поставили пам’ятний хрест.













2 коментарі:

  1. Інформація не просто цікава, але спонукає до дії. Бо де ми тільки не були: на Козачій горі не були,на горі Крем'янець не були, Співаючі тераси також не слухали.

    ВідповістиВидалити