вівторок, 29 вересня 2020 р.

Мандруємо Україною

Термальні джерела України

Що це таке?
Термальне джерело - це підземні води з температурою вище 20 градусів Цельсія.
Термальні води в світі відомі давно. Їх лікувальні властивості почали застосовувати ще за часів Римської імперії, адже такі джерела допомагають у лікуванні різних хвороб.
Всі термальні джерела діляться на теплі (20-37 градусів), гарячі (37-50 градусів) і дуже гарячі (50-100 градусів). Будь-яка термальна вода поліпшить Ваше самопочуття, але найкраще впливають води, що містять бром, натрій, криптон, йод, магній, кальцій, вольфрам, хлор та інші корисні речовини. Не всі про це знають, але Україна також має в своєму арсеналі чимало місць з термальними джерелами, про кращi з них дізнаємось в цій статті.


Термальні джерела в Берегово

Термальні джерела в Берегово приваблюють туристів не тільки з України. Завдяки своєму географічному положенню Берегово, захищене від холодних вітрів вулканічною грядою, є найтеплішим регіоном Західної України, в якому часто трапляються активні підземні процеси (пласти рухаються, викликаючи утворення гарячих підземних гейзерів). Вода в термальних джерелах Берегово відноситься до групи кремнево-азотно-вуглекисло, хлоридно-натрієвих вод високої мінералізації. Вода сприяє знищенню більшості хвороботворних мікробів, відновленню організму після операцій, покращує стан гормонального фону, стабілізує роботу ендокринної і нервової системи, лікує серцево-судинні захворювання.
Склад води термальних джерел схожий з водами в Новій Зеландії, Ісландії і на Курилах. В басейни Берегово термальна вода надходить з глибини 1080-1150 метрів, нагріта до температури +57 ° С - її охолоджують, щоб вона була прийнятна для купання. У басейнах для дорослих температура води становить +33 ° С, в дитячих - +36 ° С. Причому температура не змінюється від пори року: басейни працюють навіть взимку. Лікарі рекомендують перебувати в термальних водах Берегово не більше двох годин на добу.


Термальні джерела в Косино

Розташованi поряд з селом Косонь, на кордоні з Угорщиною, в 13 км від Берегово. Косино розташоване в зоні залягання мінеральних вод, яка тягнеться через половину Європи. Хімічний склад термальних вод Косино унікальний. Вода у басейни Косино надходить з трьох джерел. Кожне з них відрізняється від інших своєю температурою і складом води. У більшості випадків в число активних інгредієнтів входить: залізо, кальцій, цинк, хром, вандій, магній.
Колір води - жовто-коричневий. Первинна температура видобутої води становить 60-80 градусів, але потім вона охолоджується для відвідувачів до 38-40 градусів. Термальні води Косино рекомендують для лікування шкірних хвороб, захворювань серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату, периферичної нервової системи, жовчовивідних шляхів.

Термальні джерела в Велятино

Невелике містечко Велятино розташоване на кордоні з Румунією на березі річки Тиса. Люди приїжджають сюди з усіх куточків країни, щоб вилікувати свої недуги. Багата мінералами карпатська вода прекрасно зцілює, даруює здоров'я, довголіття і заряджає енергією. Термальні води Велятино видобуваються зі свердловини глибиною близько 1 тис. метрів, температура 36 ° C. Термальна вода в велятинських джерелі бромно-хлоридно-натрієва з підвищеним вмістом йоду, з мінералізацією в 33 рази вище, ніж у морській води - близько 100 грам на літр. Вода допомагає при захворюваннях опорно-рухового апарату, серцево-судинної системи, нервової системи, органів дихання і при гінекологічних захворюваннях.


Гарячий гейзер на Арабатській стрілці

Невелике термальне джерело розташоване біля курортного селища Щасливцеве на косі Арабатська Стрілка. Тут немає комфортних умов для відпочинку, але зате відвідування термального природного басейну абсолютно безкоштовне для всіх бажаючих. Джерело розташоване між Азовським морем і озером Сиваш, яке славиться своїми целітельними грязями. Гаряче джерело має унікальний склад, а також багато показань і протипоказань використання. Гарячий гейзер б'є з-під землі, подаючи на поверхню воду температурою близько 70 ° С. Мінеральний склад радонового джерела благотворно впливає на хвороби опорно-рухового апарату, має знеболюючий, відновний і протизапальний ефект, нормалізує роботу вегетосудинної системи, рекомендується при псоріазі та інших шкірних хворобах, захворюваннях центральної нервової системи, шлунково-кишкового тракту і гінекологічних проблемах.


Гарячі джерела село Облої

У Херсонській області, на чорноморському узбережжі, знаходиться чудове курортне село під назвою Залізний Порт. Гаряче джерело, розташоване в п'ятнадцяти кілометрах від даного місця, є чудовою природною пам'яткою, яка щорічно допомагає туристам оздоровитися, позбутися від численних недуг. Цілющий гейзер розташований поблизу села Облої. Вода в ньому б'є з глибини тисячу п'ятсот двадцять сім метрів. Температура води безпосередньо в гейзері досягає +65 ... + 70 ° С, в басейнах - близько +45 ° С. Колір води в джерелі - буро-коричневий, з-за високої концентрації йоду і брома. Крім того, вода досить солона, яка не поступається за цим показником Мертвому морю. За своїм мінеральним складом і щільності, вода в гейзері в шість разів концентрованiша ніж вода в морі. Завдяки унікальному хімічному складу, вона не має аналогів в країнах Європи. Вода в херсонському гейзері має корисну дію при захворюваннях опорно-рухового апарату, верхніх дихальних шляхів, варикозному розширенні вен, шкірних захворюваннях, захворюваннях щитовидної залози і нирок, нервової системи, покращує загальний стан.


Термальні джерела село Нижнє Солотвино

У селищі Нижнє Солотвино, в 15 хвилинах їзди від Ужгорода, знаходяться термальні джерела, які лікують захворювання органів дихання, системи кровообігу, опорно-рухового апарату, порушення обміну речовин. Гарячі джерела використовуються також комплексно в програмах антистресової терапії, омолодження, лікувального голодування, корекції фігури і зміцнення імунітету. Про село існує навіть легенда, що в урочищі Деренівка, серед чудових краєвидів народжується особлива цілюща вода, яка ще чотири століття тому прославила курорт та цю місцевість на всю Європу. Кажуть, що вона повертала здоров’я, силу і навіть молодість.
Термальні джерела України приносять не тільки користь, але і радість для кожного відпочиваючого. Місцева мінеральна вода насичена цілющими елементами, які поліпшать стан вашого здоров'я. А ще тут здорово просто купатися, пробувати місцеві страви і відвідувати визначні пам'ятки!


Немає коментарів:

Дописати коментар